Milyen dizájnmegoldásokat várhatunk az Apple-től a közeljövőben?

Apple Hírek   |   2023.03.01 - 19:51   |   Írta: Hidasi Ákos   |   39292
01. márc Milyen dizájnmegoldásokat várhatunk az Apple-től a közeljövőben?

Úgy tűnik, hogy az Apple végre rájött, hogy Sir Jony Ive szó szerint pótolhatatlan a számára.

Az Apple korábbi vezető dizájnere, Sir Jonathan Ive a múlt hónapban került be újra a hírekbe, azután a bejelentés után, ami szerint ő tervezte a piros orrot az idei Comic Relief jótékonysági rendezvényre az Egyesült Királyságban. Ha ez a szenzciós hír szerinted is elég lehangolóan hangzik az évszázad legikonikusabb termékeinek dizájnja mögött álló fickó számára, akkor nem vagy egyedül. Ha viszont jobban szerenéd érezni magad egy fokkal, akkor nézd csak meg, milyen borzalmas orrokat adott el a Comic Relief a múltban. Ez tehát ha nem is egy kimondottan méltó, annál közhasznúbb megbízás volt.


Mindazonáltal Ive hasonló tevékenységei valószínűleg a "mi lehetett volna" érzését váltják ki az Apple tapasztalt elemzőiből. Hivatalosan ugyanis Ive-nak 2019-ben ért véget a cupertinói dizájnműhely vezetőjeként töltött időszaka. Ekkor még egy tanácsadói megállapodást kötött ugyan az Apple-el, amely megállapodás egészen tavalyig tartott, de általánosan úgy érzhettük mi is, illetve a vállalatnál is az volt érezhető, hogy a mindennapi tervezési munkában való részvétele már akkor jelentősen csökkent, amikor 2015-ben megkapta a Chief Design Officer címet. Nehéz tehát ilyenkor nem elmerengni azon, hogy vajon milyen irányt vehettek volna az elmúlt években az egyes Apple-termékek, ha Chingford legjobbja továbbra is a kormányon tartotta volna a kezét.

Vajon a részletek megszállottja, Ive például beletörődött volna a 10. generációs iPad azóta hírhedté vált Apple Pencil-támogatásába? Mivel nem volt egy olyan meghatározó hang, aki irányított volna - Tim Cook ugyanis sajnos nem tűnik olyan típusnak, aki a dizájnnal kapcsolatos döntésekbe beleszólna, míg Ive utódja, Evans Hankey közel sem rendelkezik ugyanolyan látnoki és szakértői képességekkel, mint Ive rendelkezett -, az ember azt gyanítja, hogy a megoldás egy bizottság döntéseként született meg. A csapat egyik tagja az USB-C bevezetését szorgalmazta; egy másik ragaszkodott a mágneses töltőcsatlakozónak helyet nem adó, olcsó kialakításhoz; egy harmadik pedig megmagyarázta, hogy miért nem volt megvalósítható az Apple Pencil 3 opció. És bár minden egyes véleménynek volt külön-külön értelme, az eredmény egy komikusan kinéző dongle és rengeteg elégedetlen kritikus (és felhasználó) lett.

 

 

Amit Ive adott anno az Apple-nek, az egy koherens személyes elképzelés volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Apple dizájntervei az ő idejében mindig tökéletesek voltak; bőven akadtak általa tervezett melléfogások is. Bizonyos értelemben az abszolút minimalizmusa frusztráló lehetett azok számára, akik több fizikai kezelőszervet szerettek volna, és gyanítható, hogy távozása fontos tényező volt például abban a döntésben is, hogy az Apple Watch végre megkapta az oly nagyra értékelt extra gombot, illetve hogy a Mac Studio előlapi portokat kapott. Egy erős személyiség jelenléte azonban a tervezőcsapat élén azt is jelentette, hogy az Apple jobban fel volt készülve a kockázatvállalásra, és nagyobb valószínűséggel tudott saját kulturális lenyomatot hagyó, ikonikus dizájnmegoldásokkal rendelkező termékeket létrehozni. Az Apple Watch-on megtalálhatü Action gomb például szép, de ez is egy olyan dolog, amit szinte bármelyik technológiai cég elkészíthetett volna. Ive pont ezeket a megoldásokat nem szerette.

Lehet azonban, hogy az Apple már nem az a vállalat, amelyik az egyéni személyiségre, sőt, a másként gondolkodásra összpontosít. A múlt hónapban kaptuk azt a hírt is például, hogy Ive-ot nem váltják le közvetlenül, helyette egy olyan 20 tervezőből álló dizájner csoport fog majd az Apple jövőbeli tervein dolgozni, ami közvetlenül az operációs igazgatónak jelent majd. Az Apple Chief Operating Officer-e számára azonban nem idegen a dizájn terület, és valószínűleg vannak saját elképzelései arról, hogy milyen irányt kellene vennie etéren az almás vállalatnak. Összefoglalva viszont ahogy az elmúlt négy évben elmondhattuk, hogy a bizottság általi tervezés volt a de facto hozzáállás a termékek tervezéséhez, akkor ez mostanra már hivatalossá is vált.

A bizottságok általában nem hibáznak - nagyon erős személyiségek kellenek ahhoz, hogy valamit igazán elszúrjanak -, de jó érzékük van a határozottan nem kielégítő megoldásokhoz, kompromisszumokhoz, középszerűséghez. Egy másik gyakran felmerülő probléma, hogy egyáltalán nem hajlandóak határozott döntést hozni. Ez lehet egyébként talán az oka annak is, hogy az elmúlt években annyi hasonló iPhone-t és iPad-et láttunk, viszont annyi Mac-et úttörő komponensekkel és babérkoszorút érdemlő dizájnnal. Nem ugyanaz volt ugyanis a dizájntervezésük módja. 

Egyelőre még nem tudni, hogy az idén és 2024-ben várható legfontosabb bevezetéseknél melyikre számíthatunk, melyik lesz jellemző: az óvatosság vagy a kompromisszum lesz domináns. Vajon az Apple végre készít-e összehajtható készüléket, amikor tudja, hogy az összehajtható készülékek magasabb árcédulát, új dizájnt és a fizikai meghibásodások kockázatát jelentik? És vajon a hamarosan megjelenő AR headset valóban egy izgalmas új megoldásokkal teli innovatív termék lesz, vagy csak a kompromisszumok szépen csomagolt kupaca? Feltehetőleg hamarosan meglátjuk.

 

Forrás: Macworld.com

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése