Las Vegas legizgalmasabb technológiai újítása

Tech Hírek   |   2023.09.24 - 22:36   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7991
24. szept Las Vegas legizgalmasabb technológiai újítása

Ez teheti Vegas-t újra ikonikussá?

Las Vegas város látképének azonnal ikonikus részévé váló Sphere nemcsak a világ legnagyobb gömb alakú építménye, hanem egy technológiai csoda is, amelynek újításai bepillantást engedhetnek a szórakoztatóipar jövőjébe. A The Venetian közelében található helyszín szeptember 29-én nyitja meg először kapuit a várva várt U2 koncertjével, majd ezt követi az első olyan film bemutatója, amelyet a mindent körbevevő képernyőre terveztek, a Postcard From Earth, amelyet Darren Aronofsky filmrendező irányított.

A 2,3 milliárd dolláros építmény a világ legnagyobb belső és külső, körbefutó LED-kijelzőit tartalmazza. Kívülről a LED-bevonatú gömb éjszaka folyamatosan változó képekkel világítja meg a várost. Belülről pedig a néző a várakozások szerint elmerül majd egy lenyűgöző élményben.

A Sphere hangrendszere még azt is lehetővé teszi, hogy a közönség különböző hangélményekben részesüljön a 20 000 férőhelyes helyszín különböző részein. Ez azért érdekes, mert miközben Hollywood a LED-kijelzőkben rejlő lehetőségeket a digitális mozivetítés alternatívájaként vizsgálja már egy ideje, a hang továbbra is makacs akadály maradt. A berlini székhelyű Holoplot által tervezett Sphere rendszere megoldást jelenthet erre a technikai kihívásra.

A U2:UV Achtung Baby Live című U2:UV produkció a Sphere-nél egyedi 16K felbontású tartalmat tartalmaz, amelyet kifejezetten a koncert alatt történő megjelenítéshez készítettek és mastereltek, valamint egyedi koncertvilágítást és mobil színpadot is készítettek a produkcióhoz. A Postcard From Earth különböző részeit pedig - amelyet Aronofsky "sci-fi utazásként ír le mélyen a jövőnkbe, ahogy leszármazottaink elgondolkodnak közös otthonunkról" - minden kontinensen forgatták, a film pedig narratív és dokumentumfilmes elemeket egyaránt tartalmaz. "Ez egy tanulási folyamat, mert a technológia új" - mondja a rendező. "Egy fél petabájtos film - ez 500 000 gigabájtot jelent.

- amely több mint 160 000 hangszórót használ fel, észbontó".

Ilyen brutális technológia mellett talán nem meglepő, hogy a 2018-as alapkőletétel óta a Sphere építési költségvetése jelentősen megemelkedett.

"Bevallom, nem számítottunk arra, hogy 2,3 milliárd dollárt költünk" - mondta James Dolan - a kábeltévé és a Madison Square Garden mogulja, aki a projektet kitalálta - a Sphere Entertainment Co. első eredménybeszámolóján. Augusztus 22-én. "Nem számítottunk a COVID-ra sem", ami drámaian megnövelte a projekt költségeit és építési idejét. "De azt hiszem, még mindig jó formában vagyunk."

 

 

Dolan eredetileg a Radio City Music Hallban (egy másik Dolan által ellenőrzött ingatlan) 2018 februárjában mutatta be a Sphere terveit egy csúcstechnológiás prezentáción. Dolan, aki maga is zenész (a JD & The Straight Shot zenekar frontembere), a Sphere-t olyan helyszínként reklámozta, amely "forradalmasítja a művészek és a közönség kapcsolatának módját".

Dolan a projekt támogatására átstrukturálta a tulajdonosi körét: a Sphere-t egyesítette az MSG Networks-szel, szétválasztotta az MSG Entertainmenttől (amely a névadó New York-i arénát, a Radio Cityt, a Beacon Theatre-t és a Rockettes-t foglalja magában), valamint az MSG Sports-tól, amely a New York Knicks NBA-csapat és a New York Rangers NHL-csapat tulajdonosa.

A mogul a Sphere-t az élményalapú szórakoztatás jövőjeként pozícionálta, amely az élő koncerteket (mint például az első U2-produkciót) olyan programokkal vegyíti, mint Aronofsky filmje, amely olyan napokon is futhat, amikor nincs élő esemény. Idővel a remények szerint több előadás is helyet kaphat majd a Sphere-ben egyetlen nap alatt.

A Sphere Entertainment a hatalmas ívelt képernyőre szabott tartalom adaptálására létrehozta a Sphere Studios-t, a Las Vegas-i Sphere negyedakkora változatát Burbankben, K+F és gyártási létesítményekkel. Olyan hollywoodi profikhoz is fordult szakértelmükért, mint Robert Settlemire (Avatar: A víz útja), aki segített a filmben látható víz alatti házak tervezésében.

Dolan egyébként azt is elmondta a Wall Street-i elemzőknek, hogy Aronofsky filmje "tőkeigényes" volt, de a jövőbeli projektek alacsonyabb árcédulával is elkészíthetők lesznek.

"Ő egy nagyon tehetséges rendező, de vannak új kameráink, amelyeket a rögzítéshez használunk. Neki meg kellett tanulnia, hogyan kell használni ezeket a kamerákat, nekünk is meg kellett tanulnunk, hogyan kell használni ezeket a kamerákat" - mondta Dolan. "Az egész világot bejártuk ezekkel a kamerákkal, és a világ minden pontjáról rögzítettünk tartalmakat".

A Sphere látható szerepet fog játszani a novemberi Las Vegas-i Forma-1-es versenyen. "A pálya hatos kanyarja és a hetes kanyar eleje a Sphere parkolóján keresztül fog futni" - mondta Rich Claffey, a Sphere ügyvezető alelnöke és COO-ja. "Aztán az egész belső pályát a mi területünket használják majd a felvonulási területükre, a zenei fellépőiknek, az aktivációs területükre. Valószínűleg 27 000, talán 30 000 ember lesz a területünkön egy adott időpontban." A további tervek szerint a verseny ideje alatt a Forma-1-es tartalmak az exoszférán lesznek láthatóak, a versenyzők számára pedig a Sphere-ben tartanak majd afterpartit.

Mindeközben a vállalat folytatja a Sphere bemutatását a potenciális partnereknek. "Azt hiszem, hetente 20 körbevezetést teszünk sportolókkal, hírességekkel, rocksztárokkal, producerekkel, promóterekkel, üzletemberekkel" - mondja Claffey. "Mindenki átjött ide, mindannyian érdeklődnek a Sphere iránt."

És míg ezen a nyáron sok hollywoodi alkotó a mesterséges intelligencia ellen tiltakozott, Vegasban nincsenek ilyen aggály a jövővel kapcsolatban: A helyszínre látogatókat öt Aura nevű humanoid, mesterséges intelligenciával rendelkező robot fogadja majd, amelyek elmesélik az emberiség és az innováció történetét, és a csúcspontot - ami mi máslehetne? - A Sphere.

 

Összefoglalva:

1. Sphere egy rekordméretű, 160 000 négyzetméteres, körbeölelő LED-kijelzőnek ad otthont a belső térben, míg a külsőt egy rekordméretű, 580 000 négyzetméteres LED-kijelző borítja. Mindkettő teljesen programozható, és 16K x 16K képfelbontással rendelkezik.

2. A Sphere látható szerepet fog játszani a novemberi Las Vegas-i első Forma-1-es versenyen. "A pálya hatos kanyarja és a hetes kanyar eleje a Sphere parkolóján keresztül fog futni" - mondja Rich Claffey, a Sphere ügyvezető alelnöke és COO-ja.

3. Az egyedi megjelenítő- és hangrendszerrel az itt megjelenített tartalomnak testre szabottnak kell lennie, amelyet a filmkészítőknek speciálisan a helyszínre kell keverniük és masterelniük. Darren Aronofsky Postcard From Earth című filmje az első olyan film, amelyet kifejezetten az immersive-experience képernyőre terveztek.

4. A helyszín akár 20 000 álló néző vagy 17 500 ülő vendég befogadására is alkalmas. Térhatású hangrendszere becslések szerint 160 000 hangszórót használ, amelyek egyszerre képesek különböző hangtartalmakat (beleértve a különböző nyelveket is) küldeni a különböző ülőhelyekre.

5. A Sphere nagy átriumán belépő látogatók öt élethű, mesterséges intelligenciával felszerelt humanoid robottal találkoznak, amelyek mindegyike az Aura nevet viseli, és amelyek beszélgetnek a vendégekkel, és bemutatják nekik a Sphere csodáit - miközben egy "valódi" technikai tanácsadó áll mellettük.

6. A 102 méter magas és 157 méter széles helyszín vélhetően a világ legnagyobb gömb alakú építménye, amely olyan gömböket is túlszárnyal, mint az Epcot Center Spaceship Earth, a montreali Biosphere és a stockholmi Avicii Aréna.

 

Forrás: Hollywood reporter

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése