Minden, amit az iPhone 16-ról tudunk

Almás Pletykák   |   2023.09.21 - 21:18   |   Írta: Hidasi Ákos   |   13341
21. szept Minden, amit az iPhone 16-ról tudunk

Az összes pletyka és várakozás egy helyen.

Bár még csak most jelent meg az iPhone 15, már most sok pletykát lehet hallani a jövő évi iPhone 16 szériáról. Úgy döntöttünk összeszedünk mindent, amit egyelőre tudunk (vagy talán sokkal inkább csak sejtünk) az iPhone 14-ről.

 

Méretváltozások

Az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max több forrás szerint is nagyobb kijelzőmérettel rendelkezhet. Az iPhone 16 Pro körülbelül 6,3 hüvelyk méretű kijelzővel rendelkezhet, míg az iPhone 16 Pro Max várhatóan 6,9 hüvelyk körüli képernyővel érkezhet majd.

Az iPhone 16 Pro modellek várhatóan a jelenlegi 19,5:9-es képarányról 19,6:9-es képarányú, magasabb képarányra váltanak majd. Ez a változás azt jelenti, hogy az iPhone 16 Pro modellek kissé magasabbak lesznek, bár ez nem lesz nagyon észrevehető.

Ross Young kijelzőelemző szerint az iPhone 16 Pro konkrétan 6,12 hüvelyk helyett 6,27 hüvelyk, az iPhone 16 Pro Max pedig 6,69 hüvelyk helyett 6,86 hüvelyk lesz. Ez 2,5 százalékos kijelzőméret-növekedést jelent. Míg a nagyobb kijelzőméretek 2024-ben csak az iPhone 16 Pro modellekre korlátozódnak, az Apple bizonyos források szerint azt tervezi, hogy 2025-ben, az iPhone 17 megjelenésével a normál iPhone modellekre is átviszi őket.

 

Kijelzőtechnológia

Az iPhone 16 OLED-paneljei mikrolencse-technológiát használhatnak majd a jobb fényerő és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében egyaránt. A mikrolencsetábla vagy MLA technológia a panel belsejében található több milliárd lencse egységes mintázatát használja a belső tükröződés csökkentése érdekében. A visszavert fény csökkentése pedig növeli az emberi szem által érzékelt fényerőt anélkül, hogy az energiafogyasztás növekedne.

 

iPhone 16 Ultra

Az iPhone 16-tal az Apple bevezethet egy csúcskategóriás iPhone 16 "Ultra" készüléket, amelyet az iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max mellett értékesítenének. A készüléket az iPhone csúcsmodellként pozícionálnák, és további kamerafejlesztésekkel, nagyobb kijelzővel és talán még port nélküli kialakítással is rendelkezhetne.

 

Solid-state gombok

Az iPhone 15 Pro modellek esetében az Apple eredetileg úgynevezett solid-state hangerő-, bekapcsoló- és némítógombokat akart bevezetni, amelyek a fizikai gombokat helyettesítették volna, de "megoldatlan technikai problémák" miatt a funkciót visszavonták az iPhone 15 Pro és Pro Max modellekből.

Jelenleg a pletykák alapján az Apple 2024-ig elhalasztja a solid-state gombokra való átállást és az iPhone 16 Pro modellekkel mutatja majd be őket. A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman szerint "valószínű", hogy az Apple az iPhone 16 Pro esetében fogja először használni a technológiát.

A solid-state gombok ugyanúgy használhatók lesznek, mint a fizikai gombok, de az érintéskor nem történik tényleges gombnyomás. Ehelyett egy haptikus rezgést használnak majd a gombnyomás utánzására, és a lenyomás érzetét keltik, még akkor is, ha a gomb tényleges fizikai mozgása nem történik meg.

 

 

Az Apple már használ szilárdtest-technológiát az iPhone SE Touch ID Home gombjához és a MacBook Pro és MacBook Air modellek trackpadjához. Ezeken az eszközökön a nyomógomb megnyomásával olyan érzést kelt, mintha megnyomtál volna egy gombot, de a valóságban egy szilárd felületről van szó, haptikus visszajelzéssel. A (magyarra fordítva) szilárdtest gombtechnológia javíthatja a por és víz elleni védelmet, mivel nincs szükség fizikai lenyomó mechanikára, de az iPhone-on belül extra hardvert igényel. A pletykák szerint az Apple két további Taptic Engine-t adott volna az iPhone 15 Pro modellekhez a szilárdtest gombok működtetéséhez, így vélhetően az iPhone 16 Pro modellek is így fognak működni.

Megjegyzendő, hogy vannak nézeteltérések azzal kapcsolatban, hogy a szilárdtest gombtechnológia készen lesz-e az iPhone 16 Pro modellekhez. Jeff Pu elemző úgy véli, hogy "kicsi" az esélye annak, hogy a készülékek megkapják a frissített gomb opciót, így lehet, hogy ez egy olyan funkció, amelyet teljesen elvetettek, vagy amely egy későbbi időpontban érkezik majd. A szilárdtest gombokról valószínűleg a pletykaciklus egy kicsit későbbi szakaszában hallunk majd többet.

 

Az Apple által tervezett modemchip

Az Apple legalább 2019 óta dolgozik azon, hogy saját modemchipet és antennaelrendezést fejlesszen ki, ami lehetővé tenné, hogy ne a Qualcommtól és a Broadcomtól szerezzen be alkatrészeket. Az első Apple által tervezett 5G modemchipek esélyes, hogy a 2024-es iPhone 16 modellekben debütálhatnak majd.

Az Apple eredetileg 2023-ban akarta bevezetni saját modemchipjeit, de 2022 végén késedelmekbe ütközött, ami miatt a projektet el kellett tolni. Most úgy tűnik, az Apple terve az, hogy 2024-ben legalább egy iPhone modellben bemutatja az új modemchipet.

 

WiFi 7

Ming-Chi Kuo Apple-elemző úgy véli, hogy az iPhone 16 Pro modellek a WiFi 7 technológiát alkalmazhatják majd, amely várhatóan "legalább 30" gigabit/másodperc sebességet biztosít majd, és akár a 40 Gb/s-ot is elérheti.

Ez a köznyelven nagyon leegyszerűsítve annyit jelent, hogy gyorsabban működik majd.

 

USB-C port

Az Apple az iPhone 15 termékcsaláddal áttért az USB-C technológiára, és várhatóan az iPhone 16 modelleknél is ezt fogja használni. Ez bár nem lesz újdonság az idei modellek után, azért érdemes megemlíteni.

 

Kijelző alatti Face ID?

Voltak olyan pletykák, hogy az iPhone 16 Pro modellek a kijelző alatti Face ID technológiát alkalmazhatják majd, de most úgy tűnik, hogy a kijelző alatti Face ID talán csak 2025-ben érkezik. A kijelző alatti Face ID technológia mág a mostaninál is több felhasználható kijelzőterületet tesz lehetővé, mivel nem lesz szükség a teljes dinamikus szigetre.

A koreai The Elec oldal szerint a kijelző alatti Face ID technológia már 2024-ben bevezetésre kerülhet az iPhone 16 Pro modellekkel, de Ross Young kijelzőelemző szerint a technológia még legalább két évet várat magára. Young számításai szerint a kijelző alatti Face ID csak az iPhone 17 Pro esetében lesz majd valószínűleg elérhető, így az iPhone 16 Pro modelleknél marad majd a Dynamic Island.

Erről biztosabb információink lesznek majd ha közelebb kerülünk a telefonok kiadásához.

 

Összefoglalva talán ezek a legfontosabb tudnivalók az iPhone 16-ról. Természetesen ezek csak mind jólinformált (vagy helyenként kevésbé jólinformált) elemzők predikciói, semmi sem garantált még. De érdekes lehet képben lenni ezekkel az információkkal.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése