10 érdekes tény az Apple-ről, amit te sem tudtál - 2. rész

AlmaBlogger   |   2023.09.21 - 22:23   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2854
21. szept 10 érdekes tény az Apple-ről, amit te sem tudtál - 2. rész

Ezekről még te sem hallottál.

Az Apple a világ egyik legértékesebb vállalata, amelynek története tele van lenyűgöző tényekkel, amelyek közül néhány kimondottan meglepő. Tudtad például, hogy az Apple-nek több készpénze van, mint az amerikai kormánynak, vagy hogy egy MacBook Pro valójában képes megállítani egy lövedéket?

Ebben a cikkben összeszedtünk 10 olyan érdekes tényt, amit valószínűleg te sem tudtál. Eddig legalábbis...

Ez a cikk egy sorozat második része, úgyhogy ha még nem tetted, akkor javasoljuk, hogy az első részt is olvasd el. Azt a cikket ide kattintva közvetlenül is elérheted. Ha pedig már olvastad, akkor a tökéletes helyen vagy. Kezdjük is!

 

6. A Samsung gyártja az iPad Retina kijelzőjét

Többek közt az Apple pixelgazdag Retina kijelző technikája tette az iPad-et népszerűvé a fogyasztók körében. A legtöbb embert azonban valószínűleg meglepi, hogy a Samsung, az Apple egyik fő versenytársa az okostelefonok terén, gyártja a kijelzőt az Apple számára.

A helyzet akkor válik még zavarba ejtőbbé, ha figyelembe vesszük, hogy az Apple 2018-ban amerikai szabadalmi pert nyert a Samsung ellen az iPhone funkcióinak másolása miatt.

Az sem teszi kevésbé kuszává a történetet, hogy az elmúlt néhány évben a Samsung is egyre növekvő figyelmet fordít a tablet üzletágának fejlesztésére. Jelenleg azonban be kell látnunk, hogy közvetlenül hatalmas veszélyt nem jelent az iPad-ek piacvezető szerepére.

 

7. Az Apple piaci tőkeértéke négy ország kivételével mindegyiknél nagyobb (volt)

Az Apple 2022-be az első olyan vállalatként vonult be a történelemkönyvekbe, amely elérte a 3 billió dolláros piaci értéket, miután korábban rekordokat döntött azzal, hogy az első 1 billió és 2 billió dolláros piaci tőkeértékkel rendelkező vállalat lett. Ezen a már így is lenyűgöző fejlécen túl az Apple azzal a ténnyel is bármikor elbüszkélkedhet, hogy a piaci tőkeértéke négy ország - az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország - kivételével minden országnál nagyobb.

 

 

Ez azt jelenti, hogy ha az Apple egy ország lenne, akkor szinte minden országnál gazdagabb lenne, beleértve az olyan nagyhatalmakat is, mint az Egyesült Királyság, Franciaország és India. Nem is beszélve Magyarországról... Természetesen ez az érték folyamatosan hullámzik, az Apple-nek jelenleg a saját maga által állított csúcsértéknél alacsonyabb a piaci értéke, jelenleg ugyanezen az országok által alkotott listán a szintén megtisztelő nyolcadik helyet foglalná el közvetlenül Kanada és Szaúd-Arábia előtt.

 

8. Az iPod majdnem nem is létezett

Az Apple egyik legnépszerűbb terméke az iPod - forradalmasította azt, ahogyan az emberek zenét hallgatnak a személyes eszközeiken. Azonban azt szinte senki nem tudja, hogy a legendás iPod majdnem nem létezett olyan formában, ahogyan azt ma ismerjük.

Tony Fadell-nek, az iPod feltalálójának volt egy ötlete, amivel forradalmasítani szerette volna a hordozható zenei eszközöket. Ötletét először a RealNetworks és a Phillips elé terjesztette, akik ezt követően elutasították. Az Apple meglátta az ötletében rejlő lehetőségeket, és 2001-ben felvette őt, hogy egy 30 fős csapat élére álljon az iPod megtervezéséhez. A többi - ahogy azt mondani szokás - történelem. Az iPod elkészült és hatalmas sikert aratott, egyben pedig megágyazott annak, ahogy az emberek ma hallgatnak zenét a mobiltelefonjukon.

 

9. Carl Sagan kétszer is beperelte az Apple-t

A legtöbb ember ismeri az Apple jogi csatározásait az Epic és más megatechnológiai vállalatok ellen, de valószínűleg kevesen emlékeznek arra, hogy az Apple nem is egyszer, hanem kétszer a híres csillagász, Carl Sagan ellen is jogi csatába keveredett.

A 90-es évek elején az Apple mérnökei a Power Mac 7100-nak a "Carl Sagan" kódnevet adták, abban a reményben, hogy ezzel milliárdokat kereshetnek. Ez Sagan "milliárdok és milliárdok" jelmondatával való szójáték volt.

Amikor a kódnevet egy kiadványban felfedték, Sagan nem örült, hogy a nevét a termékkel olyan módon hozzák kapcsolatba, amelyet jóváhagyásnak lehetett volna tekinteni. Sagan felszólító levelet küldött az Apple-nek, aminek hatására az Apple megváltoztatta a Power Mac 7100 belső kódnevét "BHA"-ra, ami a "Butt-Head Astronomer" (egy közepesen obszcén jelző az asztronautára nézve) rövidítése.

Miután Sagan ezt megtudta, rágalmazásért beperelte az Apple-t. Az ügyet viszont gyorsan elutasították a bíróságon.

Sagan egy második pert is indított az Apple ellen, amiért az az ő nevét használta belső kódnévként, amit szintén elvesztett. Sagan fellebbezett a döntés ellen, az Apple pedig peren kívül megegyezett vele, és bocsánatot kért. Az Apple mérnökei nyilvánvalóan nem voltak elégedettek a megegyezéssel, mivel a Power Mac 7100 végleges kódneve a "LAW" lett, ami a "Lawyers Are Wimps" (ez az ügyvédeket illette egy nem túl kedves jelzővel) rövidítése.

 

10. A MacBook Pro képes megállítani egy golyót

Amellett, hogy a MacBook Pro egy korszerű laptopnak számít, a jelek szerint golyók elleni védelemre is megfelelően funkcionál. A 22plinkster nevű YouTuber arra a kérdésre akart választ találni, hogy "Megmentheti-e az életedet egy MacBook Pro?", és kellemesen meglepődött a tényen, ami szerint igen, megmentheti.

 

 

Tehát ha legközelebb egy vadnyugati párbajba keveredsz, akkor semmiképp ne felejtsd el elővenni a MacBook Pro-dat.

 

Forrás: makeuseof

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése