Mindenkit meglepett az Apple: 5 nap múlva új termékeket jelent be

Apple Hírek   |   2023.10.25 - 19:31   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5345
25. okt Mindenkit meglepett az Apple: 5 nap múlva új termékeket jelent be

Az Apple derült égből villámcsapásként jelentette be a legújabb eseményét.

Régóta folyt a találgatás arról, hogy vajon idén várhatunk-e egy őszi Apple eseményt. Néhány napja mág arról írtam cikket, hogy valószínűleg a válasz erre a kérdésre eldőlt, és nem csak idén nem várhatunk már ilyen őszi eseményt, hanem jó eséllyel még évekig. Ráadásul természetesen ezt nem csak én gondoltam így, hanem számos komoly tekintéllyel rendelkező Apple elemző is.

Nos, az Apple újra bebizonyította, hogy nem olyan könnyű előre megjósolni a lépéseit. Az almás vállalat ugyanis most jelentett be egy egészen különleges őszi eseményt. Hogy miért különleges? Nos, azért, mert ez az esemény sokban fog különbözni az elmúlt hónapok Apple eseményeitől. Íme, miért, és hogy ezúttal pontosan mire számíthatunk.

 

Virtuális esemény

Az Apple eseményre szóló meghívókat most küldték ki, és a WWDC vagy a szeptemberi iPhone-rendezvény sajtómeghívóitól eltérően ez egy olyan meghívó, amely "egy különleges Apple-rendezvény online megtekintésére invitál". Csatlakozz hozzá az apple.com oldalon".

Ez magyarán azt jelenti, hogy az idei őszi esemény mindenki számára egyformán nyitott, nem csak a sajtó számára. Bár tény, hogy korábban is volt olyan, hogy előzetesen rögzített keynote-okkal kiadott sajtóközleményekkel jelentette be az Apple a termékeit, így azok megtekintése nem volt időponthoz kötve. De ez most más. Most egy valódi Apple eseményt láthatunk majd mindannyian, csak online. De nem ez az egyetlen szokatlan az eseménnyel kapcsolatban.

 

Példátlan időpontban kezdődik

Az Apple eseményeinek van egy specifikus tulajdonságuk, mindig egy meghatározott időpontban történnek: helyi idő szerint délelőtt 10 órakor. Ezúttal azonban ez sem így fog történni. Az Apple idén egy esti időpontot választott az esemény megrendezésére: Cupertinoi helyi idő szerint 17:00 órás kezdéssel tervez az almás óriásvállalat. Az Egyesült Királyságban ez az időpont egyébként éjfélt jelent, nálunk pedig hajnali 1:00-t, mivel az európai nyári időszámítás véget ér október 29.-én, és a greenwichi időszámítás lép újra érvénybe nálunk, viszont az Egyesült Államokban csak november 5-én kerül sor az óraátállításra. Ez azt jelenti, hogy van valami jelentősége az esti időpontnak? Ha tippelnünk kéne, akkor igent mondanánk, tekintve hogy az Apple valószínűtlen, hogy ok nélkül szakítana a hagyományival.

 

Mire számítunk?

Egy másik ritkaság, hogy az Apple önként előre elárulta a keynote témáját, vagy legalábbis az esemény legfontosabb részét. Így tehát egészen biztosra tudhatjuk, hogy a Mac-ről lesz első sorban szó. Az Apple esemény oldalán az eseményt megerősítő Apple logó az Apple logót mutatja, amely az Apple Mac Finder ablakának aranyos változatává animálódik. Nézd meg te is, nagyon jól néz ki.

Tehát tudjuk, hogy a Mac a főszereplő. Ez az esemény sok Apple elemzőt meglepett (köztük határozottan engem is), akik azt mondták, hogy idén nem jelentenek már be további készülékeket, vagy legalábbis semmi úttörőt nem várhatunk már. Úgy tűnik mégis kapunk valami érdekeset idén. Valamit, ami elég érdekes ahhoz, hogy egy ilyen érdekes eseményt szervezzenek köré.

 

Scary fast

Az esemény a "Scary fast", vagyis "Ijesztően gyors" névre hallgat. A névválasztás feltehetőleg nem csak azért alakult így, mert az eseményre pont Halloween előtt kerül sor (sőt, az Egyesült Királyságban és Európában az időeltolódásnak köszönhetően valójában Halloween napján lesz megtartva). Nem, a szlogen nyilvánvalóan arra utal, hogy az újonnan bejelentett készülékek sebessége jelentősen megnő majd a jelenlegihez képest.

 

Ez az M3-mat jelenti?

Azt kellene jelentenie, nem? Több elemző is ragaszkodik ahhoz a véleményhez hogy az M3 chip csak jövőre jön majd. Ming-Chi Kuo elismert elemző korábban azt mondta, hogy 2023-ban nem várható már több új Apple termék, de most visszavonta korábbi nézőpontját. Egy új posztban az X-en Kuo azt írja: "Úgy vélem, hogy az M3-as sorozatú MacBook Pro lesz az október 30-i médiaesemény középpontjában. Még akkor is, ha korábban azt jósoltam, hogy az idei bevezetés valószínűtlen a korlátozott 4Q23-as beszállítások miatt (kevesebb, mint 400-500.000 darab összesen)".

 

 

Oké, tehát nem arról van szó, hogy a processzorok nem készültek el, csak arról, hogy kisebb mennyiség készült el belőlük, mint amennyi kellett volna. Kuo így folytatja: "Ha az új MBP-k (MacBook Pro-k) november-decemberben megjelennek, a szűkös kínálat egészen 24 első negyedévéig fog kitartani majd, hacsak a kereslet nem gyengül."

Ha Kuónak igaza van, akkor ez nagy hír, és abban is biztosak lehetünk, hogy az Apple által bejelentett M3 processzorok valóban ijeszően gyorsak lesznek.

 

MacBook Pro megjelenési dátum

Ha Kuónak igaza van, akkor arra számítok, hogy az új MacBook Pro november 10., péntek körül kerülhet majd a boltokba.

 

Mi más jöhet még?

Az iMac már jóval több mint két éve vár frissítésre, így szerintem teljesen elképzelhető, hogy egy új, 24 hüvelykes asztali Mac is bemutatásra kerül. Szerintem úgy fog kinézni, mint a jelenlegi modellek, bár talán némileg más színekkel, és az M2 processzorral érkezik majd, esetleg egy M2 Pro chipet is választhatunk helyette.

 

Lehet, hogy lesz iPad is?

Szerintem még az is lehetséges, hogy új iPad-et is kapunk, de az Apple azt akarja majd, hogy ezen a különleges eseményen a Mac álljon a középpontban, így ezzel kapcsolatban annyira nem vagyok magabiztos.

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése