Ütős új kamerákkal támadnak a 15-ös iPhone-ok

Almás Pletykák   |   2023.09.07 - 09:11   |   Írta: L Ferenc   |   5161
07. szept Ütős új kamerákkal támadnak a 15-ös iPhone-ok

Lássuk, hogy milyen képalkotó hardverek lesznek az idei új almás mobilokban!

Az Apple legutóbb tavaly szeptemberben mutatott be új okostelefonokat, így éppen itt az ideje, hogy a lassan egy esztendős múltra visszatekintő iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max megkapja az utódját. Az amerikai vállalat idén szeptember 12-én, jövő hét kedden tartja meg szokásos őszi termékbemutatóját, melynek kapcsán várhatóan az iPhone 15-ről, az iPhone 15 Plusról, az iPhone 15 Próról és az iPhone 15 Pro Maxről fog lehullani a lepel. 

A 15-ös sorozat egyik legfontosabb újdonság a jó öreg, nem túl gyors és nem éppen iparági szabványos Lightning csatlakozó aljzatot váltó USB-C port lesz, és a szokásosan tovább gyorsuló chipsetek mellett ütős kamerafejlesztésekre is számíthatunk.

A legolcsóbb új készülék könnyen kikövetkeztethető módon a kompakt iPhone 15 lesz, mely képalkotás fronton vélhetően ugyanazt a produkciót nyújtja majd, mint a némileg magasabb áron nagyobb kijelzőméretet kínáló iPhone 15 Plus. Az elődmodellekhez képest komoly változást jelent, hogy a hátoldali főkamera 12 megapixeles szenzora átadja a helyét egy 48 megapixeles új képérzékelőnek, vagyis immár az olcsóbb almás mobilokkal is nagyobb felbontásban lehet majd fotózni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az iPhone 15-be és az iPhone 15 Plusba előreláthatólag nem ugyanaz a szenzor kerül, mint ami az iPhone 14 Prókban található, hanem egy új rétegezett Sony lapka.

A felbontás tehát a négyszeresére nő és a szenzor rossz fényviszonyok melletti teljesítménye is javul, az objektív fényereje azonban állítólag némileg romlik, konkrétan f/1,5-ről f/1,6-ra. Telefotó egység továbbra sem jár a pénzünkért ebben a kategóriában, a 120 fokos nagylátószögű, 13 milliméteres gyújtótávolságú ultrawide modul esetében pedig várhatóan marad a 12 megapixeles felbontás és az f/2,4-es fényerejű objektív.

A kompakt méretben hamisítatlan csúcshardvert felvonultató iPhone 15 Pro az előzetes híradások szerint megőrzi az elődben lévő 1/1,3 colos méretű Sony IMX803-as képérzékelőt, és marad nemcsak a 48 megapixeles felbontás, hanem az f/1,8-as fényerő is. Szintén változatlannak ígérkezik az f/2,8-as fényerejű objektívre és 12 megapixeles felbontású 1/3,5 colos méretű szenzorra épülő telefotó egység hardvere, azonban a különböző optimalizációknak köszönhetően mind a főkamera, mind a 3x-os optikai zoom modul jobb képminőséggel kecsegtet. 

Az iPhone 15 Pro nagylátószögű kamerája elvileg marad 12 megapixeles és f/2,2-es fényerejű, de a hardver új fejlesztésűnek ígérkezik.

A képzeletbeli trónon helyet foglaló nagykijelzős csúcsmodell, az iPhone 15 Pro Max tűzhöz közeli források szerint ugyanazt a főkamerát és nagylátószögű egységet vonultatja fel, mint az olcsóbb és kisebb iPhone 15 Pro, de a telefotó egysége teljesen új fejlesztésű. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, ez lesz az Apple első periszkóp zoomos mobilja.

Az iPhone 15 Pro Max telefotó modulja 12 megapixeles felbontású, az f/2,8-as fényerejű objektív mögött egy 1/1,9 colos méretű képszenzor teljesít szolgálatot. A gyújtótávolság a várakozások szerint 85 milliméter körül alakul, ami körülbelül 4x-es optikai nagyítást tesz lehetővé, de digitálisan kiegészítve várhatóan 5-10x-es átfogású hibrid zoomot is fel fog vonultatni.

Tűzhöz közeli források szerint az Apple nem feltétlenül szerette volna kamerafronton differenciálni a két új Prót, melyre végül azért került sor, mert a minden korábbinál nagyobb optikai zoomot biztosító periszkópkamera egyszerűen nem fért bele az iPhone 15 Próba. 

Várakozások szerint a 2024 őszén menetrendszerűen érkező új Apple okostelefonok közül a 16 Pro és a 16 Pro Max csúcsmodellek az elődeiknél nagyobb méretűek lesznek. Ezek a 6,1 colról 6,3 colra, illetve 6,7 colról 6,9 colra növekő modellek már akkorák lesznek, hogy mindkettőben könnyen elfér majd a periszkóp kamera. 

Kíváncsian várjuk, hogy a jövő héten érkező, a korábbiaknál várhatóan magasabb áron debütáló új almás mobilok kamerái hogyan teljesítenek majd a gyakorlatban. A DxOMark mobiltelefonokat a képalkotó képességeik alapján rangsoroló aktuális toplistáján jelenleg értelemszerűen az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max található a legelőkelőbb, konkrétan nyolcadik helyen. 

Ezek a lassan egy éves csúcsmobilok 146-146 pontot értek el a minden részletre kiterjedő alapos tesztekben, és főleg videózás fronton teljesítenek átlag felett. Az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus 133-133 pontja jelenleg a huszonnyolcadik helyhez elegendő. 

Az aranyérmet jelenleg a tavasszal debütált Huawei P60 Pro tudhatja magáénak, mely nem kevesebb, mint 156 pontot zsebelt be a DxoMark tesztjein. A második a szintén körülbelül fél esztendős Oppo Find X6 Pro a maga 153 pontjával, a harmadik pedig egy ponttal lemaradó februári keltezésű Honor Magic5 Pro. A Samsung aktuális nagyágyúja, az év elején kijött és 3-10x-es optikai zoomra képes Galaxy S23 Ultra által szerzett 140 pont a tizennegyedik helyhez elegendő. Érdekesség, hogy utóbbi cerkás mobilt még a tavalyi iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max is megelőzi, ezek a 141 pontos készülékek a tizenegyedik helyen tanyáznak. 

És a végére még egy érdekesség: a Xiaomi nemrégiben piacra dobott Leica kamerás csúcsmodellje, a 13 Ultra is ugyanazon a 140 pontos szinten mozog, mint az S23 Ultra. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése