Meglepő döntést hozott az Apple az új Macbook Pro-val kapcsolatban

Apple Hírek   |   2023.10.25 - 19:13   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2680
25. okt Meglepő döntést hozott az Apple az új Macbook Pro-val kapcsolatban

Erre most tényleg senki nem számított.

Éppen amikor az Apple rajongói már belenyugodtak abba, hogy októberben nem érkezik idén már sajnos új MacBook Pro, egyből elég hiteles részletek derültek ki egy új MacBook Pro október végi bevezetéséről.

A részletek először a Bloomberg munkatársától, Mark Gurman-tól származtak. A Power On hírlevél számára írva azt írta, hogy az Apple számos új "Mac-központú termék bevezetésére készül a hónap vége felé".

 

Már hivatalos

Azóta azonban az Apple is megerősítette a pletykákat... legalábbis részben. Az almás óriásvállalat ugyanis bejelentett egy október 30.-ai Apple eseményt, ami a megszokottól eltérően nálunk Európában október 31.-én hajnali 1:00-kor fog kezdődni.

Az iPhone-bemutatók vagy akár a WWDC keynote-ok színes meghívóitól eltérően a digitális meghívó sötét háttérrel és egy hátulról megvilágított Apple-logóval rendelkezik. Az egyetlen további figyelemre méltó részlet a meghívón az esemény neve, a "Scary Fast", azaz "Ijeszően gyors".

Tekintettel arra, hogy a rendezvényre egy nappal Halloween előtt kerül sor, azt hiszem, egyértelmű, hogy miért ezt a stílust és jelzőt választották. Az "Ijesztő" szóválasztás valószínűleg főleg a Halloween-nek szól, a "Gyors" szó lesz inkább az esemény feloldásának kulcsa, de ez egy olyan kulcs, amelyből még hiányzik néhány információ. Például az az információ, hogy milyen termékek kerülnek majd bevezetésre? A legjobb tippünk az, hogy új Mac-eket fogunk majd látni, és azon belül is tovább szűkíthetjük a kört, ugyanis a legvalószínűbbnek azt látjuk, hogy egy új MacBook Pro-t és egy új iMac-et kaphatunk majd

 

Egyes kiszivárgások megerősítik az új MacBook Pro funkciókat

Ha ezek lesznek az új termékek, akkor milyen gyorsak lesznek? Amint arról alább szó lesz, az első lehetőség az, hogy az iMac és a MacBook Pro gyorsabb teljesítményt nyújt majd az M2 Apple Silicon technológián alapuló gyorsabb megoldásokkal. Ez azt jelentené, hogy az M3 chipek még valóban nem idén érkeznek meg. A másik lehetőség viszont természetesen pont az M3-as termékcsalád, amelyen az Apple megerősítetten jelenleg is dolgozik. Korábbi jelentések szerint az M3-as MacBook Air, valamint az M3 Pro és M3 Max meghajtású MacBook Pro csak 2024 első felének végén készül majd el, úgyhogy az mindenképpen egy pozitív meglepetés lenne, ha ennyivel hamarabb érkeznének meg az új processzorokkal szerelt eszközök.

 

Mindkét opció "ijesztően gyors" lenne, szóval melyik lesz a halloweeni meglepetés?

2023 nagy részében arra számítottunk, hogy az Apple októberben, az ünnepi szezon előtt frissíti majd a MacBook Air laptopokat. Augusztus végén azonban megváltoztak az általános várakozások, és az Apple frissített macOS-sel érkező új laptopjainak várható kiadása már 2024-re csúszott.

Az Apple néhány beszállítója ugyanis nem tudta teljesíteni a várt  mennyiségeket, ami viszont többek közt az új Mac generáció egy fontos elemének, az M3 chip fejlesztésének és gyártásának késleltetését okozta. A késések mind a MacBook Air és a MacBook Pro laptopok következő generációjára voltak a legnagyobb hatással, különösen azokra, amelyek az Apple M3 chipkészletével érkeznének. Az új, M3-mal működő MacBook Air tehát várhatóan jövőre, valószínűleg a második negyedév végén fog megjelenni, az M3-mal működő MacBook Pro-k pedig várhatóan annál valamivel korábban. Én személy szerint az az igazság, hogy továbbra is kitartóan arra számítanék, hogy ezek a laptopok és az M3 chipek megjelenése az Apple 2024 júniusában megrendezésre kerülő Worldwide Developer Conference-jén fog megtörténni.

Így tehát marad a kérdés, hogy vajon milyen laptopok jöhetnek még idén év végén? Nos, Gurman a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellek frissítéseit említette. Ezeken jelenleg az M2 Pro és M2 Max lapkakészletek futnak, amelyek az alap M2 lapkakészlet már eleve is továbbfejlesztett változatai. Van még egy mindenképp említésre méltó M2 evolúció viszont, ami a jelenleg a Mac Studio-ban elérhető M2 Ultra. Egy további M2 Ultra MacBook Pro modell hozzáadása a teljesítménytartomány felső határán egy olyan reális lehetőség, amely nem zavarja meg az M3 platform bevezetését, és lehetővé teszi, hogy a jövőre bevezetésre kerülő M3 ne kerüljön majd a háttérbe.

Nagy esély van viszont arra is, hogy egy második Apple Silicon meghajtású iMac is várható az október 30-ai (vagy 31-ei) eseményen. Ez is nagy valószínűséggel nem az M3-as lapkakészlettel kerül majd forgalomba, de mivel a jelen pillanatban még mindig csak az M1-es meghajtású iMac kapható az Apple kínálatában, az M2-es platformra való áttérés lehetővé teszi az almás vállalat számára, hogy az M2-es termékciklus végén új hardvert kínáljon anélkül, hogy a 2024-es terveket előrehozná. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy sima M2-es chippel érkező iMac is teljes újdonságnak számítana, aminek valószínűleg sokan örülnének. Az egyébként valószínű, hogy az Apple idén nem alapjaiban véve reformálja meg a termékeit, ehelyett a jelenlegi keretek közt fejleszt majd a készülékeken.

 

Összefoglalva

Lehet, hogy nem ez az a MacBook, amit mindenki várt októberben, és az Apple rögeszméje, hogy nem mond semmit a közelgő termékekről talán még rosszabbá is teheti a helyzetet, tekintve hogy a vállalat hagyta, hogy magasabbra tegyük a várakozásainkat.  Akárhogy is lesz, az biztos, hogy ez lesz az a MacBook viszont, amit októberben mindenkinek felajánlanak.

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése