Letámadhatja az F1-et az Apple

Almás Pletykák   |   2023.10.03 - 08:22   |   Írta: L Ferenc   |   8937
03. okt Letámadhatja az F1-et az Apple

Az almás logós gyártó a jelek szerint igen komoly fantáziát lát az autóversenyzés királykategóriájában.

Az Apple idén februárban indította útjára az MLS Season Passt, vagyis azt az új streaming szolgáltatását, mely a Major League Soccer futballközvetítésekre fókuszál. A rövid idő alatt gyorsan 1 millió előfizetőt bevonzott új szolgáltatás igénybevételéhez nem szükséges Apple TV+ előfizetés, de amennyiben rendelkezünk ilyennel, akkor kedvezményesen fizethetünk elő az MLS Season Passre. 

Alaphelyzetben 14,99 dollárba kerül az MLS havi-, illetve 29 dollárba az éves díja, az Apple TV+ előfizetők pedig ugyanezen szolgáltatásokért rendre 12,99 dollárt, illetve 25 dollárt fizetnek. Jelenleg tehát itt tart az Apple, mely a legfrissebb híradások szerint a futball után hamarosan a Formula 1 világát is meghódíthatja magának. 

Jól értesült források szerint az Apple éves szinten 2 milliárd dollárt fog fizetni az F1 közvetítési jogaiért, vagyis körülbelül a dupláját annak, amit jelenleg a sportág tulajdonosai a globális televíziós jogokért bezsebelnek. Egyelőre nem tudni, hogy a szerződést mikor írhatják alá, az viszont biztosra vehető, hogy a száguldó cirkusz közvetítési jogait csak a későbbiekben szerezheti meg az Apple. 

Az Egyesült Államokban jelenleg a Disney tulajdonban lévő ESPN rendelkezik az F1 közvetítési jogaival egészen 2025-ig, vagyis a nagy Apple-F1 összeborulásra várhatóan csak ezt követően kerülhet sor, legalábbis az USA-ban mindenképp. Pletykák szerint a hamarosan aláírandó szerződés 7 éves időintervallumra vonatkozik, és a szépen lassan kifutó, véget érő aktuális szerződéseket követően fokozatosan kerülnének az Apple tulajdonába a közvetítési jogok. 

Ez azt is jelenti, hogy a kezdeti időkben még nem fog 2 milliárd dollárt fizetni az Apple az éves jogokért. Viszonyításképp, az amerikai vállalat jelenleg 250 millió dollárért jut hozzá az MLS-sel kapcsolatos közvetítési jogokért. 

Apple TV+ fronton is egyre komolyabb a mozgolódás a Formula 1 tekintetében. Javában készül a Joseph Kosinski rendező nevével fémjelzett mozifilm, melyben Brad Pitt játsza a főszerepet, és amely filmnek a hétszeres F1 világbajnok, Lewis Hamilton az egyik producere. 

Az Ehren Kruger, a Top Gun: Maverick forgatókönyvírója által jegyzett film egy fikcionális versenycsapatot mutat be, a forgatásokra többek közt a valódi F1 versenyhétvégék szüneteiben kerül sor, így például többek közt a nyári magyar nagydíjon is forogtak a kamerák. Az Apple TV+ ezenkívül egy Hamiltonra fókuszáló dokumentumfilmen is dolgozik. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése