Az Apple legfurább szabadalmai

AlmaBlogger   |   2023.03.20 - 22:49   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8062
20. márc Az Apple legfurább szabadalmai

Hihetetlen, hogy valaki ezeket a szabadalmakat nevetés nélkül beadta.

A hét elején az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal új szabadalmakat ítélt oda az Apple számára, amelyek érdekes hardverfunkciókat vetítenek előre, többek között az összehajtható képernyős  telefonnal kapcsolatos szabadalom is született. A szabadalmak általában azt jelzik, hogy mire számíthatunk a következő új termékekben - például többek között ezért keringenek már majdnem két éve pletykák egy összehajtható iPad érkezéséről is. De időről-időre megvan az az érzésünk, hogy az Apple valamiért pusztán szereti megszerezni a szabadalmakat még a leghülyébb ötleteihez is.

 

Tudjuk, hogy az Apple egy olyan vállalat, ami javarészt kiszámítható a termékkiadásokkal kapcsolatban. A vállalat általában csak azután vezet be új funkciókat, hogy rengeteg időt töltött a kutatásukkal és optimalizálásukkal, ami bizonyos esetekben jóval azután történik, hogy más gyártók már implementálták azokat. Ez a konzervatív megközelítés érthető módon frusztrál egyes vásárlókat. Rendszeresen hallható az a vád, hogy az Apple évről évre ugyanazokat a készülékeket adja ki. Mentségére szóljon azonban az almás vállalatnak, hogy a fejlesztésre szánt pénz és idő eredményezi azt, hogy legtöbbször az egyes funkciók jobban működnek az Apple készülékein, mint más konkurens készülékeken (lásd Face ID). Habár azt is el kell ismernünk, hogy persze az Apple sem tévedhetetlen (lásd Butterfly billentyűzet).

 

De önmagában az, hogy az Apple ritkán vezet be gyorsan új technológiákat, még nem jelenti azt, hogy a vállalat K+F-esei nem dolgoznak őrült, innovatív elképszeléseken. Ahogy az elmúlt évtizedben benyújtott számtalan szabadalom is mutatja, az Apple folyamatosan kísérletezik a furcsábbnál-furcsább koncepciókkal, amelyek közül néhány egyenesen nevetségesnek tűnik. Az ilyen "hátha bejön" ötletek tiszteletére összeállítottunk egy top listát a legfurcsább szabadalmakról, amelyeket az Apple az elmúlt években benyújtott.

 

iPhone-ból Mac

Az Apple példaértékű ökoszisztémával rendelkezik. Az ökoszisztémának szerves elemei kimondottan jól integrált szoftverek. Ennek köszönhetően kifejezett előnye van annak, ha valaki az Apple teljes termékpalettáját birtokolja: iPhone-ok, iPad-ek, Mac-ek stb. A hardverek tekintetében azonban az Apple egyértelmű határt húz, és versenytársainál kevésbé hajlandó elmosni a terméktípusok közötti határokat.

 

Az Apple például fenntartja, hogy az iPad továbbra is táblagép marad, még akkor is, ha tartalmazza a laptopként való kettős használathoz szükséges alkatrészeket és funkciókat. Ezzel szemben valószínűleg sosem fogunk lecsatolható kijelzőjű, vagy érintőképernyős Mac-et kapni az Apple-től.

 

 

Egy 2017-ben benyújtott szabadalomnak köszönhetően viszont tudjuk, hogy az Apple legalábbis eljátszik egy furcsa hibrid eszköz létrehozásának gondolatával, amely lényegében egy iPhone-t alakítana át laptoppá. Jól olvastad, egy iPhone-t. A koncepció szerinti eszköz lényegében egy kijelző lenne egy akkumulátorral, és ha az iPhone-t behelyezzük egy erre kialakított nyílásba, akkor az átalakul egy laptoppá. A az egész élményt a telefon biztosítaná a processzora, a grafikus meghajtója, a memóriája és a tárhelye segítségével.

 

 

Ne kamerázz koncerten

Ha manapság ellátogatsz egy koncertre, a kilátásodat szinte mindig akadályozza, hogy valaki épp előtted készít fotókat vagy videókat a telefonjával. Természetesen ez számodra frusztráló, ráadásul ő sem arra figyel, hogy mi történik előtte. Kiderült, hogy az Apple előállt egy olyan ötlettel, aminek célja, hogy elnyomja ezt az ellenszenves viselkedést.

 

Még 2016-ban az Apple szabadalmat kapott egy olyan rendszerre, amely megakadályozza, hogy az iPhone-felhasználók videókat rögzítsenek koncerteken. A rendszer infravörös jeleket használna, hogy üzeneteket küldjön a telefonodnak, amelyekben megparancsolná neki, hogy tiltsa le a felvételt. Ez a fejlesztés feltehetőleg sok embert felbosszantana, de ez kétségkívül egy hatékony módja lenne annak, hogy megszűnjön a kísértés, hogy a koncert helyett a telefonunkra figyeljünk.

 

 

Ablak nélküli autó

Lehet, hogy láttad már ezt a hírt az interneten keringeni, és azt hitted, hogy egy borzasztó híroldal által írt buta viccet látsz éppen. Attól tartok viszont, hogy nem arról van szó. Az Apple valóban benyújtott ugyanis egy szabadalmat, amely egy ablak nélküli autót ír le, amely az üveget kamerákkal helyettesítené.

A vállalat a szabadalmában megjegyzi, hogy "az autonóm járművek korlátozott vagy akár egyáltalán semmilyen ablakokkal sem rendelkeznének, és így az ilyen járművekben az utasok által tapasztalt mozgások nem egyeznének meg azzal, amit közben vizuálisan látnak, ami viszont potenciálisan hányingert okozhatna".

 

 

Ennek a problémának a megoldására az Apple egy olyan VR-rendszert használna, amely "a vizuális jelzéseknek megfelelő virtuális nézeteket össze tudná egyeztetni az utas által tapasztalt fizikai mozgásokkal". A vállalat azt állítja, hogy az ablakok eleve nem biztonságosak, és úgy véli, hogy egy VR-rendszer nemcsak biztonságosabb lenne, de lehetővé tenné a kisebb, olcsóbb, belülről nagyobbnak érződő autók gyártását is.

Én viszont személy szerint a belső égésű motoros, ablakokal felszerelt autómban fogadnék, hogy nem fogunk egyhamar ablak nélküli Apple járműben utazni. Ez a szabadalom azonban legalább a már túlhasznált, de még mindig kacagtató "az Apple utálja a Windowst" viccet egy teljesen új szintre emelte.

 

Személyreszabható billentyűzet

Ez a szabadalom a többihez képest nem is olyan erőltetett, bár reméljük, hogy az Apple megtanulta a leckét az egész Butterfly Keyboard fiaskó után. A tanulság, hogy az emberek azt akarják, hogy az általuk nyomkodott billentyűk fel-le mozogjanak! Mindenesetre az Apple tavaly szabadalmat kapott egy virtuális MacBook billentyűzetre, amely teljesen testre szabható lenne. A szabadalomban szereplő képek egyike egy normál QWERTY-kiosztású virtuális billentyűzetet mutatott, egy másik egy ergonomikusan kialakított kiosztású billentyűzetet, egy harmadik pedig egy olyat, amely a billentyűket gombokkal helyettesítené.

 

Ez  a szabadalom lényegében egy üres vászonná változtatná a MacBook-od alsó felét. Lehetnének olyan területek, ahol vezeték nélkül tölthetnéd a telefonodat, egyes területek az ujjlenyomat-olvasó számára, és az olyan részek, mint az érintőpad, gesztusvezérlést tartalmazhatnának. Ez egyébként nem egy teljesen újszerű ötlet, tekintve, hogy a Lenovo már kiadott egy laptopot hasonló koncepcióval, bár az E Ink-et használt a billentyűkhöz. Mindenesetre ez is egy elég abszurd fejlesztés lenne.

 

Forrás: Gizmodo

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése