Így tedd háromszor élvezetesebbé az Apple Watch-od használatát - 1. rész

Tippek és trükkök   |   2023.10.26 - 20:51   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8456
26. okt Így tedd háromszor élvezetesebbé az Apple Watch-od használatát - 1. rész

Ezekkel a beállításokkal a jó jobb lesz, a rossz pedig eltűnik.

Az Apple Watch-ot a dobozából kivéve könnyű elkezdeni használni, de néhány beállítás megváltoztatása nagy változást okozhat a felhasználói élményünkben. A megfelelő beállítások finomhangolásával például eldöntheted, hogyan szeretnéd aktiválni a Sirit, az alkalmazásokat nem rácsos, hanem listás nézetben jelenítheted meg, és beállíthatod az iPhone-odról származó Portré módú fotókat is az órád hátteréül.

Ezeket a funkciókat és beállításokat bármelyik, az Apple által jelenleg is forgalmazott óramodellen használhatod majd, beleértve az Apple Watch SE-t, az Apple Watch Series 9-et és a robosztus Apple Watch Ultra 2-t is. Emellett  azonban a 4. generációs Apple watch-ok és annál frissebb régebbi változatok tulajdonosainak sincs semmi okuk aggódni, ugyanis még ők is megkaphatják a legújabb frissítéseket, ami azt jelenti, hogy ők is alkalmazhatják ezeket a trükköket.

Nézzük is tehát, hogy melyik Apple Watch-beállításokat érdemes megváltoztatnod, hogy a legtöbbet hozd ki az órádból.

 

Állítsd be a saját aktivitási célodat

A WatchOS 7 2020-as megjelenésével az Apple hozzáadta a lehetőséget, hogy megváltoztasd a céljaidat az állás és a testmozgás idejére vonatkozóan. Korábban csak a Mozgás (vagy kalória) célt tudtad módosítani.

Ha viszont beállítod a saját céljaidat az alapértelmezettek helyett - ami 30 perc testmozgás és napi összesített 12 óra állva töltött idő - bármelyiket megváltoztathatod a tényleges napi rutinodhoz igazodva.

Ez az apró változtatás lehetővé teszi, hogy akkor érd el a saját céljaidat, amikor ténylegesen elkezded a napodat, nem pedig akkor, amikor az Apple megmondja. Ha például éjszakánként alváskövetést használsz, és gyakrabban kell napközben töltened az órádat, akkor célszerű arányosan lejjebb állítanod a célértékeket, különben kevesebb mért idő alatt kell bepótolnod az egész napi mozgásmennyiséget.

A beállítások megváltoztatásához nyisd meg az Activity alkalmazást az órádon, görgess a módosítani kívánt mérőszámhoz, és koppints a Change Goals lehetőségre. Végezd el a módosításokat mindhárom mérőszám esetében, és kezdd el kitölteni azokat a karikákat.

 

Testreszabhatod a widgetjeid

Az Apple a WatchOS 10-ben bevezette a widgeteket, amelyek egyfakjta modulok, amik olyan apróságokat mutatnak, mint az aktuális időzítődből hátralévő idő, az időjárás és a hírek szalagcímei.

A widgetek megkönnyítik az információk áttekintését anélkül, hogy az alkalmazások között kellene ugrálnod, de csak akkor hasznosak, ha azokat az adatokat mutatják, amelyek valóban érdekelnek.

A widgetek szerkesztéséhez és testreszabásához először is az óralapról felfelé húzva a widget stack-et érheted el. Ezután nyomd meg és tartsd lenyomva az Apple Watch képernyőjét, hogy belépj a szerkesztési módba, hasonlóan ahhoz, ahogyan az iPhone kezdőképernyőjén szerkesztenéd az alkalmazásokat. Észre fogod venni, hogy egy üres widget egy plusz jellel ül most a stack tetején. Erre a widgetre koppintva megjelenik a stackhez hozzáadható widgetek választéka. Szerkesztési módban a meglévő widgetek melletti piros mínusz szimbólumra koppintva el is távolíthatod azokat.

 

Alacsony energiafogyasztású üzemmód bekapcsolása, ha az akkumulátor lemerülőben van

Ha van egy Apple Watch Series 4-ed vagy bármilyen, WatchOS 9 vagy újabb WatchOS-t futtató Apple Watch-od, akkor használhatod az Alacsony energiafogyasztás módot. Ez segít megóvni az akkumulátor élettartamát az always-on kijelző kikapcsolásával, bizonyos érzékelők működésének korlátozásával és az olyan funkciók letiltásával, mint például a szabálytalan szívritmusra vonatkozó értesítések. A bekapcsoláshoz nyisd meg az Apple Watch-odon a Beállítások menüjét, görgess le az Akkumulátorra vonatkozó beállításokig, és kapcsold át az Alacsony energiafogyasztású üzemmód melletti kapcsolót. Megnyomhatod az oldalsó gombot is, hogy elindítsd a Control Center-t az óralapodról, ezesetben koppints az Akkumulátor parancsikonra, és nyomd meg az Alacsony energiafogyasztás módot.

 

Viszontlátásra, véletlen képernyőképek

Az Apple Watch-on képernyőkép készítéséhez nyomd meg egyszerre a digitális koronát és az oldalsó gombot. Ez egy egyszerű és kényelmes módszer, kivéve, ha olyan vagy, mint én, és gyakran előfordul, hogy véletlenül aktiválod a funkciót, és ennek eredményeként teljesen véletlenül az órád számlapjáról készített képekkel töltöd fel a Fotók alkalmazásodat.

Ha teljesen ki szeretnéd kapcsolni a képernyőképek készítésének lehetőségét, nyisd meg a Beállítások alkalmazást az órádon, vagy használd a telefonon a Watch alkalmazást, és menj a General menüpontra, majd görgess lefelé, amíg meg nem találod a Screenshots menüpontot. Érintsd meg ezt a lehetőséget, és kapcsold ki az Enable Screenshots melletti kapcsolót.

 

Válaszd ki azokat a portré módú fotókat, amelyeket a csuklódon szeretnél látni.

A Portré módú fényképeket beállíthatod az órád háttereként. De tekintve hogy ehhez egy kis előkészületre van szükséged, előbb bele kell ásnod magad az iPhone-od Watch alkalmazásának beállításaiba. A kezdéshez indítsd el a Watch alkalmazást, és navigálj a képernyő alján található Face Gallery fülre. Ezután görgess lefelé, amíg meg nem látod a Portrék opciót. Koppints a Tartalom alatt található Fotók kiválasztása opcióra, hogy kiválaszthass legfeljebb 24 fotót, amelyek automatikusan cserélődni fognak, amikor felemeled a csuklódat vagy megérinted a képernyőt.

 

 

Az Apple Watch képernyőjének hosszabb ideig történő ébren tartása

Vannak olyan esetek, amikor nem szeretnéd, hogy az Apple Watch képernyője a szokásos gyorsasággal elsötétüljön. Talán éppen egy hosszú szöveges üzenet olvasása közben terelődött el a figyelmed, vagy esetleg az időzítőt szeretnéd szemmel tartani. Onnantól számolva, hogy megérinted az Apple Watch képernyőjét, az általában 15 másodpercig marad aktív. De ha ez nem elég, akkor ezt 70 másodpercre is meghosszabbíthatod, ha megnyitod az órádon a Beállításokat, rákattintasz a Display & Brightness menüpontra, majd kiválasztod a Wake Duration opciót. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd a 70 másodperces ébrenléti opciót.

 

Állítsd le minden alkalmazás automatikus telepítését

Minden alkalommal, amikor telepítesz egy alkalmazást az iPhone-on, automatikusan telepítül az Apple Watch megfelelője is az órádra, ha létezik ilyen. Ez elég gyorsan telezsúfolhatja az órád alkalmazásrácsát, így pedig nehéz megtalálni azokat az alkalmazásokat, amelyeket valóban használni szeretnél az órádon.

A telefonod Watch alkalmazásában menj a Settings > General menüpontra, majd csúsztasd az Automatic App Install mellett lévő kapcsolót az Off állásba.

Mostantól kezdve az egyes alkalmazásokat úgy telepítheted az órádra, hogy megnyitod a telefonodon a Watch alkalmazást, majd az aljára görgetsz, ahol megtalálod az elérhető alkalmazások listáját.

 

A hangos értesítések elhallgattatása

Az okosórák hasznosak lehetnek egy-egy értesítés vagy az idő diszkrét ellenőrzésére. A hangos értesítések azonban meghiúsíthatják a célt. Kapcsold be az Apple Watch csendes üzemmódját az oldalsó gomb megnyomásával, hogy elindítsd a Vezérlőközpontot. Ezután koppints a csengőre hasonlító ikonra a Csendes mód bekapcsolásához.

Ezt úgy is megteheted, hogy megnyitod az Apple Watch Settings menüjét, legörgetsz a Sound & Haptics menüpontig, és a Silent Mode melletti kapcsolót átkapcsolod. Van egy hangerőszabályzó is, amellyel beállíthatod, hogy a bejövő értesítések milyen hangosan vagy halkan szóljanak, ha nem szeretnéd teljesen elnémítani őket.

 

A tippeinket a cikksorozat második felét tartalmazó írásban fojtatjuk, amit ide kattintva érhetsz el.

Forrás: CNET

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése