Nagyon fura információk szivárogtak ki az új MacBook felhozatalról

Almás Pletykák   |   2023.03.18 - 15:11   |   Írta: Hidasi Ákos   |   50972
18. márc Nagyon fura információk szivárogtak ki az új MacBook felhozatalról

Kérdéses döntést hozott az Apple.

Az idei Worldwide Developer Conference közeledtével az Apple várhatóan nem csak a következő generációs Apple Silicon M3 családot, hanem a legújabb chipsetet tartalmazó új hardvert is felfedi majd. Ez valószínűleg a MacBook Air lesz, a hagyományos 13 hüvelykes méretben. Arra is van azonban esély, hogy egy 15 hüvelykes modellt is kapunk majd. Az előbbit feltehetőleg sokan várják már, az utóbbi pedig egy olyan termék, ami már évek óta elérhetetlen vágya volt sok Apple felhasználónak.

A héten kiszivárgott információk azonban arra utalnak, hogy az Apple egy másik laptopot is tervez az M3-as chipek bevezetésére... egy olyan MacBook modellt, amely 2020-as érkezése óta esetlennek, oda nem illőnek és feleslegesnek bizonyult.

 

Miért folytatja az Apple a 13 hüvelykes MacBook Pro-t?

Az a helyzet, hogy nem sok értelme van annak, hogy az Apple továbbra is gyártja és értékesíti ezt a MacBook Pro modellt, miközben egyre nagyobb hangsúlyt helyez a MacBook Air kínálatára.

Chris Matyszczyk, jelentős történelemmel rendelkező Apple-riporter - az utóbbi időben az Apple piaci stratégiájának MacBook Air felé tolódó változását figyelte meg. A múlt hétvégén kiemelte, hogy az Apple eddig iPhone-okra jellemző marketingje hogyan figyelhető meg a MacBook Air termékek esetében is, és hogy ennek következtében az Apple ezen laptopjai iránt miért egyre nagyobb az izgalom:

"Képzeljük csak el a mostani marketinglehetőségeket. Minden új Air új számot kap. Ez fogja megkülönböztetni őket. Ez több embert ösztönöz majd arra, hogy megvásárolja a legújabbat. Csak azért, hogy a legújabb számmal rendelkezzenek. És mi van, ha minden évben a fizikai kialakítás is módosul egy kicsit? Ó, ez egy M4-es? Olyan rosszul érzem magam, nekem csak M3-asom van."

 

 

A MacBook Air népszerűségének és a 13 hüvelykes MacBook Pro kínos helyzetének kulcsa az Apple Silicon által kínált teljesítménybeli ugrás. Az Intelről az ARM-re való áttérés a macOS platform esetében nem néhány százalékpontban mérhető, ez egy jelentős ugrás volt, amelyhez az iparág többi része nehezen tudott felzárkózni. Ha viszont az összes laptop megteszi ezt a nagy ugrást, a 13 hüvelykes MacBook Pro és a MacBook Air-ek közti kis teljesítménykülönbség teljesen elhalványul.

Ráadásul az Apple azóta sem hagyta abba az innovációt. Az Apple Silicon első generációját, az M1-et hamarosan felülmúlja az Apple következő okostelefonjának chipje. Az A17 korai kiszivárgott benchmarkjai azt mutatják, hogy az ezzel szerelt iPhone-ok felveszik majd a versenyt az első generációs MacBook Air és MacBook Chipekkel. A techradar egy cikkje alapján:

 

"A DCInside a számokat összeszedve arról számol be, hogy az A17 Bionic 3019-es egymagos és 7860-as többmagos eredményt ér el a Geekbench 6-on, ahol anno az A16 Bionic 2504-es és 6314-es eredményt ért el. Természetesen azt javasoljuk, hogy ezeket a pletykált számadatokat egészséges szkepticizmussal fogadják, de izgalmas belegondolni, hogy a Pro kategóriás iPhone 15 olyan benchmark pontszámokat érhet el, amelyek az Apple M1-es MacBookjaival vetekedhetnek. "

 

Ha az Apple Silicon által az Intelről az M1-re történő teljesítménynövekedéshez hasonlítva nézzük, az M1 MacBook Air és az M1 MacBook Pro közötti teljesítménybeli különbség minimális volt, ugyanez igaz az M2-es felhozatalra is. És ahogy látjuk, ugyanez lesz igaz az M3-ra is. A MacBook Air bőven elegendő teljesítményt nyújt egy fogyasztói laptophoz. Ezért merül fel a kérdés, hogy vajon miért venné bárki figyelembe a nagyon csekély teljesítménynövekedést, és venné meg inkább a 13 hüvelykes MacBook Prót?

 

A válaszhoz tekintsünk vissza a 13 hüvelykes MacBook Pro történetére:

Amikor Tim Cook és csapata bemutatta az Apple Silicon-t, a chipkészletet három új, fogyasztói célú gépben mutatta be; a MacBook Air-ben, a Mac Mini-ben és a MacBook Pró-ban. Az architektúra változásán túl - amit a mélyreható ismeretekkel rendelkezők "elég nagy dologként” tartanak számon - nem történt más valódi változás a portfólió egyes gépeinek megjelenésében, dizájnjában vagy árképzésében. Lényegében az Apple mindent elkövetett, hogy megmutassa, semmi sem változik a felhasználók számára.

 

A MacMini remek választás lett asztali gépnek. A MacBook Air az akkumulátor élettartamát és teljesítményét tekintve hatalmas változáson ment keresztül, akárcsak a MacBook Pro. Az Air átemelése az Intel chipekről az Apple Siliconra felturbózta az Air-t, és az így kiadott készülék felért az előző években piacra dobott Intel-alapú MacBook Pró-khoz, sőt, túl is tett rajtuk. A MacBook Pro is megtette az ezzel arányos teljesítményugrást, de a MacBook Air teljesítményének növekedése azt jelentette, hogy a felhasználók túlnyomó többsége számára az Air több energiát és teljesítményt kínált, mint amire valaha is szükségük lehetne.

PR-eszközként a MacBook Pro M1 hasznos volt. Életképes laptopként azonban már háttérbe szorult a MacBook Air alacsonyabb áron kínált használhatósága miatt.

 

Aztán jöttek a 14 és 16 colos MacBook Pro laptopok. Az M1 Pro és M1 Max chipkészletek az M1-re épültek, de még nagyobb teljesítményt nyújtottak. Emellett az Apple hosszú évek óta először változtatott a MacBookok dizájnján is: nagyobb képernyők, szögletesebb kialakítás, hosszabb akkumulátor-üzemidő és továbbfejlesztett hőszabályozás. ha olyan MacBookot kerestél, amely túl sok teljesítményt nyújt, amit esetleg a fejlesztők és a nagy igénybevételt jelentő kreatív munkát végzők tudnak csak reálisan kihasználni, akkor a tökéletes gépet jelentette a számodra ez az eszköz.

Egy MacBook a fogyasztóknak, amely elegendő teljesítményt nyújt a médiatartalmak készítéséhez és a könnyű fejlesztésekhez? Ez a MacBook Air. Ami a 13 hüvelykes MacBook Pro-t illeti, drágább, mint a MacBook Air, és csak kis teljesítménynövekedést tud kínálni. Ami viszont a nagyobb probléma, hogy közel sem elég "forintonkénti teljesítménynövekedést" ahhoz, hogy bárkit is eltérítsen a MacBook Air laptopoktól.

Az Apple-nek sikerült megalkotnia a legjobb fogyasztói és a legjobb professzionális, szinte munkaállomás szintű laptopját tehát. A kettő közé szorulva azonban ott alkalmatlankodott a 13 hüvelykes MacBook Pro.

 

A közelmúlt

Tavaly a WWDC 2022 alkalmával az Apple bemutatta az M2 chipkészletet. Ez nagyjából húsz százalékos teljesítménynövekedést kínált a korábbi M1-hez képest. A MacBook Air M2 bemutatásával párhuzamosan megjelent az M2-es chippel szerelt 13 hüvelykes MacBook Pro is, amely a MacBook Air M2 bőven elegendő teljesítménye és a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro folyamatos dominanciája miatt még inkább kilógott a sorból, mint az elődje.

Most pedig a legfrissebb kiszivárgások azt sugallják, hogy az M3-as Apple Silicon platform leleplezése mellett az Apple a mindent meghódító, mindenütt jelenlévő MacBook Air-en kívül továbbra is erőltetni fogja a kisebb és egyre inkább háttérbe szoruló MacBook Pró-t.

 

Hogy miért?

Mert ez lehetővé teszi az Apple számára, hogy az árportfólió minden lépcsőfokán más-más MacBookot mutasson be. Természetesen ez sokkal inkább az elmélet, mintsem a gyakorlatiasság tényezője. Lehet, hogy az Apple együtt akar piacra dobni egy Air és egy Pro modellt anélkül, hogy a Pro teljesítménye túlságosan megelőzné a MacBook Air-t? Ez megint csak a show-ról szól. A vásárlók talán egy "Pro" laptop címkéjét szeretnék látni és kiélvezni anélkül, hogy egy teljesen funkcionális MacBook Pro-hoz szükséges pénzt kellene elkölteniük.

 

Akárhogy is, a 13 hüvelykes MacBook Pro egy hiúságból létező laptop. Vagy az Apple, vagy pedig a fogyasztók hiúsága indokolja a létezését. Nem kétséges, hogy képes elvégezni a dolgát, de az is biztos, hogy vannak sokkal jobb lehetőségek is az Apple portfóliójában.

 

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése