Ez most a legjobb kamerás mobil

Tesztek   |   2023.05.11 - 09:00   |   Írta: L Ferenc   |   19761
11. máj Ez most a legjobb kamerás mobil

Jelen állás szerint a Huawei kínálja a legszuperebb kamerás mobilt.

Vannak akik egyáltalán nem foglalkoznak vele, mások pedig istenítik, az viszont tény, hogy mostanság szinte megkerülhetetlen a kamerás mobilok képminőségének tesztelésével és összehasonlításával foglalkozó DxOMark, melynek toplistája élén mostantól egy új készülék foglal helyet. 

Ez pedig nem más, mint az amerikai-kínai kereskedelmi háború folyományaként már jó ideje csak Google ökoszisztéma nélküli mobilokat kínáló Huawei új zászlóshajó modellje, a P60 Pro. 

A Magyarországon május végén mintegy 480 ezer forintos áron debütáló, 8/256 GB memóriás újdonság nem kevesebb, mint 156 pontot ért el a DxOMark tesztjében, ami új rekordot jelent. Ez konkrétan 3 ponttal több, mint a nemrégiben érkezett Oppo Find X6 Pro által elért 153 pont. A harmadik helyen jelenleg a februárban leleplezett Honor Magic5 Pro található a maga 152 pontjával, a negyedik pedig a 150 pontos Oppo Find X6.

Viszonyításképp, a tavaly ősszel kijött egykori rekorder, a ma már csak ötödik Huawei Mate50 Pro 149 pontot tudhat magáénak. A toplista hatodik helyén az egy évvel ezelőtt kijött Honor Magic4 Ultimate tanyázik a maga 147 pontjával, és szintén ugyanennyi pontot zsebelt be a Google Pixel 7 Pro is.

Csak ezt követően jönnek az Apple legütősebb kamerás mobiljai, az 570 ezer forinton nyitó iPhone 14 Pro és a minimum 630 ezer forintot kóstáló iPhone 14 Pro Max. Ezek a tavaly ősszel kijött almás készülékek 146-146 ponttal rendelkeznek. 

A tizedik a 2021 nyarán bejelentett 143 pontos Huawei P50 Pro, a tizenegyedik helyen pedig az Apple két korábbi csúcsmobilja, az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max, valamint a szintén 2021-es Xiaomi Mi 11 Ultra található. A Samsung legfrissebb high-end készüléke, az idén év elején debütált Galaxy S23 Ultra 140 pontot kapott, így a hasonló eredményt produkált Google Pixel 7-tel és Leica kamerás Vivo X90 Pro+-szal a tizennegyedik helyen kényszerül osztkozkodni.

Az új kamerás mobil bajnok, a Huawei P60 Pro fotózás, zoom, illetve videózás fronton rendre 159, 158, illetve 147 pontot zsebelt be. Viszonyításképp, a 48 megapixeles főkamerával szerelt iPhone 14 Pro Max ugyanezen versenyszámokban 143, 139, illetve 149 pontot kapott, vagyis videózás tekintetében továbbra is verhetetlen az Apple aktuális csúcsmobilja.

Az immár Leica branding nélküli kínai csúcsmobil hátoldali főkamerája 48 megapixeles felbontású és 25 milliméteres gyújtótávolságú, ezenkívül pedig az f/1,4-4-es fényerejű objektív, az optikai képstabilizátor és a lézerrel támogatott PDAF élességállítás mellett sem mehetünk el szó nélkül. A 13 milliméteres fókusztávolságú és f/2,2-es fényerejű ultrawide modul révén 13 megapixeles felvételek rögzíthetők és a mai elvárásoknak megfelelően ezúttal is kapunk autofókuszt.

A 3,5x-es optikai zoomot biztosító telefotó egységben egy 48 megapixeles felbontású képérzékelő kapott helyet, ami előtt egy f/2,1-es fényerejű és 90 milliméteres gyújtótávolságú objektív teljesít szolgálatot, és természetesen ezúttal is adott a PDAF élességállítás, illetve az optikai képstabilizátor. A videófelvevő révén maximum 4K felbontású és 60 fps sebességű mozgóképek rögzíthetők, és ugyanilyen videók készíthetők a 13 megapixeles felbontású és f/2,4-es fényerejá szelfikamera révén is. 

Persze a P60 Pro kamerái sem teljesen tökéletesek, a DxOMark elsősorban azt kifogásolta, hogy a rossz fényviszonyok mellett készített videókon természetellenesek lehetnek a bőrtónusok, illetve, hogy nehéz fotózási körülmények mellett nem természetesek egyes részletek.

Nem képalkotással kapcsolatos negatívum, hogy nemcsak a Google ökoszisztémája, hanem az 5G is hiányzik a fedélzetről, illetve, hogy a P60 Pro még a Qualcomm tavalyi csúcskategóriás chipsetével, a Snapdragon 8+ Gen1-gyel kerül forgalomba. Az előlapot egyébként egy 6,67 colos képátlójú és 120 Hz-es frissítésű, 1 milliárd színárnyalatú gyönyörű LTPO OLED kijelző uralja.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése