A 10 legjobb funkció az új iPhone-ok Akciógombjához

Apple Hírek   |   2023.09.25 - 22:52   |   Írta: Hidasi Ákos   |   4667
25. szept A 10 legjobb funkció az új iPhone-ok Akciógombjához

Új funkció, új felhasználási módok. Mutatjuk a legjobbakat.

Az Apple végül a 2023. szeptember 12-én megrendezett Stardust eseményen adta ki az iPhone 15-öt. A techóriás ugyanezen a rendezvényen mutatta be az új Apple watch sorozatát is. Rengeteg érdekes funkció érkezik az idei iPhone-okba, különösen a töltéshez és adatátvitelhez szükséges C típusú port, valamint a Dynamic Island lesz újdonság az összes idéi generációba tartozó modellnél.

Azonban hardveres fronton történt más változtatás is. Az almás vállalat ugyanis megváltoztatta az eddig némítás-felhangosítás funkciókat ellátó akciógombot, ami így most már többet is tud, mint a készülék elnémítása és lekapcsolása. Ez azonban csak az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modellek esetében érhető el. Most már rengeteg lehetőség van arra, hogy feladatokat rendeljünk ehhez a kis oldalsó gombhoz. Ez a cikk azt a tíz legjobb módot tárgyalja, ahogyan a legújabb iPhone 15 készüléken használhatod az akciógombot. Természetesen ezek midnenkinek mást és mást jelentenek, azonban eközött a 10 felhasználási mód közt valószínűleg mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Az iPhone-ok minden korábbi generációjánál csak egy módon lehetett használni a gombot. Fel-le csúsztathattuk és ezzel egyedül a némítás és a felhangosítás módok közt váltogathattunk.

A továbbfejlesztett gomb viszont az iPhone 15 sorozat egyik legizgatottabban fogadott újdonsága, és több lehetőséget biztosít a felhasználóknak, például a kamera vagy a zseblámpa gyors elérésére, a hangjegyzetek, a fókuszálási módok, a fordítás és az olyan kisegítő funkciók, mint a nagyító aktiválására. A lehetőségek bővítése érdekében viszont a shortcuts-szal is összekapcsolhatjuk.

 

 

Az új gomb pedig mostantól támogatja a nyomva tartás gesztusát is. Ezenkívül szinkronizálva van a Dynamic Island ikonokkal és a haptikus visszajelzéssel, hogy teljes körű integrált élményt nyújtson a használat közben.

Ahhoz, hogy a gomb az általad kívánt műveletet hajtsa végre, ahhoz a Beállítások menüből testre szabható. Ehhez menj a Beállítások > Akciógomb menüpontra. Most pedig, hogy minden tudnivalón végigmentünk, lássuk is, hogy pontosan milyen módon könnyítheti meg az életünket ez a gomb.

 

 

  1. Fotók és videók rögzítése: Mostantól gyorsan készíthetsz fényképeket és videókat a műveletgomb egyetlen kattintásával. Nem kell minden alkalommal a kameraalkalmazást keresgélni, amikor egy tökéletes felvétel van az orrod előtt. A gomb megnyomásával egyből megnyithatod a kamerát.
  2. Zseblámpa ki-be kapcsolása: A zseblámpa be- és kikapcsolásához egy sötét szobában vagy az utcán nem kell öt mozdulatot tenni az iPhone képernyőjén. Egyszerűen beállíthatod az akciógombot a zseblámpa be- vagy kikapcsolására.
  3. Shortcut hozzáadása: Az akciógombot a shortcutok aktiválásához is hozzárendelheti az alkalmazáson keresztül, amellyel különböző funkciókhoz hozhatsz létre parancsikonokat.
  4. Hangfelvételek: Az iPhone 15 akciógombja minden bizonnyal gyors módot biztosít arra, hogy útközben hangjegyzeteket rögzíts, anélkül, hogy minden alkalommal meg kellene nyitnod az alkalmazást. Ez feltehetően akkor lehet fontos neked, ha gyakran használsz hangjegyzeteket például tanuláshoz vagy munkához.
  5. Fókuszmódok váltása: Bár a Fókuszmódok megnyitása nem olyan bonyolult, az iPhone 15 sorozat akciógombjával a Fókusz is aktiválható, amivel egy meghatározott időre korlátozhatod az értesítéseket, hogy a munkára vagy a pihenésre koncentrálhass.
  6. Az kisegítő funkciók elérhetőbbé tétele: Mostantól az akciógomb segítségével különböző hozzáférhetőségi beállításokat (például nagyítás, hangbeállítás, szövegről beszédre váltás stb.) állíthatsz be.
  7. Nagyítók: A gomb segítségével be- és kikapcsolható a nagyító is akár, ami szintén hasznos lehet azoknak, akik nehezen látnak kisebb dolgokat.
  8. Fordítás: Az akciógomb egyetlen megnyomásával elindíthatod a Fordítás alkalmazást, és elkezdhetsz egy beszélgetést vagy szövegfordítást. Ez főleg akkor jöhet kapóra, ha egy olyan országban élsz, ahol nem (annyira) beszéled a helyi nyelvet, vagy ha a munkád során gyakran van dolgod idegennyelvű szövegekkel.
  9. Hangos/vibráló/csendes mód kapcsolása: A meglévő iPhone modellek hangos/csendes kapcsolójához hasonlóan be- vagy kikapcsolhatod a csörgés és a figyelmeztetések némítására vagy kikapcsolására szolgáló csendes üzemmódot is.
  10. Siri hozzárendelése: Az iPhone-ok hangalapú asszisztense, a Siri aktiválásához is hozzárendelhető az akciógomb megnyomása. Ez azt jelenti, hogy bármilyen feladatot elvégezhetsz Siri segítségével, legyen szó akár a közeli hozzátartozóid tárcsázásáról, egy jegyzet elkészítéséről vagy igazából tényleg bármiről.

 

Az Apple tavaly mutatta be az Ultra okosóráján a testreszabható akciógombot, és most az iPhone 15 Pro termékcsaládban is van ilyen. Azonban, mint minden új funkciónak, ennek is vannak korlátai. Például egyszerre csak egy művelet végrehajtására használható; nincs mód arra, hogy több művelet végrehajtására nyomások és koppintások kombinációját használjuk, például kétszeri koppintással nyissuk meg a kamera alkalmazást, vagy hosszú nyomással aktiváljuk a Fókusz módot. Összességében viszont ez így is egy érdekes fejlesztés lehet, érdekes lesz meglátni, hogy mennyire fogjuk tudni kihasználni.

Forrás: Sportskeeda

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése