MInden, amit az Apple autóról jelenleg tudni lehet - 2. rész

Apple Hírek   |   2023.11.29 - 17:50   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6097
29. nov  MInden, amit az Apple autóról jelenleg tudni lehet - 2. rész

Megjelenés, tervek, ár és minden más.

Az Apple egy olyan technológiai óriásvállalat, ami az innovatív és forradalmi újításokat tartalmazó termékeiről ismert. Olyan új kütyükkel ismertettek meg minket, amelyek megváltoztatták az egyes iparágakat és az életvitelünket is. Jó ideje ismert viszont a tény, hogy az Apple egy új kihívást vállalt, a tervek szerint ugyanis hamarosan autóiparban is megpróbálja megállni a helyét az almás vállalat. Ebben a cikkben belemerülünk az Apple autójának közelgő megjelenésébe, illetve annak részleteibe, és megvitatjuk az autó várható jellemzőit, a vele szemben támasztott fogyasztói elvárásokat, illetve az aktuális pletykákat és a jövendőbeli versenytársakat is.

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része, így ha még nem tetted, akkor azt tanácsoljuk, hogy a sorozat első részével kezdj, amit ide kattintva érhetsz el.

 

Az Apple elektromos autóval kapcsolatos várakozásaink

Az Apple autója várhatóan egy teljesen elektromos maghajtással működő jármű lesz, ami összhangban van az Apple fenntarthatóság iránti elkötelezettségével. Rossz poénként ezen a ponton megjegyezhetnénk, hogy valószínűleg az Apple valószínűleg az autójához is saját méregdrága töltőzsinórt fog használni. Komolyabb témákra terelve a szót viszont az elmondható, hogy a pletykák szerint az autó hatótávolsága egyetlen feltöltéssel akár 300 mérföld, azaz több, mint 480 kilométer is lehet majd, ami határozottan versenyképessé tenné a piacon jelenleg is megtalálhatő más elektromos autókkal szemben. Az Apple állítólag egy új akkumulátortechnológián is dolgozik, amely jelentősen megnövelheti az elektromos autóik hatótávolságát. A vállalatot ismerve pedig nem érne minket hatalmas sokként, ha az Apple egy újabb technológiai bravúrral állna elő.

 

Milyen funkciókkal fog rendelkezni az Apple Car?

Az Apple híres arról, hogy odafigyel a részletekre és a felhasználói élményre összpontosít. A közelgő Apple-autó várhatóan elegáns, kifinomult, minimalista és modern dizájnnal rendelkezik majd, egy határozottan letisztult és minimalista belső térrel. Az autó a pletykák szerint egy nagy érintőképernyős kijelzővel rendelkezik majd, amely az autó legtöbb funkcióját vezérli majd, beleértve a navigációt, a szórakoztatást és a klímavezérlést. Ezek az információk azonban túl sokat nem engednek tudni, ugyanis ez mára nagyjából az összes elektromos autóról elmondható. Az autó várhatóan fejlett biztonsági funkciókkal is rendelkezik majd, például automatikus vészfékezéssel, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel és adaptív sebességtartó automatikával. Mindez szintén olyasmi, amit a várható árkategóriába tartozó autók szintén általában már tartalmaznak. Ezzel kapcsolatban azonban két fontos kérdés merül fel. Az első, hogy vajon akkor mi lesz az az újítás vagy innováció, ami igazolja azt, hogy az Apple egy ennyire új piacon jelenjen meg? Az egyetlen probléma, hogy erre a kérdésre nem tudunk egyértelmű választ adni, mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. A második kérdés pedig hogy pontosan mennyibe is fog várhatóan kerülni az autó? Nos, erre a kérdésre már legalább becsült értékeket tudunk adni válaszul.

 

 

Az Apple Car kiadási ára - Megfizethető lesz?

Az egyik legnagyobb kérdés a közelgő Apple autókiadás körül a jármű várható árcédulája. Az Apple a prémium kategóriás termékeiről ismert, és valószínű, hogy az autójuk is ezt a trendet fogja követni. A jelentések szerint az autó indulóára 75 000 és 100 000 dollár, azaz megközelítőleg 27.000.000 és 35.000.000 forint között lehet majd, ami azt a piacon lévő más elektromos luxusautókkal azonos árkategóriába helyezné. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az Apple megpróbálhatja megfizethetőbbé tenni az autóját, hogy felvegye a versenyt más elektromos autókkal, azonban a vállalat termékpozícionálási és árazási szokásait ismerve ezzel kapcsolatban vannak kétségeink.

 

Az Apple belépése az EV-piacra

Az elektromos autók piaca még viszonylag új, azonban kifejezetten gyorsan növekszik. Az Apple belépése a piacra felpörgetheti a dolgokat, és nagyobb általános figyelmet irányíthat az elektromos autókra. Az Apple-nek azonban kemény versenyben kell majd helytállnia más autógyártókkal, például a Teslával szemben, akik élen járnak az elektromos autók piacán. Azt azonban ahogy korábban is említettük, még nem tudni, hogy az Apple hogyan fogja megkülönböztetni magát a versenytársaktól, és milyen hatással lesz a piacra.

 

Versenytársak az elektromos autók piacán

Valószínűleg az első lelkesedésünk után mindannyiunknak egy kis kételkedés volt az első reakciója, mikor először meghallotta, hogy az Apple autót tervez kiadni. Nekem lealábbis a második gondolatom a témában az volt, hogy az Apple bizony igen kemény versennyel fog szembenézni az elektromos autók piacán. Jelenleg a Tesla a piacvezető, és más autógyártók, például a Ford, a GM és a Volkswagen is beléptek már a piacra saját elektromos autóikkal. Ezek a vállalatok már befutottak az iparágban, és hűséges ügyfélkörrel rendelkeznek. Emellett számos olyan startup is jelen van, amelyek alig várják hogy elérjék a nagy áttörésüket és potenciálisan piacvezetőkké váljanak. Érdekes lesz látni, hogy az Apple hogyan tervezi megkülönböztetni magát, és milyen funkciókat kínál majd, hogy felvegye a versenyt a többi elektromos autógyártóval.

 

Megéri a várakozást az Apple közelgő autója?

Az Apple közelgő autójának megjelenése nagy felhajtást és izgalmat keltett. Bár még nem ismerünk minden részletet, az egyértelmű, hogy az Apple komolyan veszi az autós projektjét, és az is valószínűsíthető,hogy a tervei szerint 2026-ban piacra dob egy versenyképes elektromos autót. Az autó várhatóan elegáns dizájnnal, fejlett biztonsági funkciókkal és akár 480 kilométeres hatótávolsággal is rendelkezhet majd egyetlen feltöltéssel. A pletykák szerint akár 35.000.000 forintos árcédulával azonban, még nem tudni, hogy az autó elérhető lesz-e a legtöbb fogyasztó számára.

Ha Apple-rajongó vagy, és már régóta vársz egy Apple-autóra, akkor mindenképpen megéri várni. De ha most éppen egy elektromos autót szeretnél vásárolni, akkor rengeteg más lehetőség is van, amelyek valószínűleg jobban megfelelnek az igényeidnek és költségvetésednek, ráadásul már igazoltan léteznek is. Ettől függetlenül az Apple belépése az elektromos autók piacára izgalmas hír, és kétségtelenül még több figyelmet és innovációt hoz majd az iparágba.

Forrás: Technowize

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése