Melyik MacBook-ot válaszd egyetemre? 1. rész

AlmaBlogger   |   2023.03.19 - 09:20   |   Írta: Hidasi Ákos   |   50482
19. márc Melyik MacBook-ot válaszd egyetemre? 1. rész

Azt próbálod eldönteni, hogy vajon melyik MacBook lesz a legjobb az egytemi tanulmányaidhoz? A lehető legjobb helyen jársz.

Ebben a kétrészes cikksorozatban ugyanis összegyűjtjük a legjobb MacBook-okat a különböző szakokon tanuló egyetemistáknak.

A MacBook-ok általánosságban elmondható, hogy zseniális választást jelentenek az egyetemista diákok számára. Hiszen a teljesítményük, használhatóságuk és hordozhatóságuk miatt igazán potens laptopokként tartjuk őket számon. Az egyetlen szűk keresztmetszet általában az áruk, erről azonban majd később szót ejtünk az egyes esetekben.

Választásunk az egyes készülékekkel kapcsolatos tapasztalatokon, hivatalos ajánlásokon alapul, figyelembe véve a specifikációkat és az árat is.

 

01. MacBook Air (M2, 2022)

Összességében a legjobb MacBook egyetemistáknak

 

A MacBook Air (M2, 2022) az Apple egyik legújabb laptopja, és kiváló választás az egyetemisták számára, függetlenül attól, hogy pontosan milyen szakon tanulnak. Az Apple M2 chipje a 2022-es készülék teljesítményét jelentősen megnövelte a 2020-as modellhez képest. Ez azt jelenti, hogy még a kreatív szakokon tanuló diákok számára is sok esetben bőven elegendő teljesítményt nyújt, ami egy kimondottan jó hír lehet mindazoknak, akik nem szeretnének MacBook Pro-t vásárolni annak ára vagy bármilyen más tényező miatt.

 

A tavaly kiadott modell könnyebb és kompaktabb, mint az előző MacBook Air, annak ellenére, hogy nagyobb a képernyője (13,6 hüvelyk), mint az elődjéé volt. Ezen kívül további fejlesztés, hogy a képernyő 25 százalékkal fényesebb lett, és ez a laptop már MagSafe támogatással is rendelkezik. Az akkumulátor üzemidejére sem lehet semmi panaszunk, egyes tesztek során több mint 16 órányi videolejátszást tett lehetővé egyetlen töltés.

 

 

A készülék és a pár hónappal előtte megjelent M2 MacBook Pro 13 közötti hasonlóság miatt nehéz lehet a választás a kettő között. Hiszen a specifikációk mellett a két gép ára is eléggé hasonló. Azonban mindezek mellett a MacBook Air M2 valamivel mégis olcsóbb és egy kicsivel könnyebb is, mint a 13 hüvelykes MacBook Pro. Egy potenciálisan fontos különbség még a két gép közt, hogy az Air 1080p-s webkamerája sokkal jobb képet ad, mint a MacBook Pro 720p-s webkamerája. Persze, ha igazán erős GPU-ra van szükséged a tanulmányaidhoz, akkor érdemes lehet az alább felsorolt MacBook Pro-k egyike mellett letenned a voksodat. Minden más esetben könnyen lehet, hogy ez az ideális MacBook a számodra.

 

 

02. MacBook Air (M1, 2020)

A legjobb olcsó MacBook egyetemistáknak

 

A MacBook Air (M1, 2020) a legjobb MacBook azoknak az egyetemistáknak, akiknek a jó ár-érték arány fontosabb, mint a legújabb, legjobb specifikációk. Igen, a MacBook Prók és még az újabb, 2022-es MacBook Air is nagyobb teljesítményt kínálnak, de hacsak nem olyan szakon tanulsz, ahol grafikailag igényes szoftvereket kell használnod, az M1 chipes MacBook Air is nagy valószínűséggel bőven megfelelő teljesítményt nyújt majd a számodra.

 

Úgy gondoljuk, hogy a 2020-as MacBook Air még mindig tökéletesen megtalálja az érték és a teljesítmény közötti optimális pontot. Ez a legolcsóbb MacBook, amit újonnan is megvásárolhatsz, ráadásul ha használtan keresel egy jó állapoú modellt, akkor még lejjebb viheted ezt az amúgy is (MacBook mércével mérve) alacsonynak számító árat. A laptop tesztjei során lenyűgözően előjön, hogy milyen gyors és zökkenőmentes a laptop használata. Ráadásul egyetlen akkumulátortöltéssel bőven több mint egy teljes napot is kibír normál használat mellett.

 

 

A MacBook Air-ek további előnye, hogy ventilátor nélküliek, így előadótermekben, könyvtárakban és más, csendes helyeken is kérdés nélkül használhatod a laptopodat, anélkül, hogy a professzoraid vagy diáktársaid rosszalló tekinteteit kellene elszenvedned. Ha azonban olyan kreatív szakon tanulsz, mint például a fotózás, a videoszerkesztés, az animáció vagy a filmkészítés, és olyan szoftvereket kell használnod, amelyek nagy erőforrásigényűek, akkor az alábbi, nagyobb teljesítményű MacBookok egyike zökkenőmentesebb élményt nyújthat ennél az opciónál.

 

 

03. MacBook Pro 16 hüvelyk (2023)

A legjobb MacBook kreatív szakokon tanuló egyetemisták számára

 

Ha olyan energiaigényes szoftvereket kell használnod, mint a Photoshop, az After Effects és a Premiere Pro, érdemes lehet beruháznod a nagyobb teljesítményű MacBook Pro termékcsalád valamelyik tagjába. A legnagyobb modell, és a legjobb választás, ha minél nagyobb képernyőre vágysz, a 16 hüvelykes MacBook Pro (2022), amelyhez választhatsz az Apple nagy teljesítményű M2 Pro vagy M2 Max chipjei közül.

 

Az a szerencsés helyzet, hogy ez a laptop még a legigényesebb grafikai tervezési, animációs, videószerkesztési vagy 3D modellezési feladatokkal is zökkenőmentesen megbirkózik. Olyan eszement teszteken is kérdés nélkül felelt meg, mint például amikor egy tesztelő csapat a Final Cut Pro programban 8K videót szerkesztett egy projektben színkorrekcióval és öt videó egyidejű lejátszásával. Még ilyenkor is pillanatok alatt tette a dolgát a gép, és egyetlen hibát vagy fennakadást sem produkált. További nagy pozitívum a kreatív munkát végzők számára az 1600 nit csúcsfényerővel rendelkező mini-LED true HDR kijelző, amivel nem csak megkönnyíti a kreatív munkát, de feltehetőleg élvezhetőbbé is teszi azt.

 

 

A 16 hüvelykes MacBook Pro mellett szóló egyéb pozitívum az előbb felsoroltakon kívül, hogy ez az a gép, ami az összes MacBook közül a legjobb akkumulátor-üzemidővel büszkélkedhet. Az Apple szerint egy feltöltéssel körülbelül 14 órányi webböngészés érhető el, de egyes tesztek szerint az alapszintű online igénybevételnél inkább 17 óra tapasztalható. Ráadásul akár 96 GB memória is konfigurálható hozzá, valamint emellett akár 8 TB tárhellyel is elérhető. Mindez persze jó eséllyel túlzás, ráadásul nem utolsó szempont, hogy ilyen konfigurációk mellett már bőven 3.000.000 feletti árral kell számolnunk. Szolídabb konfigurációk mellett viszont bőven kedvezőbb áron juthatunk hozzá az Apple legnagyobb kijelzővel rendelkező MacBookjához.

 

Ne feledd, hogy ez a cikk egy kétrészes cikksorozat első fele. A második részben sorra vesszük a további eseteket, mint például hogy melyik a legjobb ár-érték arányú MacBook Pro, illetve szó lesz egy olyan MacBook-ról is, ami feltehetőleg először eszedbe sem jutna, amikor MacBook vásárláson gondolkozol. A cikk második felét ide kattintva azonnal elérhetővé tesszük, amint az felkerült az oldalra.

 

Forrás: creative bloq

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

 


Kommentek megjelenítése