Treason (Árulás)・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.11.06 - 17:31   |   Írta: Ca$h   |   11726
06. nov Treason (Árulás)・AppleTV (Netflix)

Nem bízhatsz senkiben ...

Adam Lawrence (Charlie Cox) karrierje igencsak szépen alakul az MI6-nél, nem sok olyan alkalmazott létezik a titkos szolgálatnál, aki ilyen fiatalon el tudott volna jutni odáig, hogy az igazgató jobb keze és helyettese legyen. De Adam nagyon jó jelöltnek bizonyult, olyan ügyeket sikerült megoldania és elkerülnie, amik kétséget kizáróan bebizonyították, hogy joggal van pontosan ott ahol lennie kell. Sir Martin Angelis (Ciarán Hinds) igazán vén rókának számít a szakmában és ő maga személyesen választotta ki fiatal utódját, számít rá, mindent megoszt vele, Adam a teljes bizodalmát élvezheti. Viszont egyik napon történik egy szörnyű merénylet az öreggel szemben, egy titokzatos idegen megmérgezi őt, lehet hogy az MI6 igazgató helyettese a vártnál sokkal korábban kerül olyan pozícióba, amire lehet nincsen még felkészülve? Hiszen egészen más dolog a főnök jobb kezének lenni és más irányítani az egész angol titkosszolgálatot.

Az ügyben nyomozást indítanak, Adam már vezetői pozícióban igyekszik megoldani az ügyet, teljes erőkkel dolgoznak az ügyön és nagyon úgy tűnik, hogy minden út egy orosz kettős ügynökhöz vezet. Karával (Olga Kurylenkor) ráadásul meglehetősen komoly és bonyodalmas múltjuk van, ami több volt mint csupán szakmai közös munka. Olyan dolog ez, amit egy boldog házasságban élő férfi nem szívesen oszt meg a feleségével, a kollégáival meg végképp nem, hiszen ha kiderül akkor Adam komoly bajba kerülhet miatta. Idővel viszont kiderül, hogy nem elég a közös múlt, nem elég hogy a kapcsolat intimitásig is eljutott, ennél még sokkal többről van szó amikor kettejükről van szó. Kara eleinte önzetlenül segít Adamnek, aki pontosan tudja, hogy a nőnek mire van szüksége, ahogyan azt is tudja, hogy ha segít neki akkor az bizony hazaárulással jár, ami az ő pozíciójában meg amúgy minden pozícióban nem éppen életbiztosítás.

Matt Charman nevét sokan ismerhetik Tom Hanks egyik zseniális filmjéből a „Kémek Hidjából”. Csak éppenséggel minden, ami abban a filmben szuper és telitalálat volt, ebből a sorozatból valahogy hiányzik. De nem menjünk ennyire előre, inkább vegyük kicsit nagyító alá, hogy mit is kínál ez a sorozat. Első körben mindenképpen meg szeretném említeni, hogy az Árulás lassan egy éves Netflixes limitált széria, nem tudom miért, de valahogy képtelen voltam rávenni magam, hogy belekezdjek, hiszen olyan sok minden más volt mellette, az AppleTV+ kínálata lassan követhetetlen, mi pedig szeretnénk minden Apple tartalomról írni nektek. Másrészt megszámlálhatatlanul sok minden más volt, ami jobban érdekelt, de Charlie Cox miatt és a tény miatt hogy talán ez is lesz olyan jó mint a Kémek Hídja nem akartam kitörölni a kívánságlistámról. Nem tudom hogy Charlie-val mi történt ebben a sorozatban, hiszen a Daredevilben számtalanszor bebizonyította mennyire szerethető, szimpatikus, bájos és elképesztően tehetséges színész. Lehet a rendezéssel van a baj, vagy maga Adam karaktere volt kicsit olyan halovány, de én nem éreztem rajta, hogy ő itt most a tökös MI6 ügynök, akinek legalább fele annyira keménynek kellett volna lennie mint James Bondnak. De persze annyira tökös senki se lehet mint ő, éppen ezért vártam el hogy csak fele annyira legyen az. De nem ... Adam bizonytalan, amatőr, szakmailag szinte nulla, Kara az aki elviszi az egész sztorit és sorozatot a hátán, aki valóban olyan mint egy profi orosz ügynök, egyszerre gyönyörű, félelmetes, kiszámíthatatlan, mindig kettő lépéssel mások előtt van, idővel valahogy neki drukkol az ember, mintha ő lenne itt a főszereplő.

Ebben a sorozatban valahogy mindenki idegesítő és szakmailag vagy emberileg olyan semmilyen. A Sir Martint alakító színész, aki egyébként kifejezetten jó szokott lenni minden szerepben, most sablonos. Adam felesége a bájos kis Chaplin unoka, valami egészen elképesztően idegesítő, az első pár részben olyan mintha ő lenne a tökéletes feleség, de aztán saját nyomozásba kezd, belekerül a CIA hálójába, úgy viselkedik mint egy komplett idióta, pedig katonai múltjával szerintem ennél sokkal de sokkal több lenne tőle várható. Kivételesen és bevallom ez nagyon ritka dolog, Adam gyerekei kifejezetten aranyosak, jólneveltek és egy apróbb incidenstől eltekintve nincsen velük semmi baj, de ez a dolog is teljesen érthető és életszerű. Szóval gyakorlatilag azt vártuk a sorozattól, hogy egy igazán érdekes és fordulatos, csattanokkal teli kémhístóriát fogunk kapni, aminek legalább a végén, de azért közben is egyik csavar jön a másik után, de nem jön. Valahogy olyan volt nekem a Treason mint a nem olyan régen tesztelt Liaison, hogy bereklámozták mint a mindent megváltó kémtörténetet, közben meg csak egy középszerű, semmilyen, teljesen kiszámítható sztorit kaptunk, ami maximum csak az utolsó részben lesz valamennyire érdekes, amikor tényleg történik egy nem várt fordulat.

Mindenképpen írni akartam nektek egy rövid szösszenetet erről a sorozatról, mert számomra csalódás volt. Nem mondom rossznak mert nem az, hiszen a színészek jók benne, a sztori is rendben van, csak éppenséggel sokkal jobbat vártam ennél. Szóval nem sokszor szoktam ilyen írni nektek, de ha hozzám hasonlóan nektek is ott figyel még a várólistán, akkor nyugodtan szedjétek le onnan, mert túlságosan sok remek és kivételes tartalom van mellette amik sokkal jobban megérdemlik a drága időtöket. Ha nagyon szeretitek Charlie Coxot, akkor se igazán ajánlanám nektek, mert lehet hozzám hasonlóan csalódni fogtok benne. Lehet mégse olyan jó színész ő mint gondoltam, egyszerűen csak Matt Murdock szerepével tudott annyira tökéletesen azonosulni, mintha ő maga lenne a Fenegyerek. Ez most nem jött össze kedves Netflix, de azért egy gyenge hármast még kaphat tőlem, mert azt megérdemli.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 6.4 | Rotten Tomatoes: 71% | Metacritic: 62
Treason (miniseries | 2022)
Akció, Krimi, Thriller

Rendezte: Louise Hooper, Sarah O’Gorman
Írta: Matt Charman, Amanda Duke
Zene: Jamie Salisbury
Szereplők: Olga Kurylenko, Oona Chaplin, Ciarán Hinds, Charlie Cox, Beau Gadson, Samuel Leakey, Alex Kingston, Tracy Ifeachor, Adam James, Kevin, Harvey, Syrus Lowe, John Lightbody

Játékidő: 5x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> The Fall of House Usher sorozatkritika

>>> Hijack sorozatkritika

>>> Ashoka sorozatkritika


Kommentek megjelenítése