Wednesday・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.02.06 - 17:15   |   Írta: Ca$h   |   34353
06. feb Wednesday・AppleTV (Netflix)

A legendás Adams Family ezúttal különleges módon született ujjá.

Wednesday Addams (Jenna Ortega) nem nevezhető éppenséggel mintatestvérnek, nem törődik senkivel és semmivel első ránézésre olyan mintha érzései se lennének, öccsét Pugsleyt (Isaac Ordonez) viszont a maga módján szereti. Tekintettel arra, hogy az Addams család tagjai nem valami közkedveltek a suliban, logikusnak tűnik, hogy szegény srácot állandóan fricskázza valaki. Ellentétben a család többi tagjával ő egy kedves és jámbor lélek, szóval inkább hagyja hogy csinálják, nem nagyon tesz ellene semmit. Wednesday viszont amikor szemtanúja lesz az egyik ilyen eseménynek a rögtön cselekszik még pedig a maga módján, megvárja míg a zaklató srácok vízilabda edzésre mennek és heveny lazasággal beleereszt a vízbe két zacskónyi piranhát. Nem is érti igazán miért csapják ki emiatt a suliból, hiszen csak az egyik srác sérült meg és neki is csak az egyik golyóját harapták le a húsevő halak. Édesanyja Morticia (Cathrine Zeta-Jones) nem hagyja a dolgot annyiban, jó anyaként kötelessége gondoskodni arról, hogy a lánya a lehető legjobb oktatást kapja még akkor is ha „kicsit” más mint a többiek, szóval beíratja egy olyan titkos iskolába ahova ő maga is járt kicsikorában, ahol egyébként beleszeretett a lány apjába, ahol minden diák szintén egy „kicsit” eltér az átlagostól ...

Nem hiszem, hogy létezik olyan ember aki ne hallott volna az Adams Familyről, még akkor is ha valójában utoljára csak a 90-es évek közepefelé készítettek róla filmet. Egyik se volt túlságosan emlékezetes, de az is biztos hogy nem lehetett elfelejteni őket. Eredetileg 1938-1964 közötti időszakban képregényként híresült el Amerikában, mint a család ami a tökéletes ellentétét képviseli az amerikai álomcsaládnak, a mese görbe tükröt tartott az ideális család elé és mivel mindezt meglepően eredeti és akkoriban szokatlan humorral tette, senki se vehette el tőle a megérdemelt sikereket. Később egy nagyon híres sorozat is készült belőle, legtöbben erre emlékszünk, végül pedig 1991-ben és 1993-ban élőszereplős mozik is készültek, ahol Christina Ricci (jópofának tartottam hogy ebben a sorozatban is kapott szerepet, nem is kicsit) volt Wednesday és akkoriban még csak egy picike lány volt. Tim Burton több sikertelen próbálkozással is élt, nem hagyta annyiban a dolgot, hiszen ha valakihez akkor hozzá aztán tényleg passzol ez a történet és a karakterek is. Szerencsére a Netflix megadta neki azt a pénzmagot, hogy újra megfilmesítésre kerüljön, ezúttal Wednesdayel a főszerepben. A sorozat jött, látott és győzött, sőt mit több öt héttel a megjelenése után újra felkerült a megtekintési listák elejére, mégpedig úgy hogy itt van nekünk az Alice in Borderlands második évadja (hamarosan erről is írunk nektek).

Az Addams család minden egyes szereplője ikonikus, eredeti és felejthetetlen arcok, sokat lehetne arról vitázni, hogy kinek ki a kedvence, de ezúttal a hangsúly csak a kislányon lesz aki valljuk be nem semmi forma. Kezdjük rögtön azzal, hogy állandóan meredten néz, sose pislog, az egész sorozatban talán csak kettő maximum három olyan alkalmat fogunk látni amikor elpislogja magát, de azon se csodálkoznék, ha ez csak rendezési hiba miatt lenne. Ez a meredt átható tekintet egyszerre félelmetes és vicces is, hiszen nagyon nehéz egy ilyen cuki lányt komolyan venni és félelmetesnek tartani. Pedig nem árt ha komolyan vesszük őt, akit nem hatnak meg az emberi érzelmek, akinek a szenvedés élvezet, akinek a legszebb időjárás az amikor esik az eső, aki szuper intelligens, mindent tud, mindenhez ért, mindennek a mestere és ezen kívül még detektívnek sem utolsó. Jenna Ortega elképesztően nagyot alakít, sose fogjuk elfelejteni az arcát, az egyik részben előadott táncával meg szerintem előbb utóbb TicToc rekordokat fog döntögetni. Nagyon jól áll neki ez a szerep nem vitás, bízom benne, hogy még sokáig tündökölhet majd vele, alapvetően az egész lány bármiben is szerepel felejthetetlent alkot, sose vállal egyszerű szerepeket és ha figyelembe vesszük, hogy milyen idős akkor azt se nehéz előre látni, hogy nagyon szép és fényes jövő áll még előtte.

Az egész sorozatnak klasszikus Tim Burton hangulata van, nem nagyon fogunk olyan jelenettel találkozni amikor nem esik az eső, vagy nincsen sötét, a rendező fényjátéka és ahogyan a színekkel bánik egyszerűen mesteri, olyan mintha ő maga is tagja lenne az Addams családnak. Nem titkoltan a Harry Potter babérjaira akar törni, ez a kollégiumos történetvezetés, meg a különböző csoportok, fajok szerinti elosztás nagyon Potteres wibe-ot hoztak, nekem legalábbis ez jutott róla az eszembe. De mindig azt szoktam mondani, hogy lenyúlni ötletet nem olyan nagy bűn ha azt jól csinálják, illetve voltak már ilyen sulis történetek Harry előtt is. Jók a karakterek, külön kiemelném Wednesday szobatársát, Enidet (Emma Myers) aki tökéletes ellentéte főszereplőnknek, mindig vidám, tele van élettel és szeretettel, zseniális húzásnak tartottam ahogyan a szobájukat mértani pontossággal ketté választották, míg az egyik oldalon a színek és az élet dominál, addig Wednesday oldalán sötét van, minden fekete és árnyékba borulnak a bútorok is. Főszereplőnk egyébként nem nagyon igényli az oktatást mert látszólag mindent tud, sokkal többre értékeli az írást, és szentül eltökélte, hogy első regényét fiatalabban és sokkal nagyobb sikerrel fogja megírni, mint Mary Shelley a legendás Frankensteinjével. Ismerve a karaktert ezt nem tartom lehetetlen kihívásnak. Mindenképpen szót kell hogy kapjon Wednesday hűséges szolgája és egyben barátja is „Izé” aki az egyik felejthetetlen és ikonikus alakja az Addams családnak, ő gyakorlatilag egy levágott kéz ami életben maradt, saját egyénisége és személyisége van és az őt alakító színész több mint parádésat alakított életrekeltésével.

Ahogyan az ilyen és hasonló bentlakásos sulis regényekben történni szokott Wednesday és piciny csapata is belekeveredik valami kalamajkába, egy ismeretlen és rettegett szörnyeteg szedi áldozatait a szomszédos erdőben, széttépett és marcangolt holtesteket találnak heti szinten, lassan a gyerekek is veszélyben érzik magukat, szóval nincs mit tenni nyomozni kell. Persze a legjobb idő erre a tiltott zóna, a lámpaoltás utáni időszak, amikor sötét van, köd és semmit se látni. Ezek ideális körülmények arra, hogy Tim Burton megrendezze hosszú idők óta első igazán sikeres sorozatát. A Wednesday egy nagyon jól sikerült alkotás, vicces, látványos, izgalmas, tele csupa jó karakterrel, színészi alakítással, Danny Elfman hozza a tőle elvárható mesteri dallamokat, minden adott ahhoz hogy borzongjunk egy kicsit, olyan fiatalosan, nem komolyan véve a dolgokat, amikor az ember azt hiszi hogy halhatatlan és semmi rossz nem történhet vele. Ennek ellenére időnként meglepően véres jeleneteknek lehetünk majd szemtanúi, de ne féljen senki, nagyjából sikerül tartani a 14+ korhatárt, még akkor is ha én egy kicsivel magasabbra raktam volna az a mércét. Nagyon más, disszonáns, élvezetesen egyszerű és egyben nagyszerű kis sorozat ez, mi sem bizonyítja jobban a sikerét, hogy már el is kezdték forgatni a második évadot, ami a Netflix jelenlegi hozzáállása mellett bizony nagy dolognak számít.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.3 | Rotten Tomatoes: 71% | Metacritic: 66
Wednesday (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Tim Burton, James Marshall, Gandja Monteiro
Írta: Charles Adams (alkotó), Alfred Gough, Miles Millar, Kayla Alpert, April Blair, Matt Lambert
Zene: Chris Bacon, Danny Elfman
Szereplők: Jenna Ortega, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Jamie McShane, Hunter Doohan, Percy Hynes White, Emma Myers, Joy Sunday, Georgie Farmer, Naomi J. Ogawa, Christina Ricci

Játékidő: 8x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Apple Original filmek 2022

>>> Apple Original sorozatok 2022

>>> Andor sorozatkritika

>>> 1899 sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése