macOS Ventura VS Monterey: Érdemes frissíteni? 1. rész

AlmaBlogger   |   2023.03.18 - 10:21   |   Írta: Hidasi Ákos   |   22909
18. márc macOS Ventura VS Monterey: Érdemes frissíteni? 1. rész

Egyáltalán mi változott a frissítés után?

Az Apple következő macOS-verziója - Ventura néven - tavaly október 24-én jelent meg. A béta tesztelők természetesen mint mindig, ezúttal is jó ideje futtatták eddigre már a Venturát, azóta azonban mindenki lehetőséget kapott arra, hogy letöltse a végleges verziót. A kérdés azóta is az maradt, hogy vajon van-e elég fejlesztés az új verzióban ahhoz, hogy megérje letölteni? Érdemes frissíteni macOS Venturára?

 

Ebben a kétrészes cikksorozatban végigvesszük, hogy a macOS Ventura hogyan hasonlítható össze a Monterey-vel, és megvitatjuk, hogy milyen új funkciókat hoz a Mac eszközökre. Mielőtt viszont előre beleélnéd magad a Ventura új funkcióiba, később pedig csalódás várna rád, egy gyors figyelmeztetést fontos megejtenünk: Előfordulhat, hogy a te Mac-ed egyáltalán nem képes futtatni a Venturát, vagy annak csak néhány funkciójával lesz kompatibilis. Az ezzel kapcsolatos információkat az Apple ennek szentelt honlapján találhatod meg te is.  Ha azonban kompatibilis is a Mac-ed, még akkor is fennmarad a kérdés:

 

 

Mi az újdonság a Venturában a Monterey-hez képest?

A macOS az elmúlt néhány generáció alatt komoly átdolgozásokon ment keresztül. A Big Sur újratervezett kezelőfelületet hozott, és olyan új funkciókat vezetett be, mint a Vezérlőközpont és a megújult Értesítési központ. Erre épült a macOS Monterey a FaceTime új funkcióival, például a hangszigeteléssel a jobb hangzásért és a SharePlay-jel, hogy a hívás során másokkal együtt élvezhessük a tartalmakat. A Monterey olyan ökoszisztéma fejlesztő funkciókat is hozott a Macre, mint az AirPlay, amely lehetővé tette más Apple-eszközök képének tükrözését a nagyobb képernyőre. A címadó funkció - az Universal Control - valójában csak nagyjából egy éve, 2022 márciusában érkezett meg. Most már azonban itt van. A Universal Control azt teszi lehetővé,  hogy megoszd az egeret és a billentyűzetet a Macek és az iPadek között.

 

Rengeteg új funkció érkezett viszont a macOS Ventura-ban, amelyek túlmutatnak azon, amit a Monterey-ben kaptunk. A Venturában finomítanak és javítanak néhány olyan funkciót, amit már évek óta boldogan használunk, eután azonban a fejlesztéseket követően talán még élvezhetőbb lesz a működésük. Mint általában az apple MacOS frissítései esetében, az operációs rendszer új verziójában megtalálható fejlesztések nagy része arra irányul, hogy jobb integrációt hozzon az iOS-t és iPadOS-t futtató eszközökkel, de van néhány olyan új funkció is, amit a csak Mac eszközök felhasználói is kiélvezhetnek. De pontosan mik ezek a funkciók, amikről szó van? Lássuk!

 

 

Íme a legfontosabb eltérések a macOS Ventura és a macOS Monterey között:

 

Stage Manager

A tavalyi WWDC-n kiemelt új dizájnváltozások egyike a Stage Manager. Ennek célja, hogy megkönnyítse az asztali gépünkön megnyitott több alkalmazás közötti váltást. Gondolj rá úgy, mint a Spaces és az Exposé továbbfejlesztésére - két olyan hasznos funkció továbbfejlesztése, amelyek már nagyon-nagyon régóta megtalálhatóak a Macjeinken. A Stage Manager használata esetén a képernyő bal oldalán létrehozhatóak alkalmazások és ablakok csoportjai, így kényelmesen csoportosíthatod azokat a dolgokat, amelyeket éppen megnyitottál, ahelyett, hogy a képernyődet zsúfolná minden olyan ablak, amit egy nap alatt megnyitottál.

Attól az alkalmazástól balra, amelyen éppen dolgozik, a különböző egyéb megnyitott alkalmazások láthatók. Ha bármelyiknek több ablaka van, akkor azok az egyszerűség kedvéért egymásra lesznek halmozva. Ha a bal oldali oszlopban bármire rákattintasz, azonnal előtérbe kerül, hogy helyettesítse azt, amin éppen dolgoztál, ami cserébe a Stage Manager területre kerül.

Egy olyan alkalmazás esetében, amelynek több példánya is nyitva van, a Stage Manager területen a legfelső példányra kattintva az kerül előtérbe, majd az ablakok kupaca előrefelé tolódik a következő példány megjelenítéséhez. Az egész kupacra kattintva a kupac sorban végigpörgeti a a nyitott ablakokat, amíg meg nem találod a kívántat.

Természetesen a macOS Monterey (és több korábbi verzió) esetében is sok mindent megtehetsz a fent felsorolt folyamatból a Spaces segítségével, amely egyedi asztalokat hoz létre a számodra, ahol elkülönítheted az alkalmazásokat, csökkentve ezzel az általános rendetlenséget. Tehát ha már így dolgozol, akkor a Stage Manager talán számodra nem jelent akkora előrelépést.

 

Spotlight fejlesztések

A Spotlight már most is hatékony módja az alkalmazások, fájlok és egyéb tartalmak keresésének a macOS Monterey rendszeren. A macOS Venturában azonban az Apple továbbfejlesztette a Spotlightot, hogy jobban integrálódjon a többi Apple-eszközöddel. Így például könnyedén megtalálhatod majd a fotókat az iCloud Fotótáradban, valamint a merevlemezeden vagy a weben. Például egy világítótorony képére van szükséged? Írd be a Spotlightba, és rengeteg képet fogsz kapni, mivel a Spotlight a gépi tanulást használja a képek tartalmának felismerésére. A Spotlight a Venturában támogatja az iOS 15-ben hozzáadott Élő szöveg funkciót is, és lehetővé teszi, hogy interakcióba lépj a képeken található szövegekkel, ami mint már azt az iOS-en is atpasztaltuk, egy elég menő funkció.

Az Apple emellett a találati ablaktáblát is felturbózta, nagyobbá tette, így gazdagabb keresési eredményeket kaphatsz, több információval a kérdéses témákról. Sőt, a Spotlightból akár időzítőket is indíthatsz, ami nagyon hasznos lehet, ha hozzám hasonlóan mindig a telefonodon lévő Óra appot kell keresgélned, mivel a Mac-en nem tudsz időzítőket és ébresztőket beállítani.

 

A macOS Ventura-nak azonban természetesen nem csak ezek az új funkciói vannak. A cikksorozatunk következő részében  szót ejtünk például a Mail-t, illetve a Safari-t érintő újdonságokról, illetve végső konklúziót vonunk arról, hogy érdemes-e frissíteni a Ventura-ra. A cikk második fele ide kattintva lesz elérhető, amint felkerül az oldalra.

 

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése