macOS Ventura VS Monterey: Érdemes frissíteni? 2. rész

AlmaBlogger   |   2023.03.20 - 18:36   |   Írta: Hidasi Ákos   |   14786
20. márc macOS Ventura VS Monterey: Érdemes frissíteni? 2. rész

Egyáltalán mi változott a frissítés után?

Az Apple következő macOS-verziója - Ventura néven - tavaly október 24-én jelent meg. A béta tesztelők természetesen mint mindig, ezúttal is jó ideje futtatták eddigre már a Venturát, azóta azonban mindenki lehetőséget kapott arra, hogy letöltse a végleges verziót. A kérdés azóta is az maradt, hogy vajon van-e elég fejlesztés az új verzióban ahhoz, hogy megérje letölteni? Érdemes frissíteni Mac Venturára?

 

Ebben a kétrészes cikksorozatban végigvesszük, hogy a macOS Ventura hogyan hasonlítható össze a Monterey-vel, és megvitatjuk, hogy milyen új funkciókat hoz a Mac eszközökre. Mielőtt viszont előre beleélnéd magad a Ventura új funkcióiba, később pedig csalódás várna rád, egy gyors figyelmeztetést fontos megejtenünk: Előfordulhat, hogy a te Mac-ed egyáltalán nem képes futtatni a Venturát, vagy annak csak néhány funkciójával lesz kompatibilis. Az ezzel kapcsolatos információkat az Apple ennek szentelt honlapján találhatod meg te is.  Egy másik fontos pont, hogy ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része, így ha még nem tetted, akkor azt tanácsoljuk, hogy ide kattintva először azt olvasd el. Ha azonban kompatibilis a Mac-ed, és már az olvastad az első részt, akkor minden további nélkül folytatjuk is a Ventura-val bevezetett újítások felsorolását.

 

Mail

A Mail az egyik olyan alapvető Apple alkalmazás, amely sok harmadik féltől származó alternatívával szemben alulmarad. Ezt az Apple is teljesn jól megérezte, és azt is tudta, hogy ennek a macOS Venturában változnia kellett. Ezért aztán az Apple végre bevezetett néhány olyan funkciót, amely más appokban már jó ideje elérhető volt.

Ezek közé a funkciók közé tartozik a Küldés visszavonása is, amely visszahívja az esetlegesen hibásan elküldött e-maileket. A Venturával ehetőséged lesz arra is, hogy az e-maileket előre beütemezd, hogy azok egy általad meghatározott időpontokban kerüljenek elküldésre. Emelett a Mail figyeli az elküldött üzeneteket, és emlékeztet, ha valamelyikre még néhány nap elteltével sem érkezett válasz, hogy utána tudj  járni az ügynek. A Mail-en belüli keresés is javult, részletesebb találatokkal és olyan okos szoftveres finomításokkal egészült ki, amelyek segítenek megtalálni, amit keresel, még akkor is, ha a keresési kifejezés nem helyesen van leírva.

 

Safari

A macOS Monterey-ben történt meg a Tab Groups bevezetése, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a megnyitott oldalakból elkülönülő csoportokat hozzanak létre. Ez azt jelenti, hogy gyűjteményeket hozhatsz létre bizonyos dolgokhoz, például a reggeli hírekhez, bizonyos termékek vásárlásához vagy egy projekthez szükséges információk gyűjtéséhez.

Most, a macOS Venturában ezt egy kicsit tovább viheted az új Megosztott lapcsoportokkal. Ez hasonló módon működik, de lehetővé teszi, hogy a Tab-csoportokat megoszd másokkal, akik szintén hozzáadhatják a saját lapjaikat a gyűjteményhez. Ez nagyon hasznos lehet például közös utazások tervezésekor, projektek közös kidolgozásakor, vagy egyszerűen csak megnevettetni egymást az interneten talált vicces dolgokkal.

Az adatvédelem mindig aggodalomra ad okot az interneten, és a macOS Ventura ezt egy új, Passkeys nevű funkcióval igyekszik megoldani. Ezek lényegében helyben generált alternatívát jelentenek az általad megadott jelszavak helyett, amikor a különböző webhelyek és alkalmazások jelszavak beállítására kérnek. A hitelesítés pedig a Touch ID vagy a Face ID segítségével történik. A legjobb az egészben az, hogy az információ soha nem hagyja el a Mac-edet, így nem lehet ellopni a céges webszerverekről vagy kicsalni tőled a neked küldött e-mailek segítségével. Gyerekcipőben jár még ugyan a projekt, de az Apple célja, hogy teljesen eltörölje a jelszavakat. Hogy ez mennyire jelent majd a későbbiekben pozitívumot vagy negatívumot, azt majd idővel meglátjuk

 

 

Continuity Camera

A macOS Monterey egyik kiemelkedő funkciója az Universal Control volt, amely lehetővé teszi, hogy a billentyűzetet, a trackpadet vagy az egeret felváltva használd iPadeken és Maceken, azzal a további előnnyel, hogy a tartalmakat a kettő között húzhatod. Mindez a Continuity és a Handoff segítségével valósul meg. A macOS Venturában az Apple továbbfejlesztve  használja ki ezeket a technikai lehetőségeket a Continuity Camera nevű új funkcióval. E a funkció ugyanis az iPhone-t azonnal webkamerává alakítja a Mac-hez. Jól dokumentált tény, hogy a Mac webkamerái nem a piac legerősebb szerkezetei, az viszont biztos, hogy az iPhone-ok kamerái messze veri a versenytársak beépített eszközeit. Így az iPhone messze sokkal jobb hátsó kameráinak használata teljesen ésszerű lépés. Véleményem szerint ez az egyik legizgalmasabb a Venturában.

Természetesen a funkvció továbbra is támogatja a Center Stage és a Portrait Lighting funkciót, és ha az iPhone-od Ultra-Wide kamerával rendelkezik, akkor a képet meg tudja osztani közted és az asztalod között. Nagyon okos megoldás.

A Handoff lehetővé teszi a facetime hívásokhoz használt eszközök közti váltást. Bármikor válthatsz az iPhone-od, az iPad-ed vagy a Mac-ed közt. Így például az iPhone-odon felveheted a hívást, miközben az asztalodhoz sétálsz, majd az iPhone-ról átkapcsolhatsz a Macre, amikor odaértél.

 

Frissíts a macOS Venturára?

A fenti változások mellett az Apple azt is bejelentette, hogy a macOS Ventura a Metal 3-on keresztül javított játékképességgel, a Jegyzetek, a Dictation, a Home, az Emlékeztetők, az Apple News, az Időjárás és még az Óra alkalmazás frissítéseivel is rendelkezik. Mindezek véleményem szerint a macOS Venturát a macOS Monterey méltó utódjává teszik.

 

Egyedül azt ne feledd, hogy az Apple azt is bejelentette, hogy számos Mac nem kapja meg ezt a frissítést. Ezért azt tanácsolom, hogy először mindenképp ellenőrid, hogy a te készüléked jogosult lesz-e a frissítésre. Ha igen, akkor véleményünk szerint mindenképp megéri kipróbálnod az újdonságokat.

 

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése