12 dolog, amit bonyolultabban csinálsz az iPhone-odon, mint kellene 2. rész

Apple Hírek   |   2023.06.10 - 16:56   |   Írta: Hidasi Ákos   |   4115
10. jún  12 dolog, amit bonyolultabban csinálsz az iPhone-odon, mint kellene 2. rész

Segítünk, hogy hogyan csináld helyesen.

Biztos vagyok benne, hogy te is jártál már úgy, hogy puszta kíváncsiságból megnézted az átlagos napi képernyőidődet, majd a számot meglátva kishíján egzisztenciális válságba kerültél. Mindezek után eldöntötted, hogy mostantól kezdve kevesebb időt fogsz a telefonod képernyője előtt tölteni, viszont mikor néhány hét múlva eszedbe jutott újra megnézni a képernyőidődet, az pont ugyanannyi volt, mint korábban.

Ebben a kétrészes cikksorozatban olyan trükköket fogunk felsorolni, amik segítenek csökkenteni a képernyőidődet azáltal, hogy kényelmesebbé és gyorsabbá tesznek egyes folyamatokat.

 

Fontos, hogy ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része, így ha az elsőt még nem olvastad, akkor ide kattintva pótold be mindenképp. Ha pedig már olvastad, akkor ideje ott felvennünk a fonalat, ahol az előző cikkben abbahagytuk.

 

Ez a cikk is azt feltételezi, hogy iOS 16 vagy frissebb rendszert futtató iPhone-t használsz, viszont a tippek némelyike működik az iPad-en és az Apple mobil operációs rendszerének korábbi verzióin is.

 

7. Nyomd meg hosszan a vissza gombot

Ha több menü mélyén vagy egy rendszeralkalmazásban, például a Beállításokban, akkor sem kell többször megérintened a bal felső Vissza gombot ahhoz, hogy visszatérj a legfelső menübe. Egyszerűen csak nyomd meg hosszan, és megjelenik egy előugró ablak az előző képernyőkről, amelyre rákattintva egyenesen visszaugorhatsz arra az oldalra, ahova vissza szeretnél térni.

 

 

8. QuickTake videó

Az iPhone 11 és újabb modelleken már anélkül is rögzíthetsz videókat, hogy a kamera alkalmazás megnyitása után alapértelmezettként megnyíló fotó üzemmódból átlépnél a videó oldalra. Egy gyors videó rögzítéséhez ugyanis elég csak megnyomnod és lenyomva tartanod a fényképező gombot, ami így automatikusan videót készít. A felvétel leállításához pedig elég felemelned az ujjad a gombról.

 

 

Ha pedig a gomb nyomva tartása nélkül szeretnéd folytatni a videófelvételt, csúsztasd az ujjadat jobbra a gomb lenyomása után. Az exponálógomb ekkor rugalmasan megnyúlik az ujjad alatt, és a képernyő jobb oldalán megjelenik egy lakat ikon. Ha a gombot a lakat ikonra húzod, a felvétel-gomb mindaddig lenyomva fog maradni, amíg azt le nem állítod. A fényképező gombra koppintva egyébként a felvétel közben is készíthetsz fényképeket a szokásos módon. Ha készen állsz a videókészítés leállítására, egyszerűen koppints a korábban jobbra húzott felvétel gombra, ami így megállítja a felvételt.

 

9. Időzítő gyorsabb beállítása

Ha gyorsan szeretnél egy időzítőt beállítani, akkor csak hívd elő a Vezérlőközpontot a képernyő jobb felső sarkából átlósan lefelé húzva (ha az iPhone-od olyan modell, amelyen még van Home gomb, akkor húzd végig az ujjad felfelé a képernyő aljáról), majd nyomd meg hosszan az Időzítő gombot. Húzd felfelé a csúszkát az időzítő időtartamának beállításához, végül nyomd meg a Start gombot.

 

 

Vedd figyelembe, hogy a csúszka minden egyes lapkája növeli az időzítő időtartamát a következő lépésekben: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 20, 30 és 45 perc, valamint 1 vagy 2 óra. Ha hosszabb vagy pontosabb időtartamra van szükséged, akkor az a legegyszerűbb, ha Sirit kéred meg, hogy állítsa be az időzítőt.

 

10. Gyorstárcsázó gomb létrehozása

Ha rendszeresen ugyanazokat az embereket hívod, miért ne hozhatnál létre egy gyorstárcsázó gombot, amellyel közvetlenül a kezdőképernyőről hívhatod fel őket?

 

 

Legyen szó családról, közeli barátokról vagy munkatársakról, midnenkinek megvan az az 1-2 kontaktja, aki a hívásnaplója nagy részét kiteszi. A legegyszerűbb, ha a hívásukhoz külön gyorstárcsázó gombokat hozol létre. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni csak nyisd meg a Shortcuts alkalmazást, és nyomd meg a jobb felső sarokban lévő + gombot. Koppints az "Add action" gombra, majd válaszd ki a javasolt kontaktok egyikét a "Call" sorból. Ezután koppints a "Share" gombra alul, majd válaszd az "Add to home screen" opciót a menüből. Adj nevet a parancsikonnak, és az ikonra koppintva válassz egy fényképet, ami az ikonra kerülhet, végül koppints az "Add" gombra, hogy elhelyezhesd az ikont a kezdőképernyőn.

 

11. Fotószerkesztések másolása és beillesztése

Ha több olyan fényképed van, amelyet ugyanúgy szeretnél megszerkeszteni, vagy ha egy fényképen olyan változtatásokat végeztél, amelyeket más fényképeken is szeretnél megismételni, használd az iOS 16 új másolási és beillesztési szerkesztési eszközeit.

A Fotók alkalmazásban először nyiss meg egy képet, majd koppints a Szerkesztés gombra, és végezd el rajta a kívánt módosításokat. Ha kész vagy, koppints a Kész gombra, majd a képernyő jobb felső sarkában lévő három pötty ikonra.

 

 

Ott a legördülő menüben koppints a "Copy edits" lehetőségre, hogy mindent módosítást, amit a képen végeztél, a vágólapra másold. Ezután nyiss meg egy másik fényképet, vagy válassz ki több fényképet a könyvtáradból, koppints ismét a három pötty ikonra, majd koppints a "Paste edits" lehetőségre, hogy pontosan ugyanazokat a módosításokat elvégezd a kiválasztott új képe(ke)n is.

 

12. Görgess a lap tetejére egy koppintással

Ez egy régi tipp, de az egyik legjobb és könnyű elfelejteni. Amikor a Safariban böngészel, vagy egy hosszú alkalmazásmenüben vagy feedben görgetsz, koppints az iPhone kijelzőjének tetején lévő ikonsávra, hogy visszakerülj a nézett oldal tetejére.

 

 

Ha iPhone 14 Pro készüléked van, és a Dynamic Island funkciót nem használod a telefonodon, akkor annak a megérintésével is ugyanezt a műveletet tudd elvégezni.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése