FUBAR・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.08.28 - 06:00   |   Írta: Ca$h   |   9512
28. aug FUBAR・AppleTV (Netflix)

FUBAR avagy minden képzeletet felülmúlóan elcseszve.

Luke Brunner (Arnold Schwarzenegger) a C.I.A. egyik legrégebbi, legtapasztaltabb és legmegbecsültebb ügynöke hosszú, több évtizedes szolgálat után meghozza azt a nehéz döntést, hogy kilép. Végre együtt szeretne lenni családjával és talán helyrehozni azokat a hibákat, amiket elkövetett, feleségét a mai napig szereti, annak ellenére hogy ő már elhagyta, Luke mindig is pozitívan látta a világot, biztos benne hogy vissza tudja hódítani, annak ellenére hogy volt feleségének már gyakorlatilag jegyese van. Lánya Emma (Monica Barbaro) a mindene, büszkesége, aki nem csak gyönyörű és sikeres a munkájában, de még okos is, nem beszél csúnyán, úgy ahogy van tökéletes, ezzel nem lehet vitázni „slusszpassz”. Aztán persze ahogyan az lenni szokott mégse tud nyugdíjba menni, mert lenne még egy utolsó utáni nagyon legutolsó küldetés, amit csak ő képes megcsinálni. Az ügynökség egyik titkos beépített embere bajban van, lebukott és még nem tud róla és Luke-ot meg a csapatát bízzák meg azzal, hogy elmenjenek érte és kihozzák. Arra viszont senki se számított, hogy ki is lesz ez az ügynök valójában.

Az elmúlt fél évben nagyon úgy tűnt, hogy gondok vannak Mr.Netflix háztáján, mert míg a többi streaming csatornán egymás után jöttek ki a jobbnál jobb sorozatok, addig az elvileg legnagyobb és legsikeresebb csatornán szinte semmi. Aztán jött a nyár és újra beindult a gépezet olyan szinten köpik ki magukból az izgalmasabbnál izgalmasabb címeket, hogy szinte képtelenség felvenni velük a tempót. Miközben az egész világ Chris Hemsworth Kimenekítésének a második részével volt elfoglalva (még egy vicces közös bemutatót is csináltak velük együtt), addig csak úgy suttyomban kijött Svarcinak az első Netflixes sorozata, amivel szinte párhuzamosan ugyancsak megjelent az Arnold című dokumentumfilm, ami Svarcinak a nem éppen szokványos karrierjéről szól, a „kis” osztrák srácról, aki megvalósította az amerikai álmot. A FUBAR ami egy rövidítés (Fucked Up Beyond All Recoknigition) egy katonai szleng amivel a hétköznapi nagyérdemű talán a Ryan közlegény megmentésében találkozhatott először. Szóval a sokat sejtető címből már következtetni lehetett arra, hogy valami nagyon, de nagyon el lesz cseszve a sztoriban. Svarci munkásságát ismerve volt egy nagyon hosszú, több évtizedes időszak amíg egy végtelenül egyszerű recept szerint jöttek ki a filmjei. Minden látványos popcorn akciófilmet egy vígjáték követett és meg kell hogy mondjam, annak ellenére hogy én szinte minden filmjét imádtam, a vígjátékok voltak azok amik a legjobban sikerültek, főleg amikor vegyítette a kettő műfajt és akcióvígjátékot készített lásd Ture/Lies. Szóval nem féltem ettől a sorozattól, biztos voltam benne hogy ha nem is lesz egy mestermű, de nagyon látványos lesz és nagyon vicces és szórakoztató is.

A sejtésem beigazolódott, ugyanis Svarcinak még mindig nagyon jól áll ez az Ovizsarús szerep, igaz kicsit már benne van a korban, valahogy öregebbnek néz ki Stallone-nál is, pedig a valóságban a vén digó idősebb nála egy évvel. De be kell ismerni hogy korához képest jól tartja magát, még mindig nagyon csúnyán tud kinézni és még mindig ijesztő tud lenni ha haragszik valakire. Méltósággal viseli a korát, nem akar húsz évvel fiatalabbnak látszani, mint a végtelenül hiú Stallone, nem varratta meg magát, nem szed semmi mesterségest, úgy természetes ahogy van. Ez a nyugdíjas C.I.A. ügynök szerep nagyon jól áll neki, ahogy a mintaapuka is, aki az egyik pillanatban még kettétör valami rosszfiút, majd befordulva a sarkon már mosolyogva öleli át a lányát mintha mi sem történt volna. A lányát alakító Monica Barbaro tökéletes választás volt, aki pont annyira szexy és nőies, hogy még ne legyen erőltetett amikor kőkeményen elkeni az arcát bármelyik rosszfiúnak. A kettejük között lévő dinamika és kémia állatira jól működik, van egy sajátos és egyedi humora a sorozatnak, ami nagyon jól áll nekik.

A mellékszereplők is el lettek találva, annak ellenére, hogy meglehetősen sablonosak. Ott van a számítógépes zseni Barry bácsi (Milan Carter) aki éveken keresztül fedezte Luke kamukarrierjét, miszerint egy edzőgépeket forgalmazó kisvállalkozása van, emiatt persze állandóan utaznia kell és sose tud otthon lenni. Barry egy imádnivaló férfi, humoros, kedves, nagyon egyedi stílusa van, ő az az örökszűz típus, aki csak a munkájának él és a főnöke családját a sajtjának tekinti. Aztán persze ott lesz a kötelező szépfiú Aldon (Travis Van Winkle) tökéletes arccal, kockahassal, aki eleinte csak egy üres bájgúnárnak tűnik, de azért idővel adnak neki némi mélységet és megható háttérsztorit is. Az ő legjobb barátja és közvetlen társa a kötelezően leszbikus, kötelezően jófej és szabadszájú Roo (Fortune Feimster) aki egyébként Luke első közvetlen tanítványa és társa volt. Aztán persze Emmának lesz egy klasszikusan lúzer, érzékeny, nem éppen férfias de elképesztően cuki jegyese Carter (Jay Baruchel) szerepében, csak hogy megmutassák hogy a mai világban a férfiak elvesztették a töküket, óvóbácsiként dolgoznak és mindenképpen kell hozzájuk egy tökös kőkemény nő aki képes megvédeni magát, valójában nincsen szüksége senkire csak egy spermadonorra. Mert a férfiasság manapság már toxikus sajnos.

Nade félretéve a cinizmust akármennyire is középszerűek és sablonosak a szereplők, akárcsak maga a forgatókönyv is, valahogy mégis jól működik a sorozat, mert vicces, szórakoztató, időnként piszkosul látványos és meglepően brutális is tud lenni, ami eléggé szokatlan egy ilyen laza sorozatnál. Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy nagyon jót tett a szórakoztatóiparnak, hogy Svarci abbahagyta a politizálást, visszatért a filmezéshez, még ha nem is tudott olyan sikereket elérni mint régen, mindenképpen kijelenthetjük hogy igyekszik és jó úton van afelé hogy újra sikerüljön neki. Kicsit fájó szívvel, de csak három pontot kap tőlem, mert akármennyire élveztem, mégiscsak egy középszerű, kiszámítható limonádé, de az a fajta amit nagyon jó nézni, alig lehet abbahagyni és mindenképpen meg kell említeni, hogy hatalmas sikereket értek el nála a Netflixnél, szóval a második évad már kőbe van vésve, gondolom jövőre várható. Mindenképpen nézzetek bele, mert érdemes!

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 6.5 | Rotten Tomatoes: 50% | Metacritic: 48
FUBAR (season 1 | 2023 -)
Akció, Kaland, Komédia

Rendezte: Phil Abraham, Steven A. Adelson, Holly Dale, Stephen Surjik
Írta: Cait Duffy, Michael J. Gutierez, Nick Santora, Lilian L Wang, Adam Higgs, Scott Sullivan, Penny Cox
Zene: David Buckley
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Monica Barbaro, Milan Carter, Gabriel Luna, Fortune Feimster, Travis Van Winkle, Fabiana Udenio, Jay Baruchel, Barbara Eve Harris, Aparna Brielle

Játékidő: 9x 55perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Rabbit Hole sorozatkritika

>>> Hello Tomorrow! sorozatkritika

>>> The Wheel of Time sorozatkritika

 

 


Kommentek megjelenítése