Az Apple legújabb terméke teljesen felesleges?

AlmaBlogger   |   2023.10.20 - 15:37   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2551
20. okt Az Apple legújabb terméke teljesen felesleges?

Az új Apple Pencil létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető, mutatjuk miért.

Az Apple a héten mutatta be az Apple Pencil USB-C-s változatát, de aligha éri meg beszerezni...

Rengeteg egymásnak ellentmondó pletyka látott napvilágot a héten megjelenő új iPad-ekről és Mac-ekről, de végül kiábrándító módon csak az Apple Pencil USB-C változatát kaptuk meg. A tech közösség meglepetésére az új USB-C Apple Pencil nem váltja fel az eredeti Lightning változatot. Ehelyett ez egy megfizethetőbb belépő kategóriás alternatíva, amely néhány funkciót nélkülözni kényszerül, hogy az első és második generációs Apple Pencil-nél is alacsonyabb árcédulával rendelkezhessen, és novemberben válik elérhetővé. Bár tetszik az új USB-C Apple Pencil kinézete, nem vagyok benne biztos, hogy jó vétel-e az első generációs változathoz képest - igen, arról az Apple Pencilről beszélek, amelyikhez egy borzalmas dongle kell az iPad 10-hez való csatlakozáshoz.

 

Mik az újdonságok?

Arra számítottunk, hogy az Apple elkezdi frissíteni termékeit és tartozékait az USB-C-re, miután idén végre ezzel a szabványcsatlakozóval felszerelve adta ki a legújabb iPhone szériát. A jelek szerint ez az Apple Pencilt is magában foglalja. Ez az új modell kicsit furcsa módon annak ellenére érkezett idén, hogy az Apple már tavaly is USB-C-vel látta el az alapmodell iPad-et. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem adta hozzá az Apple tavaly az USB-C-t az Apple Pencilhez? Kiderült, hogy azért, mert az USB-C-s Apple Pencilt nem úgy tervezték, hogy bármelyik meglévőt leváltsa, és nem is az iPad 10-hez tervezték. Ez egy olcsó opció lesz, amely USB-C-vel ugyan rendelkezni fog, de hiányzik belőle majd a többi modell néhány legjobb funkciója, például a vezeték nélküli párosítás és töltés, a dupla koppintás, és ami a legfontosabb, a nyomásérzékenység.

 

Jobb vagy rosszabb?

Az USB-C-s verzió papíron több funkcióval rendelkezik, de a nyomásérzékenység az egyik legnagyobb jellemző, amely megkülönbözteti az Apple Pencilt a többi stylusszal szemben. Enélkül ugyanis nincs okunk arra, hogy az Apple Pencilt válasszuk a harmadik féltől származó alternatívákkal szemben.

Az Apple Pencil 1-hez képest hozzáadott funkciók ugyanis közel sem olyan hasznosak. A leginkább kihangsúlyozott funkciónak az Apple Pencil hover tűnik, amely lehetővé teszi, hogy még a kijelző megérintése előtt láthasd, hol fog érintkezni a kijelzővel a ceruzád, de ez csak az iPad Pro-n működik. És őszintén szólva csak ehhez a táblagéphez érdemes megvenni az Apple Pencil 2-t, ami miatt az új Pencil-ben teljesen értelmét veszti a funkció. Van emellett másik fontos funkcióként mágneses rögzítési támogatás is az új ceruzában, ami viszont vezeték nélküli töltés nélkül közel sem olyan hasznos, mint az Apple Pencil 2 esetében a töltéssel együtt. Tekintve, hogy ezek a hozzáadott funkciók lényegében lényegtelenek, könnyűnek tűnik belátni, hogy az első generációs Apple Pencil a jobb vétel.

 

A nyomásérzékenység megéri a dongle nehézségeit

Mivel az Apple Pencil 2 az iPad Pro, az iPad Air és az iPad Mini modellekkel működik, az USB-C Apple Pencil csak az iPad 10 felhasználók számára lehet igazán megfontolandó. Akinek más Lightningos alapszintű iPadje van, annak az Apple Pencil 1-re van szüksége, mindenki másnak pedig, akinek USB-C-s iPadje van, az Apple Pencil 2-t kell választania az ésszerűség elveit követve. De az Apple dobása ellenére még az iPad 10 felhasználóknak is az első generációs Apple Pencilt van értelme választaniuk, egy Lightning-USB-C adapterrel együtt.

Egy dongle és egy USB-C kábel használata az Apple Pencil töltéséhez és az iPadhez való párosításához nem a legjobb felhasználói élmény, sőt azt is mondhatnánk, hogy rosszabb, mint az Apple Pencil 1 használata egy sima Lightningos iPaddel, amihez a Pencilt közvetlenül az iPad portjába kell bedugni. Mindezt figyelembe véve azonban, ha a választás a dongle használata vagy a nyomásérzékenység elvesztése között van, én minden egyes alkalommal a dongle-t választom és inkább megtartom a nyomásérzékenységet.

A nyomásérzékenység ugyanis nem csak a művészek vagy grafikusok számára hasznos; ez az a funkció, ami az Apple Pencilt Apple Pencillé teszi. Tapintható visszajelzést és kontrollt ad a bevitel felett. Ez teszi a jegyzetelést és a rajzolást az iPaden olyan érzéssé, mintha papírt használnál. Enélkül az Apple Pencil csak egy újabb sima toll. Ironikus módon az USB-C Apple Pencil lényegében egyike lett azoknak a tollaknak, amelyeket a néhai Apple-vezérigazgató, Steve Jobs elítélt, aki a multi-touch bemutatásakor gúnyolódva kérdezte a közönségtől: "Ki akar tollat?", hogy kritizálja azokat a tollakat, amelyek nem tudnak jobb felhasználói élményt nyújtani, mint az ujjad. Azt állítom, hogy az USB-C Apple Pencil is pont egy ilyen tollá vált.

 

Érdemes tehát megvenni az új USB-C Apple Pencilt?

Sajnos nehéz olyan felhasználási esetet találni, amelynél az USB-C Apple Pencil előnyösebb lenne az alternatívákkal szemben. Ha a legújabb iPad Próval, iPad Airrel vagy iPad Minivel rendelkezel, a legjobb élmény érdekében mindenképpen be kell szerezned egy Apple Pencil 2-t. Ha Lightning-porttal rendelkező iPadet használsz, akkor az első generációs változatra van szükséged. Ha iPad 10-et használsz, és nyomásérzékenységet szeretnél, akkor is Apple Pencil 1-et kell beszerezned. Az új USB-C Apple Pencil elérhetőbb áron kapható, mint a két másik modell, de ha spórolni akarsz, akkor jobban jársz, ha csak egy használt modellt veszel, és még többet spórolsz.

 

Forrás: XDA

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése