Minden, amit az iPhone 15 USB-C csatlakozójáról tudunk

Apple Hírek   |   2023.05.29 - 14:08   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7749
29. máj Minden, amit az iPhone 15 USB-C csatlakozójáról tudunk

A legfrissebb hírek és pletykák a témában.

Nem is olyan régen még lehetetlennek tűnt, hogy valaha érkezzen olyan iPhone, aminek Lightning helyett USB-C csatlakozója van. A legújabb pletykák szerint azonban az USB-C-vel szerelt iPhone hamarabb itt lesz, mint gondolnánk. A csatlakozót érintő szabályozások és a Lightning-csatlakozó korlátozottságai miatt az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro várhatóan idén ősszel USB-C-re vált majd. Az alábbiakban mindent összeszedtünk a témában, amit eddig tudunk.

 

Szabályozási nyomás

Több oka is van annak, hogy az Apple a jelek szerint megváltoztatta álláspontját az USB-C-s iPhone kiadásával kapcsolatban. Az egyik, amit nehéz figyelmen kívül hagyni, a fenyegetőleg az Apple feje felett lebegő, törvényhozás által képzett nyomás.

Több éves huzavona után az Európai Unió hivatalosan is megállapodott a "közös töltőport" szabványról. 2024-től kezdve az EU 27 országában értékesített összes okostelefonon kötelező lesz USB-C-t használni a töltéshez. Ez vonatkozik az iPhone-okra, ráadásul még az olyan kiegészítőkre is, mint az AirPods.

Az Apple erősen ellenkezett az USB-C-t kötelezővé tevő jogszabály ellen. A vállalat szerint az ilyen törvények ellehetetlenítik az innovációt, és valójában még több környezeti hulladékhoz vezetnek.

Miután az EU megállapodott a jogszabályról, az Egyesült Államok törvényhozói is támogatásuknak adtak hangot. Sokan igyekeztek elérni, hogy az Egyesült Államok is fogadjon el valami hasonló szabályozást. Elizabeth Warren szenátor a Twitteren közzétett bejegyzésében csatlakozott ehhez a felhíváshoz, mondván:

 

"A fogyasztóknak nem kellene állandóan új töltőket vásárolniuk a különböző készülékekhez. Egységes szabványokkal tisztázhatjuk a dolgokat - kevesebb költséggel, kevesebb gonddal és kevesebb hulladékkal (járna a szabályozás bevezetése)."

 

Október elején az Európai Parlament teljes körű szavazását követően hivatalosan is elfogadták az uniós jogszabályt. A törvényt elsöprő többséggel, 602 igen szavazattal, 13 nem ellenében és 8 tartózkodás mellett fogadták el. A törvény értelmében egyedül azok a termékek élveznek mentességet, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy USB-C porttal rendelkezzenek.

Végül a folyamat lezárásaként az USB-C törvényt hivatalosan is rögzítették, ami 2022. december 27-én lépett hatályba. A törvény értelmében a vállalatoknak 2024. december 28-ig van idejük arra, hogy újítások bevezetésekkel megfeleljenek a mandátumnak.

Ez technikailag 2025-ig adhatna időt az Apple-nek arra, hogy hivatalosan is megfeleljen az USB-C szabályozásnak, de a várakozások szerint az almás vállalat ezt már korábban is meg fogja tenni.

 

Az iPhone 15 USB-C-vel fog kijönni?

Ming-Chi Kuo elemző 2019-ben először azt jósolta, hogy az Apple már 2021-ben kiad majd egy port nélküli iPhone-t, de ez nem vált valóra. Abszolút érthető, hogy miért - a vezeték nélküli technológiák egyszerűen nem elég megbízhatóak vagy erősek ahhoz, hogy teljesen helyettesítsenek egy olyan csatlakozót, mint a Lightning vagy az USB-C. A töltési sebesség nem olyan gyors, az adatátvitel lassú és megbízhatatlan, és a fogyasztói átállás sem tart még ott, ahol kellene.

A port nélküli iPhone ettől függetlenül még mindig készül, és az Apple-nél belső tesztelés alatt áll, de nem számítunk arra, hogy idén vagy jövőre a nagyközönség elé kerülne.

Azonban a Lightning-csatlakozón is kezd meglátszani a kora. Amikor 2012-ben az iPhone 5-tel együtt bemutatásra került, Phil Schiller, az Apple vezetője azt hirdette, hogy ez lesz a "következő évtized modern csatlakozója". A bejelentés óta eltelt egy évtized, és egyértelmű, hogy a Lightning lemaradt az USB-C mögött olyan dolgokban, mint a töltési sebesség és az adatátviteli sebesség.

Így jutottunk el a mai helyzethez. Ming-Chi Kuo - Apple elemző tavaly májusban azt jósolta, hogy az idén érkező iPhone 15 USB-C porttal rendelkezik majd a töltéshez és az adatátvitelhez. Ezt a jelentést végül részben a Bloomberg is megerősítette, amely azonban azt is lehetségesnek gondolja, hogy az iPhone 15 jövőre USB-C vált majd USB-C portra.

Egy interjúban az Apple marketingvezetője, Greg Joswiak még odáig is elment, hogy azt mondta, az Apple-nek nem lesz más választása, mint megfelelni az uniós jogszabályoknak, ezzel gyakorlatilag megerősítette, hogy az USB-C-vel ellátott iPhone inkább előbb, mint utóbb érkezik.

Végül a 9to5Mac megszerezte az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro eredeti terveit, amelyek megerősítik, hogy a készülékek valóban USB-C porttal rendelkeznek majd a Lightning helyett. Ezt más, Twitteren kiszivárgott iPhone 15 képek is alátámasztják.

 

De várjunk csak...

Érdekes módon több jelentés is arról szólt, hogy az Apple keresi a módját annak, hogyan tudná még mindig megtartani némi kontrollt az iPhone kiegészítő ökoszisztémája felett. Az egyik jelentés szerint az iPhone 15 USB-C portja bizonyos funkciókat az Apple által hitelesített kábelekre korlátozhatna.

Márciusban Ming-Chi Kuo megbízható Apple-elemző arról számolt be, hogy az USB-C-re való átállás gyorsabb töltési sebességet tesz lehetővé az iPhone 15 számára. Ezek a gyorsabb töltési sebességek azonban állítólag az Apple által hitelesített USB-C kábelekre lesznek korlátozva. Jelenleg az iPhone 14 és az iPhone 14 Max legfeljebb 20 W maximális töltési sebességet támogat, míg a Pro modellek akár 27 W-ot is.

Az Európai Unió azonban egyből kifejezte ellenvetését az Apple pletykált tervei miatt, miszerint a vállalat lekorlátozná azi Phone 15 USB-C portját a harmadik felek által gyártott kábelekkel szemben. A pletykákra reagálva Thierry Breton, az EU ipari biztosa figyelmeztetést írt az Apple-nek, amelyben elmondta, hogy "megengedhetetlen lenne a más töltőkkel való interakció korlátozása".

 

Mikor lesz elérhető az USB-C-s iPhone 15?

Az Apple várhatóan még idén ősszel piacra dobja az USB-C-vel ellátott iPhone 15-öt. Jelenleg úgy tűnik, hogy az Apple kiadási tervei a megfelelő ütemben haladnak. Az iPhone 15 és iPhone 15 Pro termékcsaládok bejelentése és megjelenése szeptemberben várható.

 

USB-C-s iPhone 15: Összefoglaló

Az USB-C -s iPhone érkezése biztosan sok fogyasztót boldoggá tesz, különösen azokat, akiknek már van olyan iPad-jük vagy Mac-jük, amely szintén USB-C-t használ. Ennek ellenére a nagy számok törvénye alapján kétségtelenül kritikával is fog találkozni az almás vállalat az iPhone töltőcsatlakozójának megváltoztatása miatt - még akkor is, ha az USB-C-re való átállás végső soron helyes döntés, és már régóta esedékes.

 

Forrás: 9to5Mac

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése