12 dolog, amit bonyolultabban csinálsz az iPhone-odon, mint kellene 1. rész

Tippek és trükkök   |   2023.05.29 - 12:33   |   Írta: Hidasi Ákos   |   10117
29. máj 12 dolog, amit bonyolultabban csinálsz az iPhone-odon, mint kellene 1. rész

Segítünk, hogy hogyan csináld helyesen.

Biztos vagyok benne, hogy te is jártál már úgy, hogy puszta kíváncsiságból megnézted az átlagos napi képernyőidődet, majd a számot meglátva kishíján egzisztenciális válságba kerültél. Mindezek után eldöntötted, hogy mostantól kezdve kevesebb időt fogsz a telefonod képernyője előtt tölteni, viszont mikor néhány hét múlva eszedbe jutott újra megnézni a képernyőidődet, az pont ugyanannyi volt, mint korábban.

Ebben a kétrészes cikksorozatban olyan trükköket fogunk felsorolni, amik segítenek csökkenteni a képernyőidődet azáltal, hogy kényelmesebbé és gyorsabbá tesznek egyes folyamatokat.

Ez a cikk azt feltételezi, hogy iOS 16 rendszert futtató iPhone-t használsz, de a tippek némelyike működik iPad-eken és az Apple mobil operációs rendszerének korábbi verzióin is.

 

1. Gyors váltás számokról betűkre

A billentyűzet változtatása, amikor számot vagy szimbólumot szeretnénk beírni, túl gyakran előfordul ahhoz, hogy ne legyen rá egy gyorsabb mód. Íme egy tipp, hogy a váltás szupergyors legyen.

 

 

Ahelyett, hogy a "123" billentyűre koppintva váltanál a számokat és szimbólumokat tartalmazó billentyűzetre, tartsd lenyomva az "123" gombot, csúsztasd az ujjad a beírni kívánt számot vagy szimbólumot jelző billentyűre, majd engedd el. Ezután a billentyűzet automatikusan visszaugrik a betűket jelző oldalra. Ezzel az egyetlen mozdulattal változtathatsz tehát a számokat és jeleket, illetve a betűket tartalmazó billentyűzet oldalak közt, így nem kell három külön koppintást végrehajtanod ugyanannak az eredménynek az eléréséhez.

 

2. Utolsó szám kitörlése számolás közben

Gyakori tévhit, hogy ha rossz számot írsz be a Számológép alkalmazásba, akkor az egész számolást elölről kell kezdened. Szerencsére ez nem így van: Egyszerűen húzd végig az ujjad jobbra vagy balra a számkijelzőn, hogy eltávolítsd a legutóbb beírt számot, és ha szükséges, ismételd meg a műveletet több szám eltávolításához.

 

 

 

3. Back Tap funkció hozzárendelése

A Back Tap egy "accessibility" funkció, amelyel beállíthatsz egy műveletet, ami akkor lép működésbe, ha kétszer vagy háromszor megérinted az iPhone-od hátlapját. Ez lehet egy adott alkalmazás elindítása, a Vezérlőközpont megnyitása, a képernyőelforgatás be- és kikapcsolása, a kamera megjelenítése, vagy akár egy shortcut elindítása is.

Összefoglalva tehát beállíthatod, hogy a telefonod hátuljának kétszer vagy háromszor történő megérintésével a fent felsorolt funkciók bármelyike elinduljon.

 

 

Ahhoz, hogy hozzárendelj egy műveletet a dupla vagy tripla koppintáshoz, menj a Beállítások -> Accessibility, majd a "Physical and Motor" menüpont alatt koppints a "Touch" opcióra. Ezen belül aztán görgess lefelé, és válaszd ki a Back Tap lehetőséget. Ezután el kell döntened, hogy két koppintás (Double Tap) vagy három koppintás (Triple Tap) váltsa ki a műveletet. Miután ezt kiválasztottad, már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd a listából a kiváltani kívánt műveletet.

 

4. Állítsd be gyorsabban a hangerőt

Az iPhone hangerejének beállításakor miért nyomnád meg többször a hangerőgombokat, ha az is elég, ha egyszer megnyomod, utána pedig az ujjaddal irányíthatod a képernyőn megjelenő hangerősávot.

 

 

Ez nem csak gyorsabb módja a hangerő növelésének vagy csökkentésének, de sokkal precízebb vezérlést is biztosít, hogy megtaláld a megfelelő hangerőszintet, hasonlóan a Vezérlőközpontban található hangerőszabályzó sáv hosszú megnyomásához.

 

5. Használd a rejtett trackpad-et

Tudtad, hogy a virtuális billentyűzetnek van egy rejtett trackpadje? Egyszerűen nyomd meg hosszan a szóköz billentyűzetet, és a billentyűzet üressé válik, majd trackpaddé alakul, így gyorsan mozgathatod a kurzort a képernyőn az általad írt szövegen keresztül.

 

 

Lehet, hogy ezt a tippet már ismerted. De azt tudtad, hogy ha a trackpadre egy másik ujjal koppintasz, akkor ki is jelölheted a szöveget?

 

 

6. Kapcsold ki az alkalmazáson belüli értékeléseket

Ha hajlamos vagy sok alkalmazást letölteni, akkor bizonyára jól ismered a nyaggató "értékeld ezt az alkalmazást" felszólításokat, amelyek időről-időre kizökkentenek abból, amit épp csinálsz.

 

 

Szerencsére könnyen kikapcsolhatod őket egyszer s mindenkorra. Menj a Beállítások -> App Store menüpontba, és kapcsolja ki az "In-App Ratings & Reviews" mellett lévő kapcsolót.

 

Ez volt a 12 időspóroló iPhone tippjeink első fele, viszont ne feledd, hogy ez egy kétrészes cikksorozat első része. A következő részben szintén hat érdekess tippel készültünk többe közt a kamera alkalmazással, az időzítővel, és még sok más hasznos funkcióval kapcsolatban. A sorozat második része ide kattintva lesz elérhető, amint felkerül az oldalunkra.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak: 

Foglalkozik egyáltalán még az Apple a Mac-ekkel?

10 hasznos Mac funkció, amivel megnégyszerezheted a produktivitásod 1. rész

Vajon nagy siker vagy nagy bukás lesz az Apple AR/VR headset-je?

 


Kommentek megjelenítése