Black Mirror (Fekete Tükör)・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.09.05 - 18:07   |   Írta: Ca$h   |   9019
05. szept Black Mirror (Fekete Tükör)・AppleTV (Netflix)

Hosszú szünet után a világ egyik legjobb sorozata végre visszatért.

Hogyan is lehetne kielégítő bevezetőt írni egy olyan legendás sorozathoz mint a Black Mirror, ami annak ellenére hogy nem eredeti ötlet hiszen nagy mértékben hatással voltak rá olyan korábbi legendák mint a Meghökkentő Mesék vagy éppenséggel a Szürkületi Zóna (Twilight Zone). Viszont többször is mondtam már, hogy úgy gondolom ötletet venni valamitől, ami bevált sose bűn, főleg ha sikerül hozzátenni valamit ami egyedi, ami eredeti, valamit amitől megváltozik a kép, a hangulat, valamit amitől örökre emlékezetes marad egy film vagy egy sorozat. A Black Mirror különlegessége a technikai megoldásokban rejlett, minden egyes rész egy kompletten más történet, a részekben csak egy valami közös, mégpedig az, hogy mindegyikben van valami forradalmi, egyedi vagy éppenséggel ötletes technikai újítás, ami miatt teljesen megváltozik az emberek élete. Például eszedbe jutott valaha milyen jó lenne, ha képes lennél mindig visszajátszani a korábbi beszélgetéseket az életedben (Season1, Episode 3: The Entire History of You)? Az ember úgy érzi milyen sok problémától és felesleges veszekedéstől szabadulna meg ha erre képes lenne. A Black Mirror a fekete és egyben sötét görbetükör megmutatja neked ennek egy lehetséges változatát, ahogyan azt is hogy nem lenne olyan jó mégse ha erre képesek lennénk, hiszen akkor nem csak bizonyos beszélgetéseket tudnánk visszanézni, hanem minden mást is amit a szemünkkel láttunk.

A sorozat eredetileg 2011-ben az angol Channel 4-en indult, majd 2013-ban követte a második évad, amit 2014 év végén a legendásan parádés „Fehér Karácsony” című karácsonyi különleges kiadással zártak le. Ezek után a Netflix megvette a jogokat és sokan azt szokták mondani, hogy ekkor indult el a lejtőn. Kettő további évad követte 2016-ban és 2017-ben, majd 2018-ban készült el a világ egyik első interaktív mozija Black Mirror: Bandersnatch címmel, ami valóban forradalmi dolog volt, gyakorlatilag mi dönthettük el a film egyes részeinél hogyan menjen tovább, így ezzel több lehetséges végkifejlettre is lehetőségünk volt. Jópofa volt, nagyon különleges, de nem váltották meg vele a világot sajnos. Úgy gondolom, hogy a valódi lejtmenet a 2019-es ötödik évad volt, ami eleve csak három résszel jelentkezett és annak ellenére hogy követte a Black Mirror kötelező receptjét és voltak meglepő pillanatok benne, én ezt már nem éreztem olyan erősnek mint akár a Bandersnatchet. Sokan úgy gondolták hogy ennyi volt, véget ért ez a fantasztikus sorozat, aztán jött a Covid ami mindent tönkretett és nagyon megnehezítette az életünket és ezzel együtt a forgatásokat is. Végül a semmiből jött és újra telibetaláltak a hatodik évaddal, igaz nem annyira mint szerettük volna, de mindenképpen erősebb képet mutatott mint a számomra teljesen bukó ötödik évad. Hölgyeim és Uraim jöjjön akkor a hatodik évad, azon belül is minden részből egy kis ízelítő, hogy mire számítson a kedves nagyérdemű.

Joan is Awful: az évad nagyon erősen nyit, ez kérem szépen egy vérbeli Fekete Tükör. Történetünk főhőse Joan aki egy teljesen átlagos és hétköznapi középvezető egy jól menő cégnél. Élete borzalmasan unalmas, minden nap ugyanolyan, nem történik vele semmi különleges, el is panaszolja a pszichológusának, hogy milyen jó lenne ha egyszer az életében ő lenne a saját élete filmjének a főszereplője, nem pedig csak kívülről nézné mindazt ami vele történik. Aztán pont ezen a napon valami egészen váratlan történik vele, bekapcsolja párjával a tévét és leülnek mazsolázni a Streamberry (ami félelmetesen hasonlít a Netflixre) választékából és ekkor figyelmesek lesznek egy vadonatúj sorozatra, aminek a címe „Joan Borzalmas” ... és valahogy a főszereplőnek nem csak a neve azonos főhősünkével.

Loch Henry: történetünk két főszereplője egy fiatal szerelmespár, akik a friss és ropogós filmes diplomájukkal elhatározzák, hogy hazautaznak a fiú szülővárosába az álmos és unalmas kis Skót városkába, hogy ott valami természetfilmet készítsenek a tojások készítéséről. Alighogy megérkeznek természetesen a helyi kocsmában kötnek ki, ami zavarba ejtően üres, ahogyan maga az egész város is teljesen kihalt, megkérdezik az ismerős csapos srácot, hogy mi is történt itt a városkában ami régen dugig volt tömve turistákkal. Amikor megismerik a háttérsztorit rögtön rájönnek, hogy erről kell dokumentumfilmet készíteniük, nyomozásba kezdenek, hogy minél több háttérsztorihoz jussanak, azonban minél mélyebbre jutnak a nyúl üregébe annál több olyan dolog derül ki amikre nagyon nem kellett volna, hogy fény derüljön.

Beyond the Sea: jöjjön akkor a személyes nagy kedvencem, ami minden egyes pillanatában színtiszta mestermű, pontosan olyan ami miatt ennyire megszerettük ezt a sorozatot. Egy alternatív 1969-ben járunk, ahol valami oknál fogva meglehetősen nagy technikai robbanás következett be, nem elég hogy űrhajósok már évtizedes űrutazásra indultak, de a technika azt is lehetővé tette nekik, hogy itt a Földön készítsenek nekik egy android hasonmást, amibe a lelkük, szellemük képes fényéves távolságról is beleszállni, ezzel biztosítva a családjuk boldogságát és békességét, nélkülözve az elviselhetetlen hiányt amit a hosszú utazás okozna nekik. Két főszereplő űrhajósunk minden egyes nap szépen befekszik egy kapszulába, ami lehetővé teszi a számukra, hogy „hazautazzanak” ebbe a testbe, ami úgy néz ki mint ők, csak éppenséggel ugye nem élnek valójában, mert ez csak egy üres hüvely, ami csak akkor él és mozog ha ők éppen benne vannak. Ez mind szép és jó, csak egyikőjükkel történik egy elképzelhetetlenül kegyetlen tragédia, ami mindent megváltoztat. Ekkor merül fel a kérdés, hogy vajon mikor döntünk jól, ha emberségesek vagyunk és segíteni akarunk, vagy akkor ha nem törődünk ezzel a dologgal és abban bízunk, hogy a dolgok majd maguktól megoldónak?

Mazey Day: a hatodik évad negyedik része volt számomra az egyik leglaposabb epizód, annak ellenére hogy a színészek és a megvalósítás első osztályú. Igaz a fordulatra nem igazán számítottam, ahogyan arra se nagyon hogy valaha is ilyet fogok látni a Black Mirror felhozatalában. Főhősünk egy csóró paparazzis csaj, aki képtelen magának normális állást szerezni a megélhetéshez, ugyanis csak egy valamiben jó a lesifotózásban, abban viszont nagyon. Nem létezik olyan sztár vagy híresség, aki el tudna menekülni tőle úgy, hogy ő ne találja meg és készítsen róla pár fotót, egyik alkalommal viszont a fagyi visszanyal és mikor végre nyomára bukkan a régóta rejtélyes okokból kifolyólag eltűnt Mazey-re, a dolgok nem éppen úgy alakulnak ahogyan azt egy épeszű ember el tudná képzelni.

Demon79: nem tudtam eldönteni, hogy melyik volt rosszabb rész, ez vagy az előző, de az előző már megágyazta a hangulatot arra, hogy egy kicsit megint csalódnom kelljen a sorozatban. 1979-ben járunk észak Angliában, főhősnőnk egy indiai származású lány, aki tisztességes eladói munkával keresi meg a mindennapi kenyérre valót, de állandóan nehézségekbe ütközik, amiknek a legfőbb oka a származása és az ahogyan az angolok a migránsokhoz állnak. Kedves természetének köszönhetően mindent eltűr, csak a képzeletében szokott azzal játszani, hogy legszívesebben mit csinálna ezekkel a velejéig gonosz emberekkel. Aztán amikor egy véletlennek köszönhetően talál egy ősrégi démonikus talizmánt és megjelenik neki egy valódi démon minden megváltozni látszik. A Démon nemes egyszerűséggel csak annyit kér tőle, hogy három napon belül meg kell ölnie három embert, különben az egész világ és minden amit eddig tudtunk róla elpusztul.

A Black Mirror hatodik évad erősen nyit majd jön egy nagyon meglepő thriller amitől leesik az állunk, majd újra visszatér magához és a Beyond the Sea-vel kihúz a zsebéből egy mesterművet ami gyakorlatilag egy komplett és teljes sci-fi dráma, döbbenetesen jó. Majd újra mélyrepülésbe kezd, amit az utolsó kettő rész se tud megmenteni. Ettől függetlenül nem haragszunk a készítőkre, hiszen itt van egy új évad és alapvetően minden rész zseniális, csak éppenséggel olyan magasan van már a mérce, hogy ezt nehéz megugrani vagy elérni. De ettől függetlenül senki se veheti el a Black Mirrortól mindazt, amit elértek az utóbb immáron tizenkét évben. A technikai disztópikus megvalósítások keverve egy jó nagy adag kőkemény társadalomkritikával, a puszta tény hogy nem létezik olyan évad amiben ne lenne minimum egy szupersztár (inkább több). A látvány, a rendezés, az operatőri munka, a sokszor elképesztő zenei aláfestés, a számtalan elgondolkodtató mondanivaló, mind hozzájárulnak egy olyan minőségi szórakozáshoz, ami annak ellenére hogy ingadozó teljesítményt nyújt mindenképpen egy erős, szinte tökéletes összképet hagy bennünk erről a sorozatról. Nem szeretném hogy vége legyen, nem szeretném ha Charlie Brooker (legtöbb részt ő írta) feladná vagy kifogyna az ötletekből. Legyen akkor inkább nagyobb szünet egy-egy évad között, vagy ne legyen ennyi rész egy évadban, maradjanak az eredeti három résznél. De ez a sorozat korunk egyik legnagyobb teljesítménye, felső kategóriás szórakozás, amit kár lenne elengedni. De ha meg is történik mi már biztos, hogy  örökké emlékezni fogunk rá és berakva néha kedvenc részeinket úgy ülünk majd fel a tévé elől hogy ez igen, ez még mindig üt, erről még mindig lehet beszélgetni, nyomot hagy bennünk, elgondolkodtat és sokszor megnevettet, de egy valami mindig azonos, a Fekete Tükör ami a leggörbébb tükör a világon, sose érhet véget Happy Enddel ... pontosan olyan, mint az élet maga.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.7 | Rotten Tomatoes: 83% | Metacritic: 89
Black Mirror (season 6 | 2011 -)
Dráma, Misztikum, Sci-Fi

Rendezte: Owen Harris, Carl Tibbets, James Hawes, Otto Bathhurst, Euros Lyn, Brian Welsh, Bryn Higgins, Dan Trachtenberg, Jakob Verbruggen, James Watkins, Joe Wright, Jodie Foster
Írta: Charlie Brooker, William Bridges, Jesse Armstrong, Konnie Huq, Christopher Morris
Zene: Martin Phipps, Jon Opstad, Stuart Earl, Stephen McKeon, Antony Genn, Vince Pope, Martin Slattery
Szereplők: Wunmi Mosaku, Monica Dolan, Daniel Lapaine, Hannah John-Kamen, Michaela Coel, Aaron Paul, Anjana Vasan, Kenneth Collard, Joshua James, Charles Babalola, Daniel Kaluuya, Toby Kebbel, Rory Kinnear, Hayley Atwell, Jon Hamm, Wyatt Russel, Andrea Riseborough, Anthony Mackie, Domhnall Gleeson, Salma Hayek, Rupert Everett, Tom Cullen, Jason Flemyng, Cherry Jones

Játékidő: 5x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> FUBAR sorozatkritika

>>> Rabbit Hole sorozatkritika

>>> Hello Tomorrow! sorozatkritika


Kommentek megjelenítése