A Periféria・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2023.03.06 - 17:17   |   Írta: Ca$h   |   31976
06. márc A Periféria・AppleTV (Amazon Prime)

William Gibson ismerősen cseng?

Egy nem túl távoli, képzeletbeli jövőben Flynne (Chloe Grace Moretz) és bátyja Burton (Jack Reynor) boldogulni próbál egy olyan világban, ahol a pénz annyira elértéktelenedett, hogy egy darab tabletta gyógyszer is több ezer dollárba kerül. Ebben a világban Texas megpróbált kiválni az Egyesült Állomokból amiből borzalmas testvérháború keletkezett, egy olyan jövőben ahol az emberek a virtuális valóságba menekülnek, hogy valami jó is történjen velük. Ezeknek a mesterséges valóságoknak több fajtája is van, létezik olyan amikor a saját emlékinket élhetjük meg újra külső szemlélőként, van amikor játszhatunk, esetlegesen erotikus élményeink is lehetnek. Flynne a játékok nagymestere, tudása példátlan, olyan eredményeket ért el amire senki sem képes, még szerencse hogy Burton ismer egy csomó olyan gazdag embert akik szép pénzt fizetnek nekik azért hogy előrébb vigyék nekik a játékokat. Egy nap egy olyan lehetőség tárul eléjük, ami teljesen ismeretlen vizekre viszi őket, egy olyan valóság ami elképesztően élethű, olyannyira hogy még a fizikai kontaktust is érzik benne, legyen szó fájdalomról vagy éppenséggel egy csók lágyságáról. Akkor még nem tudják mi is ez valójában, amit viszont igen, hogy elképesztően sokat fizetnek nekik, ha azt csinálják amit mondanak nekik.

Flynne és Burton egyébként édesanyjukkal élnek egy vidéki tanyán, békességben távol a nagyvárosi élettől. Az anyukájuk sajnos egy gyógyíthatatlan és nagyon súlyos betegségben szenved, az egész életük arról szól, azért dolgoznak, hogy jusson minden napra gyógyszer szegénynek. Amikor viszont belépnek ebbe az új játékba olyan ajánlatot tesznek nekik, amit nem lehet visszautasítani. A rengeteg pénz mellett lehetőségük lenne kipróbálni egy kísérleti gyógyszert is, aminek a hatása igaz nem száz százalékos, de nagy eséllyel javulhatna tőle az állapota. Hamarosan kiderül a döbbenetes hír, miszerint a valóság amiben vannak nem egy játék, nem egy virtuális tér, hanem konkrétan a jövő, egy hetven évvel későbbi lehetséges jövő, ahol szinte a teljes emberiség kipusztult, sikerült helyreállítani a Földet a katasztrófa széléről, de a túlélők nem éppen olyan emberek mint a két főszereplőnk.

Nem tudom, hogy létezik-e olyan ember akinek be kéne mutatni William Gibsont a zseniális írót, akinek a Neurománc (1984) regényeket köszönhetjük, a regényeket amivel konkrétan létrejött a Cyberpunk világa, aminek többet között a Szárnyas Fejvadász (1988) is köszönhető, de egyébként maga a Mátrix is (1999), a virtuális valóság aminek a fogalmát maga Gibson találta ki. A Cyperpunk mint egy lehetséges jövőkép, ahol az emberek már mindent képesek mesterségesen pótolni, minden szervet és testrészt, az egyetlen határ és korlát maga az agy, az egyetlen dolog, amit nem tudnak rekonstruálni, de ha valaki mondjuk felrobban és az agya ép marad, őt még simán össze tudják rakni mesterséges részekből és implantokból. Az emberek félig gépek, félig számítógépek, a technológia képes az emberi testet a végső határokig feszíteni, persze mindennek megvan a hátulütője, minél több a mesterséges szerv, annál nagyobb az esélye annak, hogy az illető meg fog őrülni. Nade ne menjünk ennyire bele ezeknek a dolgoknak a mélységébe, mert ez itt nem a Neurománc, nem a Cyberpunk világa, ez egy teljesen másik világ, még akkor is, ha sok mindenben hasonlít hozzá. Itt a hangsúly az emberségen van, annak megtartásán és egy lehetséges időutazáson, aminek az elmélete egészen egyszerűen döbbenetes. Képzeljünk el egy olyan technológiát, aminek köszönhetően képesek lennénk virtuálisan elugrani a jövőbe egy robot testbe (Periféria) és beszélni az ottani emberekkel. De nagyon fontos szabály, hogy változtatni a múlton vagy a jövőn nem tudunk mert minden egyes alkalommal amikor valami nagyon fontos dolgon változtatnak létrejön egy alternatív múlt (csonk) ami nem a mi múltunk, hanem egy párhuzamos idővonal, szóval kár a gőzért Marty McFly, itt most nem ezen lesz a hangsúly, még akkor sem, ha idővel a „csonk” fogalma maga komolyabb szerepet is fog kapni.

Ami azonban fontos, hogy az eredeti regényt William Gibson írta 2014-ben, én nem hallottam róla, viszont azonnal rácuppantam a sorozatra amikor megláttam, hogy az Amazon felkarolta. Az egész hangulaton érződik Gibson zsenialítása, komplex értelmezése, nem is egy hanem rögtön kettő lehetséges jövőnek, ember legyen a talpán aki elsőre teljesen érteni fog mindent és átlátja az egész történetet, szerintem ehhez minimum kettő végignézésre szükségünk lesz, majd ha egyszer véget ér a sorozat vagy akár a második évadra várva. Összetett, logikusan felépített és komplex világ ez, egy igazi értelmiségi szórakozás, ami mellesleg döbbenetesen látványos, remek és tehetséges színészekkel prezentálva, fantasztikus zenei aláfestéssel. Jó látni, hogy az Amazon is egyre komolyabban veszi a streaming szolgáltatását, még mindig ledöbbenek, hogy mennyire olcsó a havi díja (900Ft/hó) ami szerintem nevetségesen alacsony ár olyan sorozatokért, mint a Bosch, Gyűrű Ura, Jack Ryan, Terminal List és most a Periféria. Nagyon minőségi szórakozások ezek, néha el se hiszem, hogy milyen világban élünk, amikor nem is olyan régen még a fél ország a Barátok Köztet nézte az RTL Klubon, most meg ilyen sorozatokkal kényeztetnek minket, amik mozifilmeket is meghazudtolnak. Hát emberek, ha szeretitek a Sci-Fi sorozatokat, ami látványos, izgalmas, néha megható, intelligens és elgondolkodtató is egyben, akkor nem nagyon fogtok mellélőni a Perifériával. Kell ennél több kérem szépen?

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 77% | Metacritic: 57
The Peripheral (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Vincenzo Natali, Alrick Riley
Írta: William Gibson (regény), Scott B. Smith, Jamie Chan, Greg Plageman, Bronwyn Garrity
Zene: Mark Korven
Szereplők: Chloe Grace Moretz, Gary Carr, Jack Reynor, JJ Feild, T’Nia Miller, Louis Herthum, Katie Leung, Melinda Page Hamilton, Chris Coy, Alex Hernandez

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Jack Ryan sorozatkritika

>>> Alice in Borderland sorozatkritika

>>> Rick & Morty sorozatkritika

>>> Apple Original filmek 2022

>>> Apple Original sorozatok 2022

 


Kommentek megjelenítése