You・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.05.02 - 17:32   |   Írta: Ca$h   |   13102
02. máj You・AppleTV (Netflix)

Te mire lennél képes életed szerelméért?

Joe Goldberg (Penn Badgley) a létező legjobb party bérmelyik nő számára, minden anyós álma, hiszen művelt, kedves, vicces, illedelmes, szemtelenül jóképű, mindenkivel rögtön megtalálja a közös nevezőt, bárkivel képes hosszasan beszélgetni miközben mélyen a szemébe néz és te szinte érzed a másik oldalon hogy figyel rád. Joe az a típusú ember, aki a szerelemre született, bármit megtenne azért, akit szeret és az a helyzet hogy bármit meg is tesz. Szinte egy pillanat alatt képes belezúgni bárkibe, akiben lát valami különlegeset, egyedit, olyat amit másban nem. Ilyenkor lelassul az idő, hosszasan követi a szemével és már érzi is hogy szerelmes lett, ez a lány kell neki senki más és szó szerint mindent megtesz azért hogy becserkéssze. Első körben követi mindenhova, kilesi szokásait, ha a lány óvatlan és be lehet látni az ablakán akkor meglesi a mindennapjait, szokásait, művelt emberként szinte már látja maga előtt, hogy milyen lehet a lány maga. Ha ezzel megvan, ekkor már úgy érzi hogy ismeri őt, már akkor közel engedi magához amikor még egy szót se szólt hozzá, majd megtalálja a tökéletes alkalmat, „véletlenül” belebotlik és a lány ekkor már be is került a hálójába, nincsen menekvés, mert Joe ekkor már réges régen szerelmes belé és nem engedi őt, ha út közben meg úgy alakul, hogy valaki meg akarja akadályozni ezt a kapcsolatot, még akkor is ha ez maga a lány, akkor bizony nincs mit tenni, az akadályoktól meg kell szabadulni, mindegy milyen áron ...

Joe gyerekkora maga volt a földi pokol, a szülei egy se veled se nélküled házasságban éltek, az apja rendszeresen verte az anyját és őt is, ami miatt a nő borzalmasan boldogtalan volt és más férfiak társaságát kereste. Valójában sose kapott igazi szeretetet egyik szülőjétől sem és amikor egyszer úgy alakult, hogy lépni kellett, Joe megtette amit kellett, végzett az apjával. Édesanyja azt mondta, hogy büszke rá és tudja hogy valójában sose lenne képes senkit se bántani, azt tette amit kellett. Viszont sajnos nem kellett sok idő ahhoz, hogy szóljon a gyámügynek, akik elvitték és így a kisfiú árva lett. Szerencsére vagy éppen pechjére, nem kellett sokáig egyedül maradnia, mert Mr. Mooney (Mark Blum) egy korábbi orosz börtönőr magához vette és kemény kézzel fogta az amúgy is mélységesen sérült lelkivilággal élő gyermeket. Szigorú volt vele és eldöntötte, hogy megtanítja neki milyen nehéz élet vár a hozzá hasonló emberekre, sokszor megverte és ha nem fogadott szót, akkor bezárta egy üvegkalitkába, ahol az értékes könyveket tartotta. Joe a fél gyerekkorát ebben a ketrecben töltötte és ekkora valami nagyon megváltozott benne, nem mintha eddig nem történt volna vele elég szörnyűség.

Caroline Kepnes bestseller regényét tizenkilenc nyelvre lefordították, hatalmas sikereket ért el vele, nem is volt kérdés hát hogy egyszer ebből is filmet vagy sorozatot fognak készíteni. Természetesen ahogyan az a sikersztorikkal lenni szokott, három további könyvet is írt Joe-val a főszerepben, ebből kettő már akkor íródott amikor maga a sorozat is kijött, azt sajnos nem tudom hogy a Netflixes változat mennyire hű a regényekhez, de tekintettel arra hogy piszkosul jó gondolom azért annyira nem tértek el tőle. Joe története egyszerre borzalmas, megdöbbentő és mi nézők valahogy mégis szeretjük nézni, nem bírjuk abbahagyni. Egy Dexter vagy Hannibal után az ember már valahogy megszokta az olyan történeteket, ahol a főszereplő gyakorlatilag egy gyilkos, de míg a korábbi történetekben a készítők arra törekedtek, hogy ha már valaki ilyen borzalmas kényszerekkel küszködik akkor legalább olyan embereket öljön meg akik megérdemlik, addig Joe történetében nem kapjuk meg ezt a kielégítő ok-okozat kapcsolatot. Joe karaktere rendkívül komplex, összetett, végig olyan érzésünk lesz, hogy azt a rengeteg borzalmat amit tesz mind csak kényszerből teszi, ő valójában nem akarja ezt csinálni, de néha úgy alakul hogy tenni kell amit tenni kell és ezt elképesztően élethűen és érthetően prezentálják felénk. Eleve az egész történet úgy van előadva, hogy halljuk amit Joe gondol, éppen ezért közelinek érezzük őt és valahogy jogosnak érezzük mindazt amit tesz. Az első kettő évadban legalábbis igen, a készítők igyekeztek minden egyes áldozatot megutáltatni velünk, de mivel mindent Joe szemszögén keresztül látunk ezért az is lehet, hogy pont azért érezzük ezeket jogosnak, mivel az ő szemén keresztül látjuk a világot. Pedig valójában nem az, valójában ő egy hidegvérű gyilkos, egy farkas bárány bőrben, aki becserkészi a báránykáját és ha ő már nem képes kiszolgálni az érdekeit, vagy éppenséggel veszélybe kerül főszereplőnk biztonsága, akkor megszabadul tőle.

Visszatérő és hidegrázós motívum a sorozatban az üvegkalitka, ahol maga Joe is gyerekkorát töltötte, borzalmas látni ahogyan bezár oda szinte mindenkit, ahogyan azt is ahogyan a gonosz énjével küzd és szépen lassan rájön arra, hogy aki egyszer oda bekerült az bizony többé nem szabadulhat onnan. A lányok, akiket megismer, akikbe beleszeret csodálatosak és gyönyörűek, de valójában egyikük sem egy szent, mindenkinek van vaj a füle mögött, valójában ebben a történetben senki sem igazán jó karakter. Éppen ezért olyan felkavaró és disszonáns ez a történet, mert a felszínes külsőségektől szépen lassan eljutunk a belsőbb rétegekig, mindenkinek megismerjük a lehető legrosszabb oldalát és valljuk be ebben a történetben nem sok jó karakter létezik. De tegyük fel magunknak a kérdést, léteznek egyáltalán igazán jó emberek? Szerintem Jézuson kívül egyetlen ilyen ember se született még erre a bolygóra, mi emberek bűnösnek születünk és letöbbünk bűnösen is hal meg. De persze ettől még nem kéne bezárni senkit egy kalitkába, ahonnan valójában sose jöhet ki élve. A sorozat első évada egy igazi mestermű, amit a másodikkal sikerült még magasabb szintre emelni, de sajnos a harmadikban olyan dolgok történnek amik még nekem Dexteren nevelkedett sorozatfüggőnek is túl sok volt már. Love karaktere nekem már túl sok volt, annak ellenére hogy valljuk be valójában ő volt a tökéletes feleség Joe számára, végre egy ember akinek a lelke még nála is sötétebb. De a harmadik évadot szó szerint végigszenvedtem, becsületből, kíváncsiságból, de sokszor majdnem abbahagytam, mert ez már nekem is túl sok volt. Annyira hogy a legújabb negyedik évadot, amit a Netflix idén adott ki kettő, öt részes részletben alig voltam képes elkezdeni. Ami valahol szomorú dolog hiszen a You-nak ott van a helye minden idők legjobb thriller sorozatai között. De szerencsére nem hallgattam magamra és belekezdtem és milyen jól tettem. Ugyanis a negyedik évad csinál egy hatalmas fordulatot, képes volt megújulni, teljesen más koncepciót követve, más történetvezetéssel, hangulattal és a puszta ténnyel hogy Joe-nak is nagyon elege van már, meg szeretne változni és ennek érdekében mindent megtesz, nagyon jót tett a történetnek. Persze itt se lesznek teljesen jó karakterek, az újgazdag baráti társaság tagjai, amibe Joe bekerül egytől egyik az emberi faj posványába tartozó egyedek, akiket alig várjuk hogy valaki eltakarítsa a képből. Megjelenik egy titokzatos gyilkos, aki ezúttal végre nem Joe lesz és elindul egy Agatha Christie-szerű detektív történet, ami piszkosul frissítőleg hat és nagyon jót tettek ezzel a sorozatnak.

Lebilincselő, izgalmas, néha vicces, képesek voltak teljesen megújítani a történetet. De persze ahogy haladunk a végefelé visszatérnek a régi motívumok és ekkor jövünk rá, hogy valójában még mindig a You-t nézzük, ehhez nem férhet kétség. Jó hír a rajongóknak, hogy szinte azonnal megújították ötödik évadra, de az már szinte biztos, hogy az utolsó lesz, legalábbis főszereplőnk Penn Badgley ezt nyilatkozta. De azt már mindenki tudja, hogy mindig van az a pénz ami miatt egy ilyen kijelentés semmissé válhat. Ha Mr. Netflix úgy akarja, akkor könnyen lehet lesz még itt hatodik évad is. A You egy bűnös élvezet, aminek nézése közben sokszor azt érezzük majd, hogy miért is nézzük ezt most valójában? De mégis nézzük és nem bírjuk abbahagyni, mert a maga stílusában egy igazi mestermű.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 92% | Metacritic: 74
You (season 4 | 2018 -)

Rendezte: Silver Tee, John Scott, Harry Jierjian, Marcos Siega, Lee Toland Krieger
Írta: Greg Berlanti, Sera Gamble, Caroline Kepnes (regény), Mairin Reed, Kelli Breslin, Kara Lee Corthron
Zene: Blake  Neely
Szereplők: Penn Badgley, Elizabeth Lail, Ambyr Childers, Tati Gabrielle, Victoria Pedretti, Kate Galvin, James Scully, Saffron Burrows, Luca Padovan, Jenna Ortega, Tilly Keeper, Zach Cherry, Ed Speleers

Játékidő: 10x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> A Király sorozatkritika

>>> Better Call Saul sorozatkritika

>>> Kaleidoszkóp sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése