Ez a legjobb okos asszisztens 2023-ban. - 1. rész

Tech Hírek   |   2023.10.21 - 14:52   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2781
21. okt Ez a legjobb okos asszisztens 2023-ban. - 1. rész

Összehasonlítottuk Sirit, Bixbyt, Alexáta és a Google Assistentet.

A digitális asszisztensek mind az okostelefonok, mind az okosotthon-eszközök nélkülözhetetlen részévé váltak - ha másra nem is biztos hogy használod, azzal te is valószínűleg egyetértesz, hogy könnyebb megkérni Sirit, hogy állítson be egy ébresztőt, mint magadnak beállítani az Óra alkalmazáson keresztül. A vállalatok azonban mint mindennel, ezzel kapcsolatban is versenyben vannak egymással azért, hogy végül bebizonyítsák, ők rendelkeznek a legjobb asszisztens technológiával.

2023-ban a verseny a Siri, az Alexa, a Google Assistant és Bixby között folyik, a Microsoft Cortana pedig gyakorlatilag már kiesett. Melyikük a legjobb? A válasz egy kicsit összetett, és attól függ, hogy mire van szükséged az asszisztenstől. Ezért is készítjük most ezt a nagy összehasonlítást, amely során egyszer s mindenkorra végigelemezzük, hogy melyik asszisztens hogyan teljesít az egyes területeken és a teljesítményük alapján sorrendbe állítjuk őket. Nézzük is tehát szempontokra bontva az elemzést:

 

Alapvető beállítások és feladatok

Minden asszisztensnek képesnek kell lennie mind a készülékbeállítások, mind a napi feladatok kezelésére. Ez utóbbit olyan dolgokként határozzuk meg, mint az ébresztők, időzítők, emlékeztetők és naptári események, valamint a telefonhívások kezdeményezése, alkalmazások indítása és szöveges üzenetek küldése.

 

A győztes ebben a kategóriában akár meglepő, akár nem: A Google,mivel nagyon kevés olyan dolog van, amit ne lehetne kezelni a Google Assistant parancsaival. A Google asszisztens segítségével bármikor beállíthatsz egy Tininindzsa Teknőcök témájú ébresztőt a gyerekednek, vagy elindíthatod a kedvenc zenédet. Meg kell persze jegyezni, hogy az Assistant sem tökéletes, és csak az androidos eszközökön rendelkezik teljes körű funkcionalitással - ugyanis bár okos hangszórókon és kijelzőkön, valamint iPhone/iPad alkalmazáson keresztül is elérhető az Assistant, nem kérheted például a Nest Audio-t, hogy hívja fel a világ bármelyik számát, vagy egy iPhone-t, hogy párosítsa a Bluetooth fejhallgatódat. Ez utóbbit leginkább az Apple erősen védett ökoszisztémájának számlájára írhatjuk.

Mindazonáltal a megfelelő platformokon (ami elég sok készüléket jelent) nagyon kevés olyan dolog van, amit ne tudnál kezelni a Google Assistant parancsain keresztül.

 

 

A Bixby a második helyen áll, és az eszközvezérlés vitathatatlanul az asszisztens legnagyobb erőssége, különösen, ha beállítod a Quick Command hangparancsokat. Rendkívül részletes is  lehetsz a parancsaiddal, például megkérheted a telefont, hogy ne csak a képernyőolvasót nyissa meg, hanem növelje a zoomot, vagy akár szürkeárnyalatosra is váltson a telefon kijelzőjén. Ha egy opció létezik a One UI-ban, akkor jó eséllyel meg tudod változtatni a hangod használatával.

A Samsung által kínált szolgáltatások azonban nem olyan változatosak és népszerűek, mint a Google szolgáltatásai. A Bixby pedig kizárólag a Samsung készülékekhez készült, míg a Google Assistant szinte bármin futhat Androiddal, Chrome-mal, Wear OS-szel vagy az iPhone/iPad alkalmazásával.

 

A Siri fokozatosan egyre jobb lett ebben a kategóriában, de még mindig elmarad a Bixby és a Google Assistant mögött. Nem tud annyi eszközfunkciót vezérelni, és bár vannak kivételek, az Apple túlságosan is a saját szolgáltatásai felé hajlik. Csak azért kell bekapcsolni egy "Használd a Siri kérésével" beállítást, hogy engedélyezd az üzenetek helyett a WhatsAppon keresztül történő szövegküldést, majd mindig a WhatsAppot kell megadni, amikor beszélsz. A Google Assistant legalább ezt az első lépést kihagyja.

 

Alexa itt egyáltalán nem szerepel jól, még ha érthető okokból is. Bár több platformon is használható, még Fitbiten is, valójában okos hangszórókra és kijelzőkre épül, így nehezen is elvárható tőle, hogy telefonos beállításokat igazgasson. A tervezett munkaköri leírásán belül ésszerűen kezeli az olyan alapvető beállításokat, mint a hangerő és a Bluetooth, miközben olyan dolgokat is könnyedén szinkronizál, mint az emlékeztetők és az események, akár az Alexa alkalmazással, akár a csatlakoztatott harmadik féltől származó szolgáltatásokkal. Számos beállítás viszont csak az alkalmazáson belül módosítható, hangutasításokkal nem.

 

Intelligens otthoni vezérlés

Amint az várható volt, ahol az Alexa ragyog, az az okosotthon irányítása. Az Amazon befolyásának és korai előnyének köszönhetően - az első Echo hangszóró 2014-ben jelent meg - a legtöbb okosotthon eszköz támogatottsággal az Alexa rendelkezik. Ha van valami, amit automatizálni szeretnél, jó eséllyel van rá Alexa-opció, a villanykörtéktől kezdve a fűnyíróig. A hangutasítások nagyrészt egyszerűek és intuitívak, például "állítsd a termosztátot 74 fokra" vagy "állítsd lilára a fényeket". Természetesen a parancsok angolul működnek igazán jól.

 

 

Ez a fajta rugalmasság viszont kiterjed a rutinokra is, amelyek egy vagy több műveletet indítanak el a hangparancs, az érzékelő állapota vagy a napszak alapján. Az Alexa minden más asszisztensnél egyszerűbbé teszi a rutinok létrehozását, főként azáltal, hogy egy egyértelmű alkalmazás-felületet kínál előre formázott lehetőségek arzenáljával. Valójában az Alexa alkalmazás egésze vitathatatlanul az egyik legjobban megtervezett felület az okosotthonok számára, bár az Apple Home alkalmazása a legutóbbi frissítések után már közel áll hozzá.

 

A Google Assistant sok mindent megvalósít abból, amit az Alexa, és a felújított Google Home app ésszerűen szervezett. A rutinjainak felépítése azonban nehézkes lehet időnként. Néha egyszerűbb, ha a műveletek egy rutinná vannak fűzve, mintha azokat minden alkalommal végig kellene mondanod. - egy ébresztési rutin például - "állítsd a hálószoba világítását 50 százalékra", "kapcsold be a kávéfőzőt", "állítsd a hangerőt 5-re" és "játszd le a NPR kedvenc reggeli rádióműsoromat" - sokban megkönnyítheti az életed.

 

Az egyik előnye azonban más asszisztensekkel szemben, hogy gyakran két parancsot is bele lehet ékelni egy mondatba. A Google Assistant-nek ugyanis általában nem összezavaró, ha azt mondod, hogy "kapcsold le a hálószoba és a fürdőszoba lámpát" vagy "állítsd a hangerőt 7-re és indítsd el a zenelejátszástt". A Google Assistant esetében az történik ilyenkor, amit várnál megkapod a megfelelő választ, míg Alexa, Bixby és Siri csak az egyik műveletet fogja lefuttatni, ha egyáltalán azt megteszi. Ez a funkció az intelligens otthoni eszközök vezérlésén túl is hasznos, de akkor számít csak igazán, ha intelligens hangszórókat használsz, és nem feltétlenül van érintőképernyős felület, amelyre támaszkodhatnál.

 

A kép 2023 végére egészen másképp nézhet ki.

A Siri okosotthon-támogatása a HomeKit révén érkezik, és funkcionalitásában általában az Alexához hasonlítható. A fő hátráltató tényező a kompatibilitás - amellett, hogy a Siri csak Apple-eszközökre korlátozódik, a HomeKit szigorú adatvédelmi és biztonsági előírásokkal rendelkezik, ami sok tartozékgyártót arra késztet, hogy inkább az Alexára és a Google Assistantra koncentráljon. Ez egy ördögi kört hoz létre, amelyben kevesebb termék közül lehet választani.

 

A HomeKit emellett kevesebb tartozéktípust is támogat, és ismét hajlamos az Apple saját hardverei felé hajlani.

 

A Bixby szinte csak mellékszereplő. Bár a feladatot elvégzi, a Samsung SmartThings platformja még kevesebb termékkel rendelkezik, mint a HomeKit, olyannyira, hogy a Samsung saját gyártású termékei esetén a hangutasításokra általában Alexa és a Google Assistant is opcióként szerepelnek. A SmartThings-nek megvan a maga haszna - különösen akkor, ha Samsung készülékeid vannak (például tévék vagy hűtők), vagy ha erősen támaszkodni szeretnél a Zigbee és Z-Wave kiegészítőkre -, de álalában nincs ok arra, hogy a Bixbyvel beszélgess az okosotthon funkciókhoz.

 

A kép azonban 2023 végére egészen másképp nézhet ki, köszönhetően a nemrég elindított Matter protokollnak. A Matter-képes kiegészítők az összes nagy okosotthon-platformon működnek majd, ami az Apple és a Samsung számára előnyt jelenthet a kompatibilitás terén. Érdekes lesz tehát meglátni, hogy mit hoz a jövő.

 

 

Ne feledd, hogy ez a cikk egy kétrészes cikksorozat első része. A második részben további szempontok alapján nézzük meg, hogy melyik okos asszisztens rendszer a legjobb és végül abban hozunk végső ítéletet is. A cikk második felét ide kattintva tudod elolvasni.

Forrás: Android Authority

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése