2025-től lesz saját 5G chipje az Apple-nek

Almás Pletykák   |   2023.09.11 - 08:48   |   Írta: L Ferenc   |   5165
11. szept 2025-től lesz saját 5G chipje az Apple-nek

Az almás logós gyártó a közeljövőben saját fejlesztésű 5G modemmel fog előrukkolni.

Az Apple mindent megtesz annak érdekében, hogy növelni tudja függetlenségét a hardver-beszállítói partnereitől, illetve, ha ez nem minden esetben megy (például kijelző fronton), akkor igyekszik az adott alkatrészeket egyszerre több forrásból beszerezni, több lábon állni. 

Ennek jegyében az amerikai vállalat a közelmúltban házon belülre vitte a chipkészleteiben lévő processzormagok és grafikusgyorsítók fejlesztését, és 2019 óta arról is pletykálnak, hogy az Apple az 5G modem fejlesztésbe is bele kíván vágni. Jól értesült források szerint szerint a cég ez irányú munkálatai a legnagyobb rendben folynak, és most ismét nem hivatalos megerősítést nyertek azon pletykák, melyek szerint 2025-től kezdődően saját fejlesztésű modemchipek kerülnek az iPhone-okba. 

Az Apple először 2020 végén erősítette meg, hogy saját modem fejlesztésébe vág, majd pedig nem sokkal később arra is fény derült, hogy 1 milliárd dolláros beruházást hajt végre a müncheni kutatási-fejlesztési részlegén. Ebben a németországi központban folynak a legújabb 5G és egyéb vezeték nélküli technológiai fejlesztések.

Emlékezetes, hogy szabadalmi problémák miatt az Apple 2018-ban szakított addigi modem-beszállítójával, a Qualcommal, és kényszerűen át kellett állnia a kevésbé fejlett Intel megoldások használatára. Utóbbi gyártó küszködött a modem részlegének nyereséges üzemeltetésével, így aztán 2019-ben 1 milliárd dollárért eladta azt az Apple-nek. Ez pedig igen jó ugródeszkát jelenthet az Apple számára. 

Egyelőre azonban még nem tartunk ott, hogy az iPhone-okban Apple gyártmányú 5G modem lenne. A holnap érkező iPhone 15 széria és a jövő ősszel debütáló iPhone 16 sorozat készülékei még egész biztosan Qualcomm-féle modemet vonultatnak fel, és jó eséllyel a 2025-ben leleplezendő iPhone 17-esek, valamint az állítólagos iPhone 4 SE kapja majd meg elsőként a saját fejlesztésű 5G hardvert. 

Az Apple akkor sem lesz bajban, ha esetleg 2025-ig sem készülne el a saját 5G fejlesztéseivel, ez esetben ugyanis továbbra is a Qualcommtól szerezné be a szükséges hardvert. A Qualcommnak viszont komoly érvágást jelent majd, ha az Apple már nem tőle fogja vásárolni az 5G modemeket. A jelentős bevétel kiesésre állítólag úgy próbál meg felkészülni a Qualcomm, hogy gőzerővel rááll a középkategóriás és olcsó mobiltelefonokba szánt 5G modemek fejlesztésére és gyártására. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése