Kicsit még várnunk kell az M3-as új MacBookokra

Almás Pletykák   |   2023.09.12 - 11:56   |   Írta: L Ferenc   |   9511
12. szept Kicsit még várnunk kell az M3-as új MacBookokra

A türelem vadonatúj processzoros almás notebookokat terem.

A közelmúltban rengeteg pletyka röppent fel az Apple érkezőben lévő vadonatúj M3 processzorai kapcsán, az igen komoly előzetes hype többek közt az aktuális M2-es generációhoz képest jelentősen nagyobb teljesítménynek köszönhető. 

Egyes források szerint az M3-as chipek ugyanarra az Apple A17 Bionic architektúrára épülnek majd, mely a mai napon leleplezendő új iPhone 15-ös okostelefonokban is tetten érhető, és ennek kapcsán többen arra tippeltek, hogy az első M3-as processzorok és az első rájuk épülő termékek a vártnál korábban meg fognak érkezni.

Az Apple ügyekben az átlagnál mindig sokkal jobban értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo most azonban kicsit lehűti a kedélyeket, ugyanis információi szerint az amerikai gyártó idén még egész biztosan nem fogja kiadni M3-alapú új MacBookjait. Ez persze nem zárja ki azt, hogy az Apple idén esetleg még előrukkol majd M3-ra épülő új asztali Mac masinákkal, de az M3-as MacBookokra és iPadekre minden valószínűség szerint legalább 2024 elejéig várnunk kell.

Az M3 az idei új iPhone-okban lévő A17-hez hasonlóan a legmodernebb 3 nanométeres gyártási technológiák segítségével készül. Viszonyításképp a 2022-ben debütált M2-esek, illetve a tavaly kijött iPhone 14 Prót és iPhone 14 Pro Maxet hajtó A16 még 5 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik. Az androidos csúcsmobilok többségében lévő Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 4 nanométeres gyártástechnológia révén látja meg a napvilágot.  

Az M3 Max állítólag nem kevesebb, mint tizenhat CPU-magot és negyven GPU-magot vonultat fel. Az alacsonyabbra pozicionált kivitelek esetében nem változnak a magszámok, ettől függetlenül persze itt is sebességnövekményre lehet számítani. Várakozások szerint az M3 Pro tizenkét CPU-magot és tizennyolc GPU-magot állít hadrendbe, az M3 alapmodellben pedig előreláthatólag nyolc CPU-mag és tíz GPU-mag lesz.

Az M3 Max esetében ismét hibrid konfigurációra lehet számítani, vagyis a tizenkét nagyteljesítményű processzormag mellett várhatóan négy hatékonyságra kihegyezett core lesz található. A 48 GB memóriát támogatú csúcskategóriás chip jelentősen gyorsabbnak ígérkezik a már amúgy sem szerény teljesítményű elődjénél.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése