2023 Augusztus・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2023.08.26 - 16:48   |   Írta: Ca$h   |   11570
26. aug 2023 Augusztus・Apple Arcade

Jöjjön akkor a nyár végi Arcade csokor.

Farming Simulator 20+

Kezdjük akkor ezt a hónapot stílusosan, hiszen mi jellemezhetné legjobban a nyarat, mint egy kis farmolás. A Farming Simulator a legsikeresebb sorozat, aminek sikerült szinte tökélyre fejlesztenie ezt az élményt, ami valljuk be a valóságban egy kőkemény munka amiben nem sok élmény van. Igaz ha az embernek van elég pénze ahhoz hogy megvegye a legjobb erőgépeket amik ráadásul légkondicionáltak, el tudom képzelni hogy van aki élvezi. Nekünk gamereknek csak a legjobb része jutott, azt csinálhatjuk ebben a játékban, ami valóban nagyon megnyugtató és élvezetes tud lenni. A Faming Simlutator jóval több egy olyan szimpla Arcade játéknál, amit csupán negyed óra alatt ki lehet ismerni, de szerencsére a tutorial nem túl bonyolult és nem túl hosszú ez talán még pont elfér benne. Jómagam nem tudok túl pozitívan állni ehhez a játékhoz, hiszen van egy nagyon kedves cimborám, aki azért hagyta abba a társaságon belüli közös játékot, hogy áttérjen erre a nyomorult FS-re. Meg tudom érteni miért tetszik annyira neki, de számomra elképzelhetetlen, hogy egy ilyen játékkal fél óránál többet játszak. A grafika egyébként döbbenetes, az irányítás logikus és kényelmes, a tennivalók száma lehengerlő, biztosan lesznek olyanok, akiket ez le tud kötni, de azoknak inkább a nagykonzolos változatot ajánlanám, mert ez a mobilos változat kicsit bugos és hiányos, például nem sikerült megfordítanom a vertikális kameranézetet, ami számomra nagyon nagy hátrány, főleg 34 évi gamerkedéssel a hátam mögött. Ettől eltekintve egy igazán jó átirat, amivel el lehet lenni, ha nem figyel a polcon egy Xbox vagy egy PS.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Disney Coloring World:

A Disney Coloring World ahogyan az gondolom mindenki számára sejthető volt inkább a kisebb korosztály számára készült, de nekik biztos vagyok benne, hogy nagyon fog tetszeni. Kettő játékmód közül választhatunk, az egyik a kifestő a másik meg a sztorimód, ahol közismert meséknek a történetét játszhatjuk végig mégpedig úgy, hogy kifestjük a matricákat és azokat megpróbáljuk a megfelelő helyre rakni. Számomra ez a mód kicsit bonyolultnak tűnt, főleg ha figyelembe vesszük hogy kisebb gyerekeknek készült a játék. Szóval első körben inkább a kifestő gyakorlását ajánlanám, ahol lehetőségünk van arra, hogy a Mikiegér fejet bekapcsolva vonalon belül maradjunk, ez a lehetőség meglepően jól működik, azoknak akik nem rendelkeznek Apple Pennel mindenképpen ezt ajánlanám különben a végeredmény ritka pocsék lesz. Ha már belejöttünk a festegetésbe akkor jöhet a sztorimód, a matricák kifestése és a nagy felfedezés, hogy mit hova rakjunk. Jópofa kis játék ez de nem találtam benne semmi olyan különlegeset, ami kiemelné a többi hasonló cím közül. Egy délutánt azért biztosan el lesz vele a pici, de véleményem szerint minden szülő jobban jár, ha vesz neki egy valódi kifestőt, mert azzal fog a kézügyessége fejlődni nem pedig azzal ha az iPadet simogatja.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Disney Gateway Blast!

Úgy látszik ez a hónap sem telhet el új Disney címek nélkül már itt is van a második a Gateway Blast, ami ugyancsak a kisebb korosztály számára készült. Rendkívül egyszerű a játékmenete, gyakorlatilag lufikat kell kipukkantanunk, erre akkor van lehetőségünk, ha minimum kettő azonos színű egymás mellett van. Természetesen itt is lesznek power-upok, sőt még hőseink is lesznek, akiknek egyenként saját képességeik vannak. Adott lesz egy térkép, amit folyamatosan unlockolni tudunk a megszerzett csillagocskák segítségével, idővel elérhetővé válik minden pontja és minden hős. A játékot kicsit túlságosan könnyűnek éreztem, főleg veterán Candy Crush gamerként, de mint mondottam volt a célcsoport a kisebb korosztály. Sajnos a mai világban már az egészen pici gyerekek nehezményezik, hogy a szüleik egész nap a telefont és a tabletet tapizgatják, a békesség érdekében sokan már túlságosan hamar vesznek nekik is egyet, ahelyett hogy inkább leraknák a készülékeket és megpróbálnák maguk lekötni őket. Ez a játék is tökéletes lehetőség arra, hogy a gyerekünk már három évesen függő legyen és esélye se legyen az életben arra, hogy kipróbálja milyen érzés kimenni a játszótérre más gyerekekkel felfedezni a játékok sokaságának az örömeit. Jómagam se vagyok tökéletes szülő, de mi megpróbáltuk a lehető legtovább húzni ezt a tablettre szoktatást, mindenkinek azt ajánlanám, hogy igyekezzenek ők is ezt tenni. Ettől függetlenül a játék nagyon jó, el lehet lenni vele még akkor is ha nem vagyunk három évesek.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

Chess Universe+

Nagyon nehéz manapság egy igazán jó sakkos játékot találni, ahol az AI nem olyan erős hogy esélyünk se legyen ellene, ahol képtelenség tanulni, előrejutni, gyakorolni, csak akkor érhetünk el eredményeket ha profi sakkosnak születtünk vagy éppenséggel őstehetségek vagyunk és kirázzuk a kisujjunkból. Szerencsére a Chess Universe pont ilyen játék, egyrészt tolhatjuk egyre jobban nehezedő AI ellen is, illetve haverok és online ellenfelek ellen is, ráadásul elképesztő mennyiségű jutalom üti a markunkat amik egyedik stílusban vannak megrajzolva és még hasznosak is tudnak lenni. Lehetőségünk lesz arra, hogy állatkákat gyűjtögessünk, amik nem csak ól néznek ki, de még több XP-t is adnak nekünk ha kirakjuk őket, illetve van mindenféle kozmetikai jutalom is, amiknek nem sok értelme van, de ezekkel perszonalizálni tudjuk a kinézetünket a többi online ellenféllel szemben. A Chess Universe egy nagyon jó játék, ami tanít minket, kellő gyakorlással akár mi lehetünk a legjobbak. De persze semmi sem olyan élvezetes, mint egyik cimboránkkal nekiveselkedni a táblának és a fejünket törve és használva eljutni a győzelemig.  

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

Cityscapes:

Nem is tudom hogy találkoztunk-e már valaha egy igazán jó városépítős játékkal itt az Arcade felhozatalon belül. Na a Cityscapes az ilyen. Miután sikerült átverekedni magunkat a kissé hosszúra és szájbarágósra nyújtott tutorialon végre belevághatunk a nem éppen mindennapi feladatba és kalandba, hogy felépítsük az első saját városunkat. Kiválaszthatjuk, hogy kisebb feladatokkal akarunk-e megbirkózni vagy pedig belevágunk a kampányba ami szépen lassan megtanít minket arra milyen komoly kihívásokkal jár egy hatalmas város építése. Itt bizony gondolnunk kell mindenre, a lakóépületekre, az ottani emberek megélhetésére, tehát munkahelyet kell nekik biztosítani, kelleni fognak utak, áram, gyárak és még sorolhatnám mert a sor végtelen. Rendkívül szép a grafikája, ami időnként valami miatt elhomályosodik ezt nem igazán értettem miért csinálja a játék, illetve valami miatt nagyon halk az egész hang, legyen szó zenéről vagy bármiről. Ezek mellett egy nagyon jó alapot nyújt azoknak a játékosoknak, akiknek mondjuk egy Sim City túl bonyolult és összetett. Jómagam jobban szeretem ebben a stílusban azt, ha kicsit összetettebb és bonyolultabb a játékmenet, ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy mindenkit le fog kötni akit érdekel ez a stílus. Mindenképpen megérdemel egy próbát.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Jet Dragon:

Az első amivel mindenkinek tisztába kell kerülnie mielőtt belekezdene a nagy kalandba, hogy a Jet Dragon nem egy versenyjáték. Nem attól függ a győzelem, hogy milyen ügyesen kormányozunk és kihasználjuk a kanyarokban rejlő lehetőségeket. Ez egy részben szimulátor részben pedig manage-ment játék, ahol a győzelem titka abban rejlik hogyan kezeljük a szűkös anyagi helyzetünket és készleteinket kettő verseny között. Klasszikus japán játékként teljesen bele lehet őrülni a döbbenetes mennyiségű magyarázásba és tutorialba, illetve a karakterek közti beszélgetésekbe, éppen ezért aki egy jópofa kis versenyzésre vágyik annak ez a játék nem való. Itt nagyon fontos, hogy milyen kiegészítő épületeket veszünk a versenyhez, milyen módon és mennyire kimerítően eddzük a sárkányunkat, illetve annak lovasát, ugyanis ha túlzásba visszük az edzést akkor ki fognak merülni, ami miatt nem tudnak versenyezni, ha pedig nagyon ki vannak merülve több napba telik mire kipihenik magukat aminek az lesz az eredménye, hogy túl sok versenyről lemaradunk. Az lenne a fő cél, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az edzések és a versenyek között, hogy minél többet meg tudjunk nyerni és előrébb jutni a ranglétrán, ezzel még jobb és még több jutalommal járó versenyhez megszerezni az igazolványt (pass). Maga a verseny lineáris, magától megy, mi csak annyit tudunk beleszólni, hogy mikor gyorsítunk illetve mikor használjuk a lovasnak a speciális képességeit. A fehéren világító kapukon átjutva kapunk egy kis staminát és ezek segítségével tudjuk stratégiailag kihasználni az előnyünket. De sajnos mindig lesznek nálunk jóval gyorsabb és szívósabb sárkányok illetve lovasok, szóval nagyon sok türelem, kitartás és tapasztalat kell ahhoz, hogy egy napon mi legyünk az elsők. Idővel jönnek új sárkányok, új lovasok, szponzorok és egyre több személyzet, akiket kiosztva a kastélyunk különböző területeire, egyre hatékonyabbak és erősebbek lehetünk. Bevallom jóval többet játszottam a játékkal mint tizenöt perc (kb. egy órát), de ennyi se volt elég ahhoz hogy komolyabb eredményeket el tudjak érni. Ez egy érett és komoly játék, annak ellenére aminek elsőre tűnik.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: álló

 

Retro Bowl+

Nem is tudom hogy mit mondjak erre a játékra. A készítők nagyon komolyan vették a retro jelzőt, mert a Retro Bowl+ konkrétan úgy néz ki mintha valami C64-es cím lenne. Tudom hogy nagy divat manapság a pixeles grafika, amit a Minecraft tett ennyire híressé, de ez azért még nekem is sok volt. Tudom nem a grafika a minden, de olyan elképesztő sportjátékok mellett, amiket az EA csinál manapság, nem csak nagy konzolokra hanem iOS-re is, nem igazán tudom kinek lesz kedve ezzel tolni. A játék egyébként nagyon profi, az elején szépen megtanít minden trükkre és turpisságra, ha fanatikus amerikai foci rajongó vagy, vagy egyszerűen csak nem szereted ha egy játék jól néz ki akkor biztosan imádni fogod. Én nem bírtam sokáig a kiképzést, pedig nagyon szeretem a retro játékokat, a modern pixeles indie címeket meg még inkább, de ahogyan a művelt angol szokta mondani: „this is not my cup of tea” ... nagyon nem!

Szerintünk: 2/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Bold Moves+ (A Hónap Játéka):

Bevallom majdnem a Jet Dragon lett a hónap játéka, de aztán szembejött ez a végtelenül egyszerű, szinte semmi eredetiséget nem tartalmazó mégis csodálatos játék. Hogy miért annyira csodálatos? Először is azért, mert végtelenül pozitív a hangulata, az egész megvalósítás és maga az ötlet is. Játékmenetében szinte semmiben sem különbözik mondjuk egy Candy Crushtól, itt is le kell szedni a pályáról a minimum három egymás mellett lévő azonos színű elemeket, itt is lesznek power-upok és mindenféle látványos robbantgatás. De a készítők megspékelték a játékmenetet egy kis Szerencsekerék-feelinggel, mégpedig azzal, hogy mondásokat kell kitalálnunk, mert ez lenne a fő cél. Ha esetlegesen már tudjuk akkor nem kell felhasználni minden lépést, ami a rendelkezésünkre áll, hanem megadva a hiányzó betűket kitalálhatjuk azt. Mondanom sem kell, hogy ezek mind egytől egyig végtelenül pozitív és kedves gondolatok híres emberektől. Az eredmény magáért beszél, attól függően éppen mennyire voltunk befordulva a játék előtt, érezni fogjuk magunkon, hogy egyre szebbnek és jobbnak látjuk az életet, mert ez a játék csak úgy ontja magából a pozitív kisugárzást, pont olyan játékban mint amilyen sorozatban a Ted Lasso volt és ez számomra mindig külön örömöt és plusz pontot jelent. Mindemellett a megvalósítás is csodálatos, látványos és hihetetlenül profi munka. Zárjuk akkor pozitívan a nyarat, szerencsére nem volt olyan kemény, kibírható volt, jöjjön akkor az ősz, ami a gamerek számára a biztos játéközönt jelenti. Vajon az Apple Arcade felhozatalban is érezhető lesz az uborkaszezon vége?

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, hamarosan újra találkozunk, addig is a játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után tudjátok letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó tatalom:

>>> A Hónap Játéka: Bold Moves+

>>> Apple Arcade 2023 Július

>>> Apple Arcade 2023 Június

>>> Apple Arcade 2023 Április


Kommentek megjelenítése