Mit tegyél ha eltűnt az iPhone-od? 1. rész

Tippek és trükkök   |   2023.06.23 - 16:29   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9965
23. jún Mit tegyél ha eltűnt az iPhone-od? 1. rész

Jobb félni mint megijedni.

Napjainkban nagyon ritka az, hogy bárhova is a telefonunk nélkül indulnánk útnak. Ráadásul a telefonunk gyakran rengeteg olyan információt tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi életónk során, legyen ezalatt szó bérletről, mozijegyről, vagy bármilyen más telefonon tárolható fontos dologról. Emellett természetesen azt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a telefonunk egy olyan szerkentyű, ami egyedülállóan egyszerűvé teszi a kapcsolattartást más emberekkel, bárhol is legyenek a világon. Így tehát nem is csoda, hogy a telefonunk elvesztése egy rémálommal ér fel.

 

Az első dolog, amit a legtöbben teszünk, amikor nem találjuk a mobiltelefonunkat, hogy visszakövetjük a lépéseinket, hogy merre jártunk, hol tehettük esetleg le, vagy felejthettük ott. Ha van kéznél egy második mobilkészülék, vagy ha valaki más ott  van velünk, akkor a második lépés mindig az eltűnt készülék felhívása, hátha a csengőhang segít megtalálni. A legtöbb esetben, különösen, ha otthon vagy a munkahelyünkön vagyunk, ezek a megoldások elegendőek is. Mit tegyünk azonban, ha a telefonunk néma üzemmódban van? Hogyan követhetjük nyomon a telefont, ha nyilvános helyen veszítettük el, vagy ami még rosszabb, ha ellopták? Erről lesz szó ebben a kétrészes cikksorozatban.

Ha iPhone-od van, az ezekre a kérdésekre adható válaszok listája minden bizonnyal sokkal hosszabb, mint ha valamilyen más márkájú telefonod lenne. Ez természetesen jó hír, de csak akkor van így ha előzetesen engedélyezted és beállítottad a készülékedbe épített szükséges biztonsági funkciókat, amíg az még a birtokodban volt. A legtöbb ilyen beállítás alapértelmezés szerint be van kapcsolva az újabb iPhone-okon, így hacsak nem tiltottad le manuálisan, akkor elvileg a telefonodon aktívak azok a funkciók, amik segítségével meg tudod azt találni. De nézzük is, hogy pontosan milyen konkrét lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy megtaláld a telefonodat. Kezdjük először a preventív lépésekkel.

 

Hogyan előzheted meg iPhone-od elvesztését (amíg még megvan)?

 

1. megfelelő védelem

Az Apple egy sor biztonsági funkciót kínál az iPhone-felhasználóknak, amelyeknek köszönhetően drasztikusan megnő az esély az elveszett készülék visszaszerzésére vagy a személyes adatok biztonságossá tételére egy olyan készüléken, amely esetleg végérvényesen elveszett. A leginkább ajánlott és leginkább egyértelmű módszer a képernyőzárolási jelszó beállítása, amely hatékony elsődleges védelmet jelenthet az ellen, hogy az illetéktelenek hozzáférjenek az iPhone-unkon tárolt adatokhoz. Ennek beállításához a következőket kell tennünk:

 

  • Lépj be az iPhone beállításaiba.
  • Koppints a Face ID és jelszó vagy a Touch ID és jelszó elemre.
  • Kattints a Jelszó bekapcsolása vagy a Jelszó módosítása gombra.
  • Amikor új jelszót állítasz be, nyomd meg a Jelszóbeállítások gombot, és válassz egyet a listából. A készülék biztonságának maximalizálása érdekében válaszd az Egyéni alfanumerikus kódot vagy az Egyéni numerikus kódot.

 

 

Az újabb iPhone-ok Face ID, a régebbiek Touch ID segítségével is biztosíthatók. A jelkód beállítása azonban további adatvédelmet és titkosítást biztosít. A Face ID és jelszó képernyő alján található "Adatok törlése" funkció bekapcsolásával automatikus készüléktörlést is beállíthatsz, amely azután fog elindulni, hogy valaki más 10 sikertelen jelkódkísérletet tesz az elveszett iPhone-odon. Ezzel azonban óvatosnak kell lenned, ugyanis ha a funkció bekapcsolása után esetleg te magad próbálkozol 10 helytelen jelszóval, akkor is törlésre kerül minden adatod az eszközről.

Ezen a ponton fontos megjegyezni azt az alapvető tényt, hogy jelszóként célszerű valami nehezen kitalálható betűkből és/vagy  számokból álló sorozatot beállítani. Nem előnyös például az "1234" vagy a születési dátumunk beállítása.

 

2. Kétfaktoros hitelesítés bekapcsolása

Ha más Apple-eszközökkel is rendelkezel, azokkal hozzáférhetsz olyan szolgáltatásokhoz, amelyek segítségével megtalálhatod iPhone-odat, ha az elveszett. A kétfaktoros hitelesítés bekapcsolásával megakadályozhatod, hogy idegenek hozzáférjenek az Apple ID-fiókodhoz, ami lehetséges kockázatot jelent, ha valaki megtalálja az elveszett iPhone-odat. Ezesetben ugyanis egy másik eszközre is szükség van ahhoz, hogy valaki az Apple ID fiókodba beléphessen.

 

3. A Find My iPhone bekapcsolása

Az Find My iPhone engedélyezve tartása hihetetlenül megnöveli a készülék megtalálásának esélyét, ha az valaha elkeveredik vagy ellopják, ezért kétszer is ellenőrizd, hogy a funkció biztosan be van-e kapcsolva. A Find My iPhone menü mindhárom kapcsolójának bekapcsolása garantálja, hogy a megfelelő Apple-szolgáltatások hozzáférjenek az iPhone utolsó ellenőrizhető helyéhez, ha az akkumulátor lemerül, vagy a készülék offline állapotba kerül, energiatartalék üzemmódba kerül, vagy kikapcsolják.

Ha más Apple-eszközökkel, például Apple Watch-csal is rendelkezel, a Beállítások alkalmazás megnyitásával és az Értesítések menüpontra kattintva bekapcsolhatod a Find My app értesítéseket is. Ezután görgess lefelé, koppints a Find My elemre, és engedélyezd az időérzékeny és a rendszeres értesítéseket is. Ha ez megtörtént, indítsd el a Find My alkalmazást, menj az Eszközökre, és válaszd ki az iPhone-odat. Az Értesítések alatt, ha a másik Apple-eszközöd támogatja, akkor látnod kell a Hátrahagyott értesítés engedélyezése opciót. Ha mindezek a funkciók engedélyezve vannak, a második Apple-eszközödnek üzenetet kell küldenie, ha ismeretlen helyen hagytad az iPhone-odat.

 

Ezek a legfontosabb preventív tanácsaink, azonban ne feledd, hogy ez az írás egy kétrészes cikksorozat első része. A második rész, melyben arra vonatkozóan adunk tanácsot, hogy mit tegyél ha már eltűnt a telefonod, ide kattintva elérhető.

 

Forrás: Slash Gear

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése