Itt a bizonyíték, egészen kiváló az iPhone 15 Pro Max kamerája

Tesztek   |   2023.10.02 - 08:55   |   Írta: L Ferenc   |   6880
02. okt Itt a bizonyíték, egészen kiváló az iPhone 15 Pro Max kamerája

Az Apple új csúcskészüléke remekül vette a DxOMark alapos tesztjének akadályait.

Az Apple nemrégiben dobta piacra legfrissebb okostelefonjait, a relatíve kompakt és olcsó iPhone 15-öt, a jó áron nagy kijelzős életérzést kínáló iPhone 15 Plust, a kompakt csúcsmodell iPhone 15 Prót és a mindent bele kategóriás iPhone 15 Pro Maxet. Könnyen kikövetkeztethető, hogy a kvartett tagjai közül ez utóbbiban, a 6,7 colos iPhone 15 Pro Maxben található a legkomolyabb képalkotó technológia, és a DxOMark munkatársai most konkrétan ezt a készüléket vetették alá igen alapos teszteknek.

A Magyarországon 600 ezer forintos hivatalos alapáron forgalmazott újdonság nem kevesebb, mint 154 pontot zsebelt be a DxOMark nyúzópróbáján, ily módon a toplista második helyén nyitott. Ennél jobban csak a Huawei P60 Pro szerepelt a tesztekben, mely márciusban debütált kínai csúcsmobil 156 pontos eredménnyel ül a trónon. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szintén márciusben kijött Oppo Find X6 Pro állhat fel, mely kínai high-end készülék 153 pontos eredménnyel büszkélkedhet.

Az iPhone 15 Pro Max 153 pontot zsebelt be fotózás fronton, mely versenyszámban jelentősen jobban teljesített a P60 Pro a maga 159 pontos eredményével, és hasonlóképp zoom tekintetében is egész nagy a kínai rivális előnye. Utóbbi fronton 158 ponttal veri a Huawei csúcsmobilja az Apple 142 pontos újdonságát. Videózásban viszont nem meglepő módon továbbra is verhetetlen az almás logós gyártó: míg a P60 Pro csak 147 pontot ért el mozgóképrögzítés tekintetében, addig a 15 Pro Max 158 pontja új rekordnak számít. 

Az Apple valaha készült legjobb kamerás mobilja új etalon fénykép exponálás, színvisszaadás, textúra és bokeh fronton, videózás kategóriában pedig az expozíciója, a színvisszaadása, az autofókusza, a zajszintje és a képstabilizálása is verhetetlen. 

Az iPhone 15 Pro Max hátoldali főkamerájának 48 megapixeles felbontása nem nőtt az elődhöz képest, az viszont újdonság, hogy immár nem 12, hanem 24 megapixeles az alapértelmezett felbontás. A 2,44 mikronos pixelméretű képszenzor előtt egy 24 milliméteres gyújtótávolságú és f/1,78-as fényerejű objektív található, ezenkívül pedig a Dual Pixel AF és az igen fejlett, második generációs optikai képstabilizátor mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Illetve a mellett sem, hogy az általánosan remek képminőségben többek közt a kiváló teljesítményű új A17 Pro chipsetnek is fontos szerepe van. A főkamera esetében lehetőség van 24 helyett 28 és 35 milliméteres fókusztávolság alapértelmezett, illetve változtatható beállítására, ami 1,2x-es, illetve 1,5x-es nagyítást, valamint cropolt képalkotást jelent. 

A nagylátószögű kamera "lelke" egy 12 megapixeles felbontású, 1,4 mikronos pixelméretű szenzor, mely elsősorban f/2,2-es fényerejéről, illetve 13 milliméteres fókusztávolságáról, valamint remek makró lehetőségeket biztosító autofókuszáról ismerszik meg. 

Az elődben és a 15 Pro testvérmodellben lévő 3x-os optikai zoomos kamera helyett egy 5x-ös nagyításra képes új modult kapunk, mely 77 milliméteres helyett 120 milliméteres gyújtótávolságot biztosít. A 12 megapixeles szenzor előtt egy f/2,8-as fényerejű objektív és egy különleges tetraprizma megoldás található, az optikai képstabilizátor pedig a korábbinál kétszer több, másodpercenként 10 ezer mikrokorrekcióval üzemel. A digitális zoom a korábbi 15x-ös helyett immár akár 25x-ös nagyítást is képes biztosítani.

A DxOMark aktuális toplistáján a kilencedik pozicíóban található az elődmodell, a 146 pontos iPhone 14 Pro Max, a két éves múltra visszatekintő iPhone 13 Pro Max pedig a tizenkettedik a maga 141 pontos produkciójával. A Samsung aktuális nagyágyúja, az idén év elején kijött Samsung Galaxy S23 Ultra 140 ponttal jelenleg csak a tizenötödik a toplistán, vagyis a 200 megapixeles felbontás és az akár 10x-es optikai zoom önmagában véve még messze nem garancia a sikerre. 

A Google arzenáljából az egy éve debütált Pixel 7 Pro található a legelőkelőbb, konkrétan hetedik helyen, ez a 147 pontos készülék hamarosan megkapja majd az utódját, mely könnyen megszoríthatja akár az iPhone 15 Pro Maxet is. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése