Extrapolációk・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.06.12 - 17:36   |   Írta: Ca$h   |   12827
12. jún Extrapolációk・AppleTV+

Extrapolációk, avagy ismeretlen dolgokra következtetés a meglévő ismeretek alapján.

Régóta halljuk már, a mi generációink gyakorlatilag ezen nőtt fel, annyira megszoktuk a rémhíreket, hogy gyakorlatilag már nem is foglalkozunk vele ... ott volt a Covid, itt van most az Ukrán háború, miért is érdekelne bárkit a globális felmelegedés? Pedig gyakorlatilag elég csupán kettő és fél fok ahhoz, hogy a jégsapkák végleg elolvadjanak, a tengerszint megemelkedjen, hogy a Föld gyakorlatilag lakhatatlan legyen. Jelenleg, ha jól tudom most olyan 1-1.3 foknál járunk, az előrejelzések szerint a jelenlegi ütemben haladva 2100-ra elérjük a 4,5 fokot ami akár az emberiség kihalásához is vezethet. Nincs is olyan messze nem igaz? De talán mi még nem fogjuk annyira megszenvedni ezt az egészet, mint a gyerekeink, az unokáinkról nem is beszélve ...

Az AppleTV vett egy nagy levegőt és belevágott egy igencsak merész projektbe, amihez gyakorlatilag a világ legjobb színészeit is sikerült megnyerni, az Extrapolations egy nagyon bátor próbálkozás volt arra nézve, hogy bemutassák nekünk a jelenlegi életünk mellett mire számíthatunk majd 2037-ben amikor a történet elindul és mi lesz ebből az egészből 2070-ben amikor véget ér. Az első pár részben nem is igazán értjük, hogy pontosan mire akarnak kilyukadni, miről is fog szólni pontosan ez a történet. Rengeteg szálon fut, megismerünk egy csomó érdekes embert, de valahogy ez a durrbele nem magyarázunk el semmit módszer nekem nagyon nem vált be. Az első részt kifejezetten rossznak mondanám, amikor valójában annak kellett volna a legérdekesebbnek, legérdekfeszítőbbnek lennie. Nagyon sok a karakter, túlságosan sok felé kell figyelni és mindeközben csak olyan B-kategóriás videófilm feelingje van az embernek, egyáltalán nem fogtak meg vele.

De szerencsére már rögtön a második részben sikerül mindezt kijavítani azzal, hogy csak egy szereplőre koncentráltak a készítők, az ő személyes drámájára, életére, munkájára, ami egy egészen rendkívüli foglalkozás. Gyakorlatilag a kihalófélben lévő állatokkal kell kommunikálnia, abból a célból kifolyólag hogy megismerjék és feltérképezzék az adott állatot, az se baj ha útközben az esetlegesen kihalna, a lényeg az hogy terv miszerint 2100-ra a génmanipulációnak köszönhetően a rengeteg összeszedett adatnak köszönhetően újra be tudnák népesíteni a Földet ezekkel a kihalt állatokkal. A második részben 2046 van, Rebecca (Sienna Miller) lesz a főszereplőnk, akiről később kiderül, hogy az első részben lévő egyik főszereplő felesége. Van egy kisfia, akinek egy új fajta betegsége van, amit „napszívnek” hívnak, ennek a lényege, hogy ha a beteg túlságosan felzaklatja magát, ami miatt megnő a testhőmérséklete akkor ebbe akár bele is halhat, ugyanez történik vele, ha kimegy a napra és ennek következtében ugyancsak felmelegedik a szervezete. Ekkor már a globális felmelegedés miatt gyakorlatilag nem lehet megmaradni a napon annyira erősen süt, szóval nem csak a napszívűekre veszélyesek a sugárzási szint, hanem minden embernek az. Rebecca története fantasztikus, csodálatos és megható, ahogyan a világ utolsó bálnájával beszélget nagyon szívbemarkoló, csodálatos látni milyen hihetetlenül intelligens lények a bálnák és ehhez nem kellett semmi más csak egy intelligens fordító szoftver, ami lehetővé teszi a velük való kommunikációt. Talán ha hamarabb figyeltünk volna rájuk mindez nem történt volna meg, de sajnos más események is mozgolódnak a háttérben.

Nicolas Bilton (Kit Harington) játssza azt a multimilliárdos üzletembert, aki bármit megtenne annak érdekében, hogy növelje a vagyonát, ami már most is hatalmas, akár még a bolygót is képes feláldozni ennek érdekében, mindezt úgy teszi hogy az átlagembert arról próbálja meggyőzni, hogy a méreg drága termékeivel gyakorlatilag megakadályozza a felmelegedést. Annak érdekében, hogy ezt megtegye, a tengerből nyeri ki az ívóvizet, ezzel ugye részben megoldva a súlyos vízhiányt, éppen kiszáradó bolygónkon, de sajnos ennek következtében viszont a tengeri élővilág kihal. Olyan látszat döntéseket hoz, ami a tömegeket arra sugallja, hogy hősként ünnepeljék, de bolygószinten mindezért túl nagy árat kell fizetnünk. Ahogy haladunk előre a történetben egyre inkább csak egy-egy szereplőre és a bolygóval kapcsolatos problémákra koncentrálunk. Mindeközben egyre jobban megértjük, hogy milyen elképesztően súlyos hatásokkal kell számolnunk a nem is olyan távoli közeljövőben. Végül pedig a szálak szépen összefutnak és ekkora már érteni fogjuk, hogy kit miért kellett megismernünk, ahogyan azt is, hogy az elejétől a végéig az extra bevételre éhező multik voltak azok, akik miatt oda jutottunk ahova és bár megtehették volna, hogy megmentik a Földet már jóval korábban is, de nem tették meg, mert az rosszat tett volna az éves elszámolásnak.

Az Extrapolációk részben egy propaganda célokkal készült sorozat, ezen a téren sajnos kicsit túlzásokba esett és szerintem a legtöbb emberből nem azt fogják kiváltani amit szerettek volna. Részben dráma, nagyon érdekes szereplőket bemutatva, a hatodik rész (Lola) például ami már 2066-ban játszódik nemes egyszerűséggel fogalmazva is egy mestermű. Olyan ez a rész mintha éppen a Black Mirrort néznénk, Omar (Tahar Rahim) történetét végignézve szinte megszakad a szívünk. Tahar Rahim alakítása döbbenetes, nem tudom van-e köztetek olyan aki ismeri ezt a színészt, én még soha nem láttam semmiben, mégis olyan az alakítása hogy csípőből dobnám neki az Oscart és az Emmyt egyszerre. A végére az is kiderül hogyan kapcsolódik a teljes egészhez, ami különösen nagy hatással volt rám. Végül pedig de nem utolsó sorban az Extrapolációk egy kicsit olyan mint a Black Mirror, vagy a Meghökkentő Mesék, vagy éppenséggel az Amazing Stories. Lehetséges jövőképet fest le nekünk, a technika vívmányait bemutatva, mindeközben van benne mondanivaló bőven, van min gondolkozni a nézése közben és utána is, lehet róla beszélgetni, hat az emberre, valami megkapó keserűség van benne ami egyben ijesztő is. De! És itt van egy hatalmas nagy de! Mindezt sajnos valami miatt nem sikerül úgy átadni ahogyan azt gondolom szerették volna, mert eltekintve pár különösen kimagasló résztől, mint a második, ötödik és a hatodik alapvetően olyan üres, semmilyen, mesterkélt, túlzásokba estek a készítők és hiába kapták meg ezt a döbbenetes színészi gárdát, még ők sem lesznek elegek ahhoz, hogy az emberek szeressék ezt a sorozatot. Kár érte, mert nekem például sokszor nagyon tetszett, de nem szabadott volna ennyire propagandaszagúnak lennie, inkább a korábban megemlített három rész hangulatát kellett volna követni, ezt az érdekes és megható Black Mirror vonalat, akkor biztos vagyok benne, hogy még sokáig beszéltünk volna róla. Éppen ezért kaphat tőlem csak egy erős hármas felét, ami majdnem négy, majdnem jó, de mégsem az. Ettől függetlenül ne hagyjátok ki, mindenképpen érdemes megnézni, csak annyit kérek, hogy a második rész végéig jussatok el és csak utána döntsetek hogy folytatni akarjátok-e. Elvileg szó van arról hogy folytatni fogják, én nem bánnám, mert ahogyan mondjuk a Mosquito Coast esetében minden esélye megvan arra, hogy egy új évaddal jobb legyen, én drukkolok neki. Ti mit gondoltok róla?   

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 6.0 | Rotten Tomatoes: 42% | Metacritic: 56
Extrapolations (season 1 | 2023 -)

Rendezte: Scott Z. Burns, Nicole Holofcener, Gregory Jacobs, Ellen Kuras, Richie Mehta, Michael Morris
Írta: Scott Z. Burns, Sarah Nolen, Diane Ademu-John, Ron Currie, Dave Eggers, Dorothy Fortenberry, Gregory Jacobs, Rajiv Joseph, Ruby Rae Spiegel, Bess Wohl
Zene: Jason Hill, Dan Romer
Szereplők: Kit Harington, Sienna Miller, Tahar Rahim, Daveed Diggs, Diane Lane, Edward Norton, Adarsh Gourav, Leslie Uggams, Joapaulo Malherio, Marion Cotillard, Meryl Streep, Tobey Maguire, Forest Whitaker, Murray Bartlett, Peter Riegert, Cherry Jones,

Játékidő: 8x 1óra

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Shantaram sorozatkritika

>>> Dear Edward sorozatkritika

>>> Liaison sorozatkritika


Kommentek megjelenítése