The Big Door Prize (A nagy sorshúzás)・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2023.09.25 - 17:19   |   Írta: Ca$h   |   9015
25. szept The Big Door Prize (A nagy sorshúzás)・AppleTV+

Szeretnéd tudni, hogy mi volt eredetileg az életed célja?

Valamilyen oknál fogva a legtöbb ember egy országot a nagyvárosokkal azonosítja, Amerika például maga New York, vagy éppenséggel Magyarország az Budapest, ez nagy butaság, ugyanis a legtöbb országot akkor lehet megismerni, ha tisztában vagy a kisvárosi élettel, hogy mivel jár, milyenek ott az emberek, hogyan vélekednek a világról. Amerika pontosan ilyen, a legtöbb város kisváros és az itteni élet nem éppen olyan mint New Yorkban. Az emberek ismerik egymást, beszélgetnek egymással, köszönnek az utcán, segítenek ha baj van és természetesen megy az egymás mögötti pletyizés is, hiszen ilyenek vagyunk mi emberek. Szokták mondani, hogy ó az a boldog kisvárosi élet. De ez csak a felszín, mert pontosan a túlzott közvetlenség miatt, nem annyira őszinte, mint amilyennek elsőre tűnik. De vajon mi történik akkor, amikor egy látszólag tökéletes kisvárosba a semmiből megjelenik egy olyan automata, ami képes arra, hogy megmondja neked, hogy mi volt az életed célja, miért jöttél a világra, mi lett volna az, amit ha csinálsz igazán boldog lehetnél?

A Morpho elvileg egy nagyon ritka pillangó fajta, ez a neve a gépnek, valójában nem sokat tudni erről a fajtáról, maximum csak annyit, hogy a pillangót sokan az újrakezdéssel azonosítják, hiszen egy ronda kis kövér zabagépből egy csodálatosan gyönyörű repülő rovarrá változik, ami maga a szabadság, a szépség és az újrakezdés, egy természetbeli új esély. Több mint valószínű, hogy emiatt ez a neve a gépnek, ami valóban képes egy kártyára kinyomtatni, hogy miért születtél erre a bolygóra, nem kell hozzá más csak a TB-számod, az újlenyomatod és voilá már nyomtatja is egy helyes kis kék borítékban. A gépet nem lehet tudni, hogy ki hozta a helyi vegyesboltba, mert éjszaka érkezett, senki se látta hogyan került oda, ki hozta, mikor üzemelte be. Nagyon misztikus, kicsit ijesztő dolog is egyben, de egyre több ember próbálja ki és ezeknek az embereknek gyökeresen megváltozik az élete. Van akinek azt üzeni hogy „motoros”, van akinek azt, hogy „bűvész”, de vannak olyan súlyos szavak is mint „hazug” vagy éppenséggel „szellem”. De vajon mi történik akkor, amikor egy tökéletes életet élő negyvenes férfi, aki születésnapjára negyven ajándékot kap gyönyörű feleségétől, akinek a munkája a szenvedélye, akinek van egy egészséges, kedves és jólnevelt lánya, akit mindenki szeret, aki imád élni, neki vajon milyen kártyát dob a gép?

Főszereplőnk Dusty (Chris O’Dowd) egy Írországból származó, jópofa, vidám, joviális, kicsit naiv de mégis szerethető ember, aki imádja a munkáját, tanárként dolgozik, meglepően jól fütyül, alapvetően tökéletes az élete. Éppen ezért nem tetszik neki, hogy mindenki sorban kipróbálja a gépet, ami alapvetően változtatja meg az emberek életét. Vajon ennyi kell csak a boldogsághoz, hogy valaki megmondja nekünk miért jöttünk erre a világra? De miért pont egy gép teszi ezt? Miért hisznek ennyire vakon abban, amit a gép dob? Praktikus emberként folyamatosan ezen filozofálgat, amikor egyik este nem bírja tovább és kipróbálja ő is. Majd amikor meglátja ami a kártyán szerepel kicsit megnyugvással konstatálja, hogy jól gondolta, neki valóban tökéletes élete van, mikor hazaér, a felesége felébred és ekkor derül ki, hogy ő már több napja kipróbálta a gépet és amit neki dobott az nem éppen hétköznapi dolog, olyan ami több mint valószínű, hogy alapjaiban fogja megrengetni a házasságukat. A dolgok bonyolódni kezdenek, pont amikor izgalmassá válna a helyzet jön a következő rész, amiben már más lesz a főszereplő.

Szerencsére a sorozat szerkezete pont úgy lett kitalálva, hogy annak ellenére egyre több szereplőt megismerünk és persze azt is, hogy mi szerepelt a kártyáján, azért Dusty és a családja mindig központi szerepet fog játszani a történésekben, hiszen ez a történet valójában róluk szól, az első évadban legalábbis mindenképpen. Ahogyan azt már megszokhattuk ez a sorozat is egy sikeres regény alapján készült, amit M.O. Walsh írt és annak ellenére, hogy nem teljesen hű a leírt történésekhez, mégis mesterien bántak a szereplőkkel, a köztük lévő kapcsolatrendszerrel. Mindig nehéz a dolga a filmes csapatnak amikor ennyi főszereplőt kell egyszerre életre kelteni, hiszen ilyenkor mindig megvan az esély arra, hogy valaki nem elég érdekes, nem szívesen nézzük ami vele történik. Ebben a sorozatban nem lesz ilyen, mindenki különleges és érdekes a maga módján, a történetben nagyon erősek a párbeszédek, még akkor is, ha éppen csak laza dumcsizás vagy poénkodás szintjén mozognak. Néha meg olyan mélységekig elmegyünk, amik komolyan elgondolkodtatják az embert, nem hiszem hogy létezik olyan néző akiben ne merülne fel a kérdés, hogy vajon nekem mit dobna ki a gép? Ha lenne ilyen gép te kipróbálnád? Ha igen akkor hallgatnál rá, valóban megváltozna tőle az életed? Képes lennél változtatni? Ha igen, akkor eddig vajon miért nem tetted meg?

Az AppleTV+ egyre erősebb és erősebb lesz a vígjátékok terén, vagy nevezzük inkább Dramedynek ezt a stílust, ami egyben Dráma és Komédia is. Lassan fel se tudom sorolni a jobbnál jobb címeket (Ted Lasso, Trying, Mythic Quest, Shrinking, Physical stb.) most még egy nagyon jó darabbal nőt a választék, ami elgondolkodtató, vicces, intelligens néha kicsit lassú, ami miatt lehet lesznek olyanok akiknek nem tetszik majd. Úgy gondolom, hogy ehhez a sorozathoz mindenképpen kell némi érettség, nem igazán a fiataloknak való, annak ellenére hogy van benne kettő fiatal főszereplő is, illetve Dusty tanár, tehát minden részben lesznek fiatalok is, akik jópofák, jólneveltek, öröm velük minden jelenet. Nagyon nehéz helyzetben voltam amikor értékelni kellett a Big Door Prize-t, mert nekem személy szerint nagyon tetszett, de voltak benne például olyan közepesen teljesítő részek, amik majdnem lerontották az összképet, de miután nagyjából a közepéig eljutottunk és megszerettünk minden szereplőt akkor hatalmas nagy ívben felfele vette az ívet és ahogy szokás mondani minden jó ha vége jó, hát ennek tényleg nagyon jó lett a vége. Érezhető volt, hogy valójában a történet csak most kezdődött el, de nem kellett sokáig izgulni a folytatás miatt, mert a második évad már kőbe van vésve. Nem mindenkinek szól ez a sorozat, legfőképpen nekünk felnőtteknek, akik a szürke hétköznapokkal a mókuskerékkel küszködve felmerül néha a kérdés, hogy vajon ennyi volt? Nem fog már semmi különleges, varázslatos történni az életünkben? Nem hiszem, hogy egy ilyen gépre lenne szükségünk ahhoz, hogy megtaláljuk életük célját vagy a boldogságot, de az biztos, hogy egy kis segítség nem jönne rosszul. Ez a sorozat erről szól, ebben segít nekünk, a lehetőség ott van mindenkiben, a kérdés már csak az, hogy képesek vagyunk-e magunktól változtatni a dolgokon, van-e bátorságunk hozzá, képesek vagyunk-e rá ... ti mit gondoltok erről? Bennem mindig az a kérdés merül fel ilyenkor, hogy a tökéletesen boldog embernek vajon mit dobna egy ilyen gép?

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 6.4 | Rotten Tomatoes: 92% | Metacritic: 71
The Big Door Prize (season 1 | 2023 -)
Komédia, Dráma, Sci-Fi

Rendezte: Todd Biermann, Jenée LaMarque, Decian Lowney, Molly McGlynn, Anu Valia
Írta: Amanda Rosenberg, M.O. Walsh (regény), David West Read, Dian Qi, Craig Rowin, Corinne Stikeman, Sarah Walker
Zene: Nick Sena, Zachary Dawes
Szereplők: Chris O’Dowd, Gabrielle Dennis, Sammy Fourlas, Djouliet Amara, Patrick Kerr, Josh Segarra, Elizabeth Hunter, Ally Maki, Damon Gupton, Mary Holland, Crystal Fox, Cocoa Brown

Játékidő: 10x 30perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Drops of God sorozatkritika

>>> Silo sorozatkritika

>>> Black Mirror sorozatkritika


Kommentek megjelenítése