6+1 ok, hogy miért nem biztos, hogy szükséged van Apple Pencilre

Tippek és trükkök   |   2023.06.21 - 22:04   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5082
21. jún 6+1 ok, hogy miért nem biztos, hogy szükséged van Apple Pencilre

Ezeket érdemes átgondolnod vásárlás előtt

Az Apple az Apple Pencil-t a művészek, kreatív munkát végzők és jegyzetelők igényeit kielégítő tökéletes eszközként reklámozza. És ez így van rendjén, hiszen az Apple Pencil olyan dolgokat enged meg, amelyeket az ujjaddal önmagában nem tudsz elérni.

És bár az Apple Pencil felbecsülhetetlen értéket képvisel a digitális művészek számára, vajon más kreatív munkát végzők, jegyzetelő diákok és irodai dolgozók, valamint az általános nagyközönség számára vajon valóban van értelme? Adunk 6+1 okot, hogy miért gondold meg kétszer, hogy vásárolsz-e egy Apple Pencil-t az iPad-ed mellé.

 

1. Az Apple Pencil nem túl megbízható

A kézírás-felismerő technológia nagy utat tett meg az elmúlt években, különösen az iPad Firka funkciójával. A Firka segítségével a kézírást szöveggé alakíthatod, így a jegyzetelés az iPaden sokkal természetesebbé válik. A kézzel írt jegyzeteid automatikusan karakterekké alakulnak át az iPad bármely szövegbevitelénél.

Ez azonban még mindig nem tökéletes. Mivel a szöveg általában kisebb, mint a kézírásod, jellemzően kitölti a képernyőt, mielőtt a következő sort elkezdenéd. Ez azt jelenti, hogy abba kell hagynod az írást, és meg kell várnod, amíg az alkalmazás utoléri, így megszakad a gondolatmeneted.

Ha pedig előadáson vagy, előfordulhat, hogy gyorsan és kevésbé szépen kell írnod, így a kézírásod kevésbé lesz olvasható, és a Scribble nehezen fogja felismerni. Ráadásul magyarul még mindig kevésbé megbízható a funkció, mint angolul.

 

2. Nem tökéletes a kézírásod

A Scribble nehezen tud majd lépést tartani veled, ha nem rendelkezel kiváló szépírással. És még ha nyugodt állapotban tisztán írsz is, stresszhelyzetben csökkenhet az olvashatóságod. Így akár a professzorod előadását próbálod hihetetlen sebességgel végigjegyzetelni, akár egyszerűen csak fáradt vagy a több oldalnyi jegyzet megírásától és emiatt romlik az írásképed, a Firka számos hibát elkövethet a kézírásod értelmezésekor. Így tehát könnyen megeshet, hogy ezekben a helyzetekben a Scribble funkció nélküli, sima kézírást rögzítő jegyzetelést kell választanod. (Ami viszont már nagyon közel van ahhoz, mint ha egy füzetbe vagy papírra jegyzetelnél.)

Egy másik előnye annak, ha csak a sima kézírásodat használod a Firka funkcióval szemben a jegyzeteléshez, a kétértelműség. Például mondjuk, hogy a kisbetűs írásképedben az a, e és u betűk hasonlóan néznek ki. Ha azt írod a jegyzetedben, hogy "Egy h(á/ú)z-ban lakik", akkor csak annyi esélyed van arra, hogy a Firka helyesen a "ház" szót fogja rögzíteni, mint arra, hogy a helytelen "húz" szó kerüljön a jegyzetedbe. Később visszanézve pedig van rá esély, hogy nem minden ilyen elgépelésre fogsz emlékezni, vagy ha észre is veszed, hogy a leírt szó hibás, nem fog eszedbe jutni a helyes szó.

Emiatt tehát a dokumentumot írás közben kellene ellenőrizned és szerkesztened az Apple Pencil segítségével. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni.

 

3. Nehéz a dokumentumokat az Apple Pencil-lel szerkeszteni

Az Apple ügyes módokat adott hozzá a Scribble segítségével történő szerkesztéshez. Például többször áthúzhatsz egy szót, hogy töröld, bekarikázhatsz egy szót, hogy kijelöld, és írhatsz a szavak közé, hogy szöveget illessz be. Ezek a szerkesztési módok azonban egyáltalán nem működnek hibátlanul.

Nem egy olyan tapaszalatot hallani, amikor a Scribble olyan betűket és szavakat törölt, amelyeket a felhasználó nem akart törölni, vagy amikor a felhasználó megpróbált szöveget beszúrni egy mondatba, véletlenül egy másik sorba illesztette azt helyette.

E problémák miatt sok esetben egyszerűbb elővenni a képernyőn megjelenő billentyűzetet, és azt használni az Apple Pencil helyett - sokszor sokkal gyorsabb így dolgozni.

 

 

4. A gépelés (még a képernyőn is) gyorsabb

A szerkesztésen túl a gépelés egyszerűen sokkal gyorsabb, mint a Firka segítségével történő kézírás. Ha hozzászoktál a billentyűzeten való gépeléshez, akkor valószínűleg gyorsabban tudsz gépelni, mint tollal és papírral írni. Ez még az iPadOS képernyőbillentyűzetére is igaz.

Ha pedig egy harmadik féltől származó billentyűzetalkalmazást használsz, például a Microsoft Swiftkey-t, amely lehetővé teszi az olyan funkciók használatát, mint a Flow, akkor még gyorsabban gépelhetsz a virtuális billentyűzeten.

Alternatív megoldásként beszerezhetsz egy iPad billentyűzet tokot is, hogy még gyorsabban gépelhess. Bár az Apple billentyűzet tokok drágábbak, mint egy Apple Pencil, a velük elérhető produktivitás növekedés megérheti az árát.

 

5. PDF-eket és képeket jegyzetelhetsz az ujjaddal is

Míg egy iPad billentyűzet tok kiválóan alkalmas jegyzetelésre, az Apple Pencil ennél többre képes. Még ha nem is rajzolásra vagy festésre használod, az Apple Pencil tökéletesen alkalmas arra, hogy kiemeléseket és jelöléseket készíts dokumentumokon és képeken. Videószerkesztés közben is használhatod precíziós vezérlésre.

Ha azonban nem gyakran csinálsz ilyesmit, az Apple Pencil magas ára valószínűleg nem éri meg a számodra. Elvégre mindezeket a dolgokat az ujjaddal is megteheted. Ha pedig úgy találod, hogy a mutatóujjaddal történő jelöléskor kihívást jelent megtalálni a megfelelő szöveget, akkor a képernyő nagyításával segíthetsz a saját helyzeteden.

 

6. A kedvenc alkalmazásod lehet, hogy nem támogatja az Apple Pencilt

Akár az Apple Pencilt, akár egy harmadik féltől származó aktív tollat választasz, az alkalmazások kompatibilitása néha problémát jelenthet. A fejlesztőknek ugyanis be kell építeniük az Apple Pencil funkcióit az alkalmazásaikba, hogy a felhasználók tényleg kihasználhassák a toll képességeit.

A Kindle alkalmazásban például nem lehet kiemelni vagy jegyzeteket készíteni. Így a jegyzetek és megjegyzések készítéséhez a maximális kompatibilitás érdekében az Apple Pencilhez készült legjobb alkalmazások egyikét kell használnod az eredetileg preferált alkalmazásaid helyett.

 

+1. Nem fogod gyakran használni az Apple Pencilt

Végezetül fontold meg, milyen gyakran fogod használni az Apple Pencilt. Ha diák vagy, és ritkán találkozol olyan forgatókönyvekkel, amelyekben előnyt jelentene az Apple Pencil, akkor talán más, diákoknak szánt nagyszerű iPad-kiegészítőkre költheted a keretedet.

De ha tényleg szükséged van rá (vagy mindenképp szeretnél egy Pencilt), akkor érdemes lehet megfontolnod egy használt Pencil beszerzését.

 

Összefoglalva

Az Apple Pencil nem létfontosságú az átlagos felhasználó számára. Ha digitális művész vagy, vagy sok jegyzetet készítesz, az Apple Pencil tökéletes eszköz számodra. Ezeken az alkalmazásokon kívül azonban nem biztos, hogy annyira hasznosnak találod majd a kiegészítőt. Ha azonban mégis szeretnéd kipróbálni, akkor érdemes lehet megkeresned azt a módot, ahogy a lehető legköltséghatékonyabban juthatsz hozzá az iPad egyik legelterjedtebb kiegészítőjéhez.

Forrás: MakeUseOf

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése