Liaison・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.05.22 - 17:23   |   Írta: Ca$h   |   12153
22. máj Liaison・AppleTV+

Az első francia sorozat az Apple gondozásában.

Két fiatal, mégis zseniális szíriai hacker éppen a hétköznapi munkájukat végzik, feltőrnek ezt, feltőrnek azt, majd végül eljutnak egy olyan titkosított francia adatbázishoz amiből kiderül, hogy hamarosan komoly terrorcselekményekre lehet számítani világszerte. A francia titkosszolgálat rögtön elindítja legjobb emberét Gabrielt (Vincent Cassel) hogy ha lehet akkor még az angolok előtt kapja el és helyezze biztonságba a srácokat, ugyanis ha véletlenül hamarabb kerülnének az angolokhoz az könnyen a kettő ország közti konfliktushoz vezethet. Mindeközben az angol titkosszolgálat ugyancsak tudomást szerez erről a kettő srácról és azt gondolják, hogy ők csak terroristák semmi több, el kell kapni őket mielőtt valami komolyabb baj történne. Ennél a szervezetnél dolgozik Alison (Eva Green) akinek fogalma nincsen arról, hogy fiatalkori legnagyobb szerelme Gabriel is ezen az ügyön dolgozik. Ahogyan azt sejteni lehet csak idő kérdése volt mire a kettő szerelmes összetalálkozik és mindketten rádöbbennek arra, hogy még mindig ott van kettejük között az a tűz, amiről már rég azt hitték kialudt.

A Liasion aminek a jelentése rengeteg minden lehet, én leginkább úgy fordítanám le hogy a „kapcsolat” vagy „kötődés” sok mindenre enged következtetni, első körben ugye a két főszereplő közti kapcsolatot jelenti, másodkézből pedig a szakmai kapcsolatot aminek köszönhetően közös erővel talán véget tudnak vetni azoknak a folyamatos terrorcselekményeknek amik mindkét országot sújtják.  Ez lenne az első olyan AppleTV+ sorozat, ami angol és francia koprodukció, azzal a tervvel készült, hogy a tévézést megváltva létrehozzanak egy komplex, összetett fordulatokkal teli amolyan 24-es (talán mindenki ismeri Kiefer Sutherland legendás sorozatát) stílusban készült minisorozatot. Sajnos ez nem igazán sikerült nekik, annak ellenére, hogy a filmes gárda tisztességes munkát végzett, valahogy úgy éreztem, hogy csak a sármos és fantasztikus Vincent Cassel volt egyedül képes megfelelni ennek a feladatnak. Aki pimasz, profi és megbízhatóan teszi azt, amit tennie kell. A valaha szexszimbólum Eva Green árnyéka csupán magának, tisztában vagyok vele hogy itt az lett volna a szerepe, hogy bemutassák milyen az amikor a valaha szexi, vad és zabolátlan kancát kicsit megviseli az élet, megnyugszik, megállapodik, de ha ez volt akkor kicsit túl jól sikerült a dolog. Persze Eva elképesztő színésznő, ha mást nem is de sírni és szenvedni azt nagyon tud, az a típus aki még menekülés és lövöldözés közben is képes elmorzsolni egy krokodil könnyet. Szóval vegyük úgy, hogy nem felette járt el az idő, egyszerűen csak a rendező nem volt elég körültekintő és alapos.

A történet egyébként nem lenne rossz, az egyedüli gond vele csak az, hogy nagyon de nagyon sokszor láttunk már ilyen és ehhez hasonló forgatókönyvet, amikor be akarják mutatni hogy a cyber terrorizmus mennyire veszélyes, itt kopogtat az ajtón és semmit nem tehetünk ellene. Volt már ilyen a Die Hard 4.0-ban, még a 24-ben is ezerszer, a sor végtelen, egyszerűen már nem tudunk ezen megdöbbenni. A sorozat célja az lett volna, hogy megdöbbentő fordulatokkal teletűzdelt izgalmas thriller legyen, de sajnos se nem fordulatos, se nem izgalmas, se nem thriller, én leginkább csak egy közepesen teljesítő vasárnap délutáni jóllakott, félig lehunyt szemmel nézhető kriminek nevezném. Az a fajta, amit akkor érdemes megnézni, ha éppen Columbo nem ér rá, vagy a Tetthely összes részét kívülről fújjuk már. Akkor nem marad más csak a szereplők, a karakterfejlődés és a két főszereplő közti románc, a szakításuk oka, vajon mi történhetett velük, ami miatt vége lett. Ez a része egész jól működik a sztorinak, még akkor is ha Vincent és Eva között nincsen meg az a lángolóan izzó kémia aminek minimum meg kéne lenni. Eleinte olyan érzésünk lesz, hogy Gabriel az aki nagyon szenved a lány hiánya miatt, ahogy a régi képeket nézegeti és felidézi legszebb közös pillanataikat, majd rá kell döbbennünk, hogy Alison valójában még mindig remeg korábbi szerelméért, képes lenne bármit feladni érte, hátra hagyni, felgyújtani csak hogy újra érezhesse ajkán a csókját. Gabriel viszont csak játszik a lánnyal, nem lehet pontosan tudni, hogy akkor mit is érez iránta valójában, erre a szerepre nem is lehetett volna jobb színészt keresni, mint a huncutul pimasz Vincent Casselt, aki még ötvenhét évesen is úgy néz ki mint egy negyvenes. Ugyanez már nem mondható el Eváról, aki igencsak árnyéka korábbi énjének, pedig ne felejtsük el hogy ő volt az egyetlen nő akibe még James Bond is szerelmes volt.

Szóval akkor végülis mi marad nekünk? Miért is érdemes megnézni ezt a sorozatot? Ha másért nem is de azért mindenképpen, hogy az Apple is belekóstolt ebbe az igencsak nehéz műfajba, ami nagyon jól sikerült nekik a Teheránnal, az itt most nem nagyon jött össze. De bízzunk benne, hogy nem fogják feladni és még sok ilyen és ehhez hasonló műfajba bele fognak vágni. Nem sikerülhet mindig a dolog, de legalább megpróbálták és ez is valami. A Liaison pont annyira jó, hogy érdemes legyen megnézni, meglepetéseket és nagy fordulatokat nem tartogat a tarsolyában, de a parádés szereposztás miatt mindenképpen megérdemel egy esélyt. Külön érdekességként megemlíteném még, hogy a sorozat eredeti nyelve az féli angol és félig francia, aki nem bírja az utóbbi nyelvet annak ott van az angol szinkron, ami annak ellenére, hogy elég jól sikerült sajnos nem ér el egy átlagosan közepes magyar szinkron színvonalát sem. Emiatt kicsit olyan NSZK pornófilmes hatása van, ami még többet veszít az értékéből, szóval ha megfogadtok egy jó tanácsot akkor maradtok az eredeti nyelvnél, ki lehet bírni, nem olyan vészes. Gyakorlatilag pontosan ilyen maga a sorozat is …

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 6.4 | Rotten Tomatoes: 48% | Metacritic: 48
Liaison (season 1 | 2023 -)

Rendezte: Stephen Hopkins
Írta: Virginie Brac, Oliver Butcher
Zene: Walter Mair
Szereplők: Vincent Cassel, Eva Green, Peter Mullan, Gérard Lanvin, Daniel Francis, Iréne Jacob, Stanislas Merhar, Laetitia Eido, Olivia Popica, Patrick Kennedy

Játékidő: 6x 53perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Shrinking sorozatkritika

>>> Bad Sisters sorozatkritika

>>> You sorozatkritika


Kommentek megjelenítése