Érdemes megvenni az új iPhone-t?

Apple Hírek   |   2023.09.18 - 20:18   |   Írta: Hidasi Ákos   |   12006
18. szept Érdemes megvenni az új iPhone-t?

Mi is lett új? Megéri váltani?

A 2023 szeptemberében bemutatott iPhone 15 és 15 Plus az Apple két jelenlegi zászlóshajó iPhone-ja, amelyeket az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett értékesítenek. Az előrendelések szeptember 15-én, pénteken kezdődtek, ezáltal tehát itt a fantasztikus alkalom az iPhone 15 vagy iPhone 15 Plus megvásárlására. Ebben a cikkben minden információt összegyűjtöttünk, ami segíthet eldönteni, hogy vajon érdemes-e valóban megvásárolnod a telefont

Vadonatúj modellként a 6,1 hüvelykes iPhone 15 és a 6,7 hüvelykes iPhone 15 Plus hosszú éveken át jó lesz majd, ha úgy döntesz hogy most megvásárold, ráadásul abban is biztos lehetsz, hogy ez a két telefon a következő 12 hónapban is az Apple zászlóshajó-kínálatának része marad, így biztos lehetsz benne, hogy nagyjából egy évig ez lesz a legújabb és legjobb modell az Apple kínálatában.

Az iPhone 15 ára 399.990 Ft-nál, az iPhone 15 Plus ára pedig 449.990 Ft-nál kezdődik, és ezáltal egy jó egyensúlyt kínál a funkcionalitás, a hosszú élettartam és az ár között, de ha a vásárláskor a költség a fő szempont, akkor az Apple a régebbi technológiával rendelkező, 219.990 forintos indulóárú iPhone SE telefonját és a korábbi generációs, 349.990 Ft-tól kapható iPhone 14-et is érdemes lehet fontolóra venned. Ezek mellett pedig a két évvel ezelőtt megjelent iPhone 13 szintén elérhető 299.000 forintos kezdőáron. Emellett természetesen egy jó minőségű használt készülék megvásárlása is alternatívát jelenthet.

Ha viszont az iPhone 15-nél és 15 Plus-nál is jobbat keresel, akkor az iPhone 15 Pro vagy 15 Pro Max modell az, ami számodra készült. A Pro modellek képernyőméretei megegyeznek az alapmodellekével, de számos fejlesztést tartalmaznak. Például Always-On kijelzőt ProMotion technológiával, testre szabható Action gombot az oldalsó felhangosítás/némítás kapcsoló helyett, gyorsabb A17 Pro chipet, fejlett kamerarendszert teleobjektívvel és még sok mást.

 

A megfelelő iPhone kiválasztása komoly döntés, ezért is készültünk ezzel a cikkel. Az alapok leszögezése után pedig vágjunk is bele a részletekbe.

 

 

Részletek

A kiválasztáskor bár technikai nézőpontból nem elsődleges szempont, a telefon külseje mégis fontosnak számít. Az iPhone 15 széria modelljei apró részletektől eltekintve csak méretükben térnek el egymástól, sőt a 14-es szériával is javarészt megegyeznek külsőre. Ami azonban időről-időre kicsit változik, az az elérhető színek skálája. Az iPhone 15 és 15 Plus öt színváltozatban kapható: rózsaszín, sárga, zöld, kék és fekete.

A termékcsalád talán legjelentősebb változása, hogy a több mint egy évtizede minden iPhone-on jelen lévő Lightning portról USB-C portra váltanak, bár az adatátvitel ezeken a modelleken továbbra is ugyanazzal az USB 2.0 sebességgel történik, mint a Lightninggal történt. Ez azonban a töltők és kiegészítők kompatibilitását tekintve hatalmas lépést jelent.

A 2023-as nem-Pro termékcsaládban újdonság emellett még a Dynamic Island is, amely egy évvel korábban az iPhone 14 Pro termékcsaládban debütált. A Dynamic Island a kijelző tetején lévő korábbi szigetet váltja fel, és az előlapi TrueDepth kamerának és egyéb érzékelőknek ad otthont. A szoftver segít elrejteni ezeket a fizikai alkatrészeket a fekete Dynamic Island belsejébe, amely folyékonyan alkalmazkodik a fontos információk megjelenítéséhez és lehetővé teszi a felhasználói interakciót.

Az iPhone 15 és 15 Plus ugyanazt az A16 Bionic chipet használja, amely az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max készülékekben debütált, és amely 20 százalékkal kevesebb energiát használ, valamint jobb teljesítményt és 50 százalékkal nagyobb memória-sávszélességet biztosít az iPhone 14 és 14 Plus készülékekben található A15 Bionic chiphez képest. A Pro modellek ezzel szemben egy új, A17-es chippel érkeznek majd, ami a korábbinál is jobb teljesítményt tesz majd lehetővé.

 

A kamerával kapcsolatos fejlesztések közé tartozik az új 48 megapixeles főkamera quad-pixel érzékelővel, amely alapértelmezés szerint 24 megapixeles fotókat készít. A frissített főkamera egy új, 2x-es telefotó opciót is lehetővé tesz, amelyet a teljes kamerafelvételből intelligens módon vágnak ki.

A portrékhoz pedig már nem kell Portré módra váltani, az iPhone 15 automatikusan rögzíti a mélységinformációt, ha egy személyt, kutyát vagy macskát észlel a képen. Az új kamerarendszer a portrék esetén élesebb részleteket, élénkebb színeket ad majd vissza és jobb teljesítményt biztosít majd a gyenge fényviszonyok közöt is. Az Éjszakai módban pedig hasonló javulás lesz majd tapasztalható.

A második generációs Ultra Wideband chip továbbfejlesztett távolság-alapú funkciókat biztosít majd, így az iPhone-ok a korábbinál háromszor nagyobb hatótávolsággal tudnak kapcsolódni egymáshoz. A Precíziós kereséssel ugynaennek köszönhetően pedig a Find My alkalmazás segítségével még a sűrű tömegben is könnyen megtalálhatjuk majd a barátainkat.

 

Összefoglalás

Összességében tehát az idei felhozatal bár kétségkívül hozott egy-két érdekes újítást, olyan kimondottan izgalmasnak azért nem mondható. Ha a tavalyi széria valamelyik modelljével rendelkezel (különösképpen ha valamelyik Pro modellel), akkor szerintem nem feltétlenül érdemes egyből előrendelned az idei modellek valamelyikét. Ha pedig korábban kiadott telefont szeretnél lecserélni, akkor igazából a cikk elején említett kérdést kell csak megválaszolnod ahhoz, hogy tudd, melyik telefon lesz számodra a megfelelő. A kérdés pedig a következő: Az ár a fontosabb döntési szempont, vagy az a tény, hogy ez a modell valószínűleg kicsit tovább bírja, mint bármelyik korábban kiadott? Ha erre tudsz válaszolni, akkor nagy valószínűséggel jó úton vagy affelé, hogy a számodra optimális modellt válaszd végül.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése