Az Apple CEO-jának extrém napirendje

AlmaBlogger   |   2023.10.21 - 10:18   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2657
21. okt Az Apple CEO-jának extrém napirendje

Ezeket tanulhatjuk a világ legnagyobb vállalatának vezérigazgatójától.

Tim Cook az Apple vezérigazgatója híresen keveset oszt meg magáról általában. Azonban időről időre elmesél néhány dolgot, ezek alapján egy mozaikhoz hasonlóan összeállíthatjuk a világ legnagyobb vállalatának napirendjét. Én személy szerint mindig nagyon érdekesnek tartom megismerni a világ legsikeresebb embereinek napi szokásait, mert egyrészt sokat lehet belőlük tanulni és inspirálódni, másrészt ezek emlékeztetnek arra, hogy ők is pont ugyanolyan emberek, mint bárki más. Ami egyszerre egy kimondottan motiváló és egy meglehetősen furcsa felismerés. Lássuk hát, hogyan alakul Tim Cook egy átlagos napja!

 

A világ legnagyobb vállalatának vezetéséhez sok minden kell - többek között egy nagyon korai ébresztő.

Cook jellemzően még pirkadat előtt, hajnali 3:45-kor kel. Arról nem találtam információt, hogy jellemzően mikor alszik el, de feltételezem, hogy legalább 6-7 óra alvást követően ugrik ki az ágyból reggelente.

 

 

"Direkt extrán kipihentem magam a mai eseményre. Egészen 4:30-ig aludtam" - viccelődött Cook egyszer a korai ébresztésről.

Azt mondta, hogy ebben a korai órában azért szeret ébren lenni, mert ilyenkor szabadon töltheti az idejét, ahogyan jónak látja.

"A reggelt jobban tudom irányítani, mint az estét és a napközbeni órákat. Olyan dolgok történnek a nap folyamán, amelyek valahogy kizökkentik az embert a tervezett irányból" - mondta 2021-ben a The Australian Financial Review című ausztrál lapnak. "A reggel a tiéd. Vagy mondhatnám azt is, hogy a kora reggel a tiéd".

 

Miután felkelt, körülbelül egy órát tölt azzal, hogy átolvassa az e-mailjeit.

Cook 2014-ben az ABC Newsnak azt mondta, hogy naponta 700-800 e-mailt kap, és "ezek többségét" elolvassa, beleértve az ügyfelek visszajelzéseit is.

 

 

"Nem tudom mindet elolvasni, nem. Nem tudnám azt mondani, hogy mindet elolvasom." - mondta az Australian Financial Review-nak. "De rendkívül sokat elolvasok közülük. Így mindig friss képem van arról, hogy mit éreznek, gondolnak és tesznek az ügyfelek".

Az alkalmazottak is megszokták már Cook kora reggeli e-mailjeit.

"Tim nagyon korán ébred, és határozottan hajlamos elvárni, hogy még napfelkelte előtt válaszolj az emailjeire." - mondta el egy hozzá közeli forrás 2014-ben az Insidernek.

 

Az Apple vezérigazgatója a hét több napján reggel 5 óra körül az edzőteremmel indítja a napját.

A Wall Street Journal 2014-ben arról számolt be, hogy Cook nem az Apple kampuszán edz, helyette inkább egy olyan edzőtermet választott, ahol kevésbé valószínű, hogy összefut az alkalmazottaival. Cook gyakran ad felületet az alkalmazottainak arra, hogy megkeressék vagy beszélgessenek vele, de érthető módon a reggeli edzése közben feltehetőleg szeretne a gyakorlatokra koncentrálni.

 

 

"Eljárok az edzőterembe, és egy órát edzek, mert ez segít kordában tartani a stresszt" - mondta 2018-ban az Axiosnak.

 

Edzés után Cook a Starbucks felé veszi az irányt.

Egy 2012-es Time-cikk arról számolt be, hogy ott tovább folytatta az emailek olvasgatását, mielőtt elindult volna az irodába.

 

 

Arról szintén nem sok információ található, hogy Cook rendszeresen reggelizik-e, de 2017-ben a New York Times egy írójának, Andrew Ross Sorkinnak adott interjúja közben rántott tojásfehérjével, cukormentes gabonapehellyel, cukrozatlan mandulatejjel és szalonnával indította a napját .

 

Ha már munkába állt, Cook maratoni értekezleteket tart.

A Journal 2014-es cikke arról számolt be, hogy Cook heti operatív megbeszélései akár öt-hat órán át is tarthatnak, és arról is ismert, hogy könyörtelenül hajlamos kifaggatni az alkalmazottakat.

"'Beszéljetek a számokról. Szedjétek elő a táblázatotokat" - mondta, miközben egy Mountain Dew-t szürcsölt" - írta a Journal.

Mike Janes, az Apple online áruházának korábbi vezetője 2008-ban a CNN Money-nak mesélt egy délutáni találkozóról Cookkal.

"Többünknek volt jegye a Mets meccsre arra az estére" - mondta Janes. "Órákkal később még mindig kérdésről kérdésre faggatott minket, miközben mi az órát figyeltük, mint a gyerekek az iskolában. Még mindig látom, ahogy Tim azt mondja: "Oké, következő oldal", miközben kinyitott egy újabb energiaszeletet. Mondanom sem kell, hogy lemaradtunk a Mets-meccsről."

 

 

Az sem okoz neki gondot, hogy csendben üljön, amíg megfelelő választ nem kap.

"A megbeszéléseken ismert a hosszú, kellemetlen szünetekről, amikor csak az a hang hallatszik, ahogy tépkedi a folyamatosan elfogyasztott energiaszeletek csomagolását" - számolt be a CNN Money.

A Journal szerint ennek következtében az alkalmazottak megtanultak nagyon alaposan felkészülni az értekezletekre, és úgy magoltak a találkozók előtt, mintha tesztre készülnének.

 

Dél környékén ideje egy ebédszünetnek

A Journal 2014-ben arról számolt be, hogy az energiaszeletek mellett, amelyeket egész nap nassol, ebédre az olyan egyszerű, tápláló és egészséges ételekhez ragaszkodik, mint a csirke és rizs ebédre.

 

 

Cookról köztudott, hogy az alkalmazottakkal együtt ebédel a büfében, ellentétben elődjével, Steve Jobsszal, aki jellemzően az Apple akkori dizájnfőnökével, Jonathan Ive-val evett. Ez például egy a korábban említett alkalmak közül, amikor az alkalmazottak nyugodtan megkereshetik őt.

 

Cook hosszú munkanapokat tölt az irodában

Amikor Cook még CEO helyett COO volt, azaz vezérigazgató helyett műveleti igazgató, akkor arról volt híres, hogy az elsők között érkezett az irodába, és az utolsók között távozott onnan. Feltehetőleg ez rengeteget nem változott azóta sem.

 

 

Munkaidőn kívül Cook élete eléggé rejtélyes

Nem sokat tudunk arról, hogy Cook hogyan tölti a hétvégéit és az estéit, bár az köztudott, hogy szeret a természetben aktívan időt tölteni, szeret sziklamászni és kerékpározni.

A Journal beszámolója szerint kedvenc nyaralóhelyei közé tartozik az amerikai Yosemite és a Zion nemzeti park.

Az arizonai Canyon Ranch üdülőhelyen is nyaralt korábban, ahol a szintén ott üdülő vendégek elmesélése alapján összességében magának való személyiségnek tűnik, gyakran egyedül étkezik és az iPad-jén olvas - írta a Fortune 2012-es Cook-profilja.

 

Összefoglalva

Összességében ez minden, amit az Apple vezérigazgatójának napirendjéről tudunk. Ha egy megfontolandó pontot kiemelhetek belőle, akkor éppen erre szeretnék rávilágítani, hogy Cook számára milyen fontos a magánélet privát kézben tartása, és hogy milyen keveset enged magáról látszani a médiában.

Forrás: Business Insider

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése