Az egyik legizgalmasabb iOS 17-tel érkező funkció

Apple Hírek   |   2023.06.21 - 21:46   |   Írta: Hidasi Ákos   |   14245
21. jún Az egyik legizgalmasabb iOS 17-tel érkező funkció

A hamarosan bevezetésre kerülő StandBy mód.

Idén ősszel az iOS 17 megjelenésével bevezetésre kerül majd egy vadonatúj megtekintés mód az iPhone-ok számára, ami azonban a legtöbb Apple Watch-felhasználó számára meglehetősen ismerős lesz. Ez a megteknitési mód a StandBy névre hallgat, és automatikusan aktiválódik majd, amikor töltés közben az iPhone-t az oldalára fordítod. A funkció nagyjából ugyanúgy működik, mint az Apple Watch Nightstand üzemmódja.

 

A StandBy mód elődje

Az Nightstand mód már a watchOS 2 óta létezik, és az Apple azzal a céllal hozta létre, hogy az éjszaka közepén is megnézhesd az időt, ha csak meglököd vagy finoman megmozgatod az éjjeliszekrényedet, miközben az Apple Watch töltődik rajta. Az új StandBy módhoz hasonlóan az Apple Watch-nak is az oldalán kell töltődnie a funkció működéséhez, ami által a képernyő ideális szögben helyezkedik el ahhoz, hogy az ágyból is leolvasható legyen anélkül, hogy fel kellene ülnöd vagy a sötétben keresgélned kellene a készülékedet.

Ezt az éjszakai készenléti módot  abszolút érthető, hogy miért használják szinte minden nap felhasználók tömegei már közel 8 éve folyamatosan - a funkció ugyanis egy kiváló ötlet, gyönyörűen egyszerű megvalósítással. Az éjjeliszekrény finom megrázása vagy meglökése az idő megtekintéséhez már teljesen bevett interakció sok ember számára. Ebből is látszik, hogy az Apple milyen jó érzékkel vezette be ezt a funkciót, amelynek kezelése ilyen intuitív módon jön az embereknek, és ilyen könnyen beépül a szokásaik közé.

Az Apple Watch azért kapta meg az "éjjeliszekrény-üzemmódot" olyan régen az iPhone-okhoz és egyéb termékekhez képest, mert a vezeték nélküli töltési beállítása miatt könnyű és természetes volt az oldalra döntött állapotban történő töltés. Ennek az iPhone esetében sosem volt sok értelme, legalábbis a MagSafe töltés néhány évvel ezelőtti bevezetéséig semmiképp. Amióta az oldalra döntött állapotban történő töltés lehetővé vált az Apple telefonjain is, arra számítottam, hogy csak idő kérdése, amíg ez a funkció erre az eszközre is megérkezik majd. A StandBy mód bevezetésével ez meg is érkezett.

 

Miben különbözikés miben hasonlít a StandBy mód?

Az iPhone-ra érkező verziója ennek a funkciónak egy kicsit szélesebb körű felhasználási esetekre terjed ki azonban, mint az Apple Watch-on eddig elérhető esetben. Valószínűleg egyébként ezért is választottak más elnevezést a funkció számára. Ha az iOS 17 rendszert futtató iPhone-t oldalra fordítva helyezzük a töltőre, akkor a készülék StandBy módba lép. Ez az üzemmód egy új, teljes képernyős kezelőfelületet jelenít meg, nagy, könnyen olvasható betűtípusokkal és olyan UI-elemekkel, amelyeket úgy terveztek, hogy távolról is jól láthatóak és olvashatóak legyenek.

A StandBy mód alapvetően nagyon hasonló elrendezést és megjelenítést használ, mint az Apple Watch Nightstand mód: sötét háttér, vastag zöld számok az időt, és a kisebb elemek a dátumot, a beállított riasztásokat és az aktuális időjárást mutatják.

 

 

Ettől a ponttól kezdve azonban a StandBy mód elkezd különbözni watchOS-en elérhető elődjétől. A StandBy módban lévő iPhone kijelzőjén felfelé végighúzva az ujjunkat a kezelőfelületi opciók között váltogathatunk. Ezek közt találunk olyanokat, amik nagyban eltérnek az alapértelmezettől - amely egyértelműen egy finom, éjszakai kijelzőnek készült -, ugyanis a kellemes, egyszerű, minimalista elrendezésektől kezdve egészen a különféle élénk és színes opciókig minden megtalálható az opciók között. Ezek a választási lehetőségek egy olyan StandBy iPhone-hoz készültek, amelyet egy íróasztalon, esetleg egy konyhában vagy nappaliban helyeztek el, és nappali felhasználásra szánták.

Ha StandBy módban a képernyőn oldalra húzod végig az ujjadat, akkor a korábbi fotók nézetébe lépsz. Ez a nézet idővel végiglapozza a galériádat, sorban megjeleníti a fényképeidet, így tehát az iPhone egy egyszerű képkeretté válik, amelyen a kedvenc emlékeidről készült fotóidat látod viszont.

A StandBy módot akár widgetek megjelenítésére is beállíthatod. Két egymás melletti halom jeleníthető meg, majd mindkét oldalon felfelé húzva a lapot végigböngészheted az egyes halmokban lévő widgeteket. Ez az iOS 17 új interaktív widgetjeivel is működik, így interaktív vezérlőképernyőt állíthatsz be az intelligens otthoni eszközeidhez, vezérelheted a zenelejátszást és még sok minden mást.

Végül, ha engedélyezve van a "Hey Siri" (amely beállítható úgy, hogy az iOS 17-ben már ne legyen szükség a "hey"-re), akkor StandBy módban is adhatsz hangalapú utasításokat a telefonodnak. Ez különösen jól jöhet például a sütéshez és főzéshez szükséges időzítők beállításakor, mivel az elindított időzítő ekkor megjelenik a telefon képernyőjén, ha engedélyezve vannak az élő widgetek.

 

Összegezve

Mindent egybevetve a StandBy mód egy nagyszerű új funkcióbővítésnek tűnik az iOS 17-ben. Remélem, hogy végül néhány ilyen funkciót más platformokra is átvisznek. Az Apple Watch Nightstand módjának is hasznára válhatna néhány közülük, de az elefánt a szobában egyértelműen az iPad, amelynek jelentősen nagyobb kijelzője tökéletesen kombinálható lenne a StandBy móddal. Szerény véleményem szerint hatalmas ziccert hagyna ki az Apple, ha nem tenné elérhetővé a funkciót a tabletein is.

 

Forrás: Macstories

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése