Az Úr sötét anyagai・AppleTV (HBO MAX)

AlmaBlogger   |   2023.03.13 - 17:35   |   Írta: Ca$h   |   30477
13. márc Az Úr sötét anyagai・AppleTV (HBO MAX)

Philip Pullman zseniális fantasy trilógiája végre méltó megfilmesítést kapott.

Képzelj el egy világot, ami még nem olyan fejlett mint a miénk, de mégis léteznek olyan találmányok ami miatt kiemelkedik az átlagosból, egy világ ahol a vallás és az egyház olyan nagy nyomást gyakorolt az emberiségre hogy szinte képtelenség fejlődni. Ahol minden egyes embernek a lelke külön életet él, mégpedig különböző állatok formájában. Ezeket Daimonnak hívják, akikkel beszélgetni lehet, ők a színtiszta lelkiismeret, akik mindig kimondják neked hogy mi a helyes, akik folyamatosan változtatják alakjukat annak megfelelően éppen milyen érzelmi állpotban vagy, amikor viszont eléred a felnőttkort megállapodnak egy formában ami mindenki számára egyértelművé teszik milyen ember is vagy valójában. Óvakodj azoktól, akiknek a Daimonja patkány, pók, kígyóról nem is beszélve. Történetünk főhőse Lyra Belacqua (Dafne Keen) egy árva kislány, aki sose ismerte szüleit, hihetetlenül bátor, vakmerő, aranyból van a szíve, mindig tudja hogy mit akar, képtelenség lebeszélni ha valamit a fejébe vesz. Egyik nap, ami pont olyan mint bármelyik más, az egyház nagymestere meg akarja mérgezni Lyra szeretett nagybácsiját Lord Asrielt (James McAvoy), a lázadó örök kalandort, aki ugyancsak tele van élettel és titkokkal. Nyughatatlan és örökké éber természetének köszönhetően a terv csúfos véget ér. Lyra ekkor ismeri meg a „port” magát a titokzatos anyagot, ami ebben a világban egyenlő a halálos ítélettel, soha senki sem ismerheti meg ezt az anyagot, nem tanulmányozhatja és nem tudhatja meg a titkát, aki mégis megteszi annak vállalni kell a következményeket. Nem sokkal ezután kezdeti veszi egy elképesztő kaland, tele váratlan fordulatokkal, varázslényekkel és egy olyan végkifejlettel, ami minden képzeletet felülmúl ...

Philip Pullman fantasztikus könyv trilógiája (1995- 2000) végre olyan megfilmesítést kapott ami igazán méltó hozzá, korábban már volt egy próbálkozás a moziban a The Golden Compass (2007) ami annak ellenére hogy nagyon jól sikerült még se bizonyított valami jól a kasszáknál, szóval szépen törölték a projektet. Nagyon vártam a folytatást, de csak nem akart kijönni, hát csak később lehetett róla olvasni hogy miért. De szerencsére évekkel később az HBO gondolt egy merészet és belevágott a nagy kalandba, és milyen jól tették. Mert „Az Úr sötét anyagai” már az első pillanattól fogva egyértelművé tette, hogy ez bizony nagyon, de nagyon jó lesz és még annál is sokkal jobb, mint amilyennek gondolni lehetett. Akik olvasták az eredeti regényeket boldogan mondták, hogy soha nem készült még olyan sorozat, ami ennyire hű lett volna az eredeti történethez, ami ennek a sztorinak esetében nagyon jó választás volt. Aki meg nem ismeri az eredeti történetet (mint pl. én) annak még jobban leesett az álla, mert sok hasonló young adult kalanddal találkozhatunk már az évek során, de olyan minőségi munkával, mint amit az HBO letett az asztalra csak nagyon ritkán.

Az elég hamar egyértelmű lesz mindenki számára, hogy az író Philip Pullman vagy ateista, vagy csak egyszerűen utálja az egyházat, a történet amit megírt meglehetősen merész görbetükröt tart az egész vallás elé, ha nyíltan nem is becsméreli (ennek köszönhető a fantasy mivolta) az tény, hogy nagyon de nagyon rossz véleménnyel van róla. A „por” maga is csak egy olyan fogalom, amit nagyon sokáig nem fogunk érteni, eleinte csak annyit tudunk majd, hogy Magisztérium eretneknek tartja, betiltott minden vele kapcsolatos érdeklődést. A port tartják a bűn forrásának, minden rossz okozójának, ami az ördögtől való és nagyon veszélyes dolog. Ahogy haladunk előre a történetben fogunk kapni róla egy könnyebben értelmezhető összképet, de hogy mi is valójában azt nem igazán fogja elmagyarázni nekünk senki. Vannak emberek, akik látják port, akik tudják manipulálni, a porral működik az Arany Iránytű is, amit legtöbben csak hosszú évek tanulmányozása után sok-sok tanulással képesek kiismerni, amit maga Lyra az első pillanattól fogva képes olvasni. Ez a szerkezet képes bármit megmutatni, hogy mi vagy ki hol van, még akkor is ha az illető éppenséggel egy másik alternatív, párhuzamos világban tartózkodik éppen. A port manipulálva, egy varázstőr segítségével lesz képes történetünk másik főszereplője Will (Amir Wilson) kinyitni egy kaput bármelyik másik világba. Porból készültek az angyalok és még sorolhatnám az összes többi vonatkozását. A por olyan mint a Star Warsban az erő, ami fizikai mivoltában is képes megjelenni. Számtalan ilyen és hasonló metafizikai vonatkozása van a történetnek, ami olyan szépen és precízen ki van dolgozva mintha éppenséggel ez lenne a valóság. Ez az erőssége az egész történetnek, hogy annak ellenére hogy egyértelműen csak egy mese, mégis valahogy olyan valóságos, hihető, részben realisztikus. Pedig lesznek itt boszorkányok, páncélos beszélő medvék, félelmetes fantomok, szellemek és még sorolhatnám mi minden, ami egy klasszikus mégis modern mesétől elvárható.

A karakterek is elképesztően ki vannak dolgozva, az eleinte kicsit sablonosnak tűnő Lyra fantasztikus személyiségfejlődésen esik keresztül, akárcsak Will a másik főszereplő, kettejük kapcsolata jelenti mindazt, aminek köszönhetően újra fiatalnak érezhetjük magunkat. Külön kiemelném Ruth Wilsont, aki Mrs. Coultert alakítja, illetve James McAvoyt aki meg Lord Asrielt, ez a kettő karakter soha nem látott komplex személyiséggel rendelkeznek, akiket kiismerni szinte lehetetlen, egészen a harmadik évad utolsó részéig olyan döntéseik lesznek amiket képtelenség előre meglátni. Annak ellenére, hogy céljaik tisztán kivehetők sose lehet tudni mi lesz a következő dolog amit tenni fognak. Ilyen borzalmasan összetett és kiszámíthatatlan karakterekkel szerintem még sose találkoztam, ember legyen a talpán aki meg tudja mondani, hogy melyikük jó és melyikük gonosz. Nekem személyes kedvencem Lee Scoresby karaktere volt, akinek a Daimonja egy nyuszi, ebből rögtön arra asszociálnánk, hogy csak egy gyáva nyúl, ehhez képest kevés olyan bátor emberrel találkozni, mint amilyen ő. Mi ennek az oka? Miért lett mégis nyúl a Daimonja? Jó kérdések ezek, talán pont ettől volt olyan végtelenül bátor, hogy képes volt a saját természetét megerőszakolva más lenni, mint amilyen maga a lelke. Ilyen és még sok ehhez hasonló gondolattal fogunk találkozni a történet során, olyan gondolatok és témák amikről órákig el lehet beszélgetni, mert ez egy ilyen történet. Nem, újra kijelenteném ez nem egy gyerekeknek való történet, de olyan 14+ éves kiskamaszok talán már érteni és értékelni fogják, nekünk felnőtteknek meg igazi csemege egy nehéz nap után, olyan történet ez amitől feltöltődik a szívünk és a lelkünk ... a végétől viszont sok jót ne várjon senki. Kevés olyan szívszaggató, kegyetlen, mégis egyben csodálatos lezárással találkoztam mint amit ez a történet kapott. Százas papírzsepit nem árt bekészíteni!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.8 | Rotten Tomatoes: 84% | Metacritic: 71
His Dark Materials (season 3 | 2019 - 2022)

Rendezte: Jamie Childs, William McGregor, Amit Gupta, Otto Bathurst, Tom Hopper
Írta: Philip Pullman (regény), Jack Thorne, Francesca Gardiner, Amelia Spencer, Lydia Adetunji
Zene: Lorne Balfe
Szereplők: Dafne Keen, Kit Connor, Ruth Wilson, Amir Wilson, Will Keen, Brian Fisher, Ariyon Bakare, Simone Kirby, Ruta Gedmintas, Lin-Manuel Miranda, Lewin Lioyd, Frank Bourke, Joe Tandberg, Cristela Alonzo, James McAvoy

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel HBO MAX előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy HBO MAX-ot itthon csak a magyar applikáció letöltésével tudod nézni mobilon, tableten, illetve AppleTV-n keresztül is.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HBO MAX applikáció

>>> A Periféria sorozatkritika

>>> Jack Ryan sorozatkritika

>>> Alice in Borderland sorozatkritika

>>> Apple Original filmek 2022

>>> Apple Original sorozatok 2022


Kommentek megjelenítése