Apple vs Andrew Tate

Apple Hírek   |   2023.09.23 - 21:57   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6935
23. szept Apple vs Andrew Tate

Az Apple eltűntette Andrew Tate alkalmazását az alkalmazásáruházából.

Az Apple visszavonta az Andrew Tate által készített alkalmazást, miután azt azzal vádolták, hogy nőgyűlöletre buzdít és illegális piramisjáték lehet.

Tate a Real World Portal nevű alkalmazást a "Hustler's University" bezárása után hozta létre, amely egy online akadémia volt a rajongói számára, és azt ígérte, hogy segít nekik több ezer fontot keresni. A valóságban nagyon kevesen jártak valóban jól ezzel a programmal, miközben segítettek a közösségi médiában Tate nőgyűlölőnek minősített videóinak terjedésében.

A McCue Jury & Partners ügyvédi iroda, amely négy brit nőt képvisel, akik szexuális és fizikai bántalmazással vádolták Tate-et, azt állította, hogy az alkalmazás szándékosan a fiatal férfiakat célozza meg, és nőgyűlöletre ösztönöz, többek között az alkalmazás tagjai megosztják egymással a nők irányításának és kizsákmányolásának technikáit. Az iroda azt is állította, hogy bizonyíték van arra, hogy az alkalmazás egy illegális piramisjáték, amelyhez való csatlakozásért havonta 49,99 dollárt kérnek a tagoktól.

 

Előzmények

A múlt héten a Real World Portal alkalmazást eltávolították a Google Play áruházából. Az eltávolításra adott hivatalos indoklás az volt, hogy az alkalmazás egy illegális piramisjáték, Ami nőgyűlöletet ösztönöz. Ezek nyilvánvalóan súlyosan ütköztek a Google irányelveivel.

Ezt követően, péntek este az Apple is közölte, hogy az applikációt eltávolította az alkalmazásboltjából. A döntés azután történt meg, miután az ügyvédiroda levelet küldött a Cupertinoi óriásvállalatnak, amiben arra kérték az Apple-t, hogy vizsgálja meg, hogy az alkalmazás összhangban van-e az irányelveivel, és hogy a vállalat nem teszi-e ki magát kockázatnak azáltal, hogy a platformján tárolja azt.

A szeptember 15-én kelt levél egy része így szólt: "Azért írjuk ezt a levelet, mert ügyfeleinket rendkívül aggasztja, hogy az Apple Store-jukban elérhető Tate Real World Portal (RWP) mobilalkalmazása... Az RWP további elérhetővé tétele révén az Apple nemcsak közvetve finanszírozza Tate állítólagos bűncselekményeit, hanem közvetve segíti nőgyűlölő tanításainak terjedését is."

Az ügyvédiroda állítása, ami szerint az Apple közvetlenül profitál az alkalmazás közvetítéséből először furcsának tűnhet, azonban ez valóban így van, mivel a vállalat 30%-os jogdíjat szed az alkalmazásokból és az alkalmazáson belüli vásárlásokból.

Négy, a 20-as éveik végén és a 30-as éveik elején járó nő polgári peres eljárást folytat Tate ellen a 2013 és 2016 közötti állítólagos bűncselekmények miatt, amikor Tate még az Egyesült Királyságban élt.

A hír előtt, hogy az Apple visszavonta az alkalmazást, Matt Jury, a nőket képviselő ügyvéd azt mondta: "Andrew és [testvére] Tristan Tate manipulálják a jelentős online követőtáborukat, hogy a Real World Portal előfizetéseit népszerűsítsék. Onnan kezdve a felhasználóknak nyújtott előnyök teljes mértékben attól függnek, hogy új előfizetők csatlakoznak-e a platformhoz.

"Jelentős bizonyítékok vannak arra is, hogy ez a rendszer közvetlenül fiúkat és tinédzsereket céloz meg, és véleményem szerint nem más, mint egy kizsákmányoló alkalmazás, amelynek nincs helye az Apple platformján."

Az alkalmazás működése egyébként első ránézésre is piramisjátéknak tűnik. A részvételhez egy közepesen magas regisztrációs díjat kell befizetni, azonban az általunk csatlakozó új felhasználók után részesedést kapnak az őket "beszervező" korábbi felhasználók.

 

Van más is...

Ha mindez nem lenne elég botrányos, Tate jelenleg Romániában emberkereskedelem vádjával vár bírósági tárgyalásra. Őt és Tristant júniusban két romániai női gyanúsítottal együtt emberkereskedelemmel, nők kizsákmányolására irányuló bűnbanda létrehozásával és egyéb hasonló bűncselekményekkel vádolták. A gyanúsítottak tagadták a vádakat.

Andrew Tate szóvivője elmondta: "Egyértelműen tagadjuk azokat az állításokat, amelyek szerint a 'The Real World' alkalmazás piramisjátékként működik, vagy olyan káros technikákat folytat, amelyek célja bármely személy, különösen a nők kizsákmányolása. A felhasználói közösség, amely a 200 000 fős felhasználói bázison belül jelentős számú nőt is magában foglal, tanúsíthatja az alkalmazás pozitív hatását és oktatási értékét.

"Az ennek ellenkezőjét sugalló vádak alaptalanok, nem tartalmaznak hiteles bizonyítékokat, és úgy tűnik, hogy egy célzott kampány részei Andrew Tate, a platform ismert támogatója és népszerűsítője ellen. A 'The Real World' fenntartja a teljes átláthatóság iránti elkötelezettségét, biztosítva az összes jogi és etikai normának való megfelelést. Felkérjük a szkeptikusokat, hogy függetlenül vizsgálják meg az alkalmazást, és erősítsék meg, hogy az a jogi és erkölcsi követelményeknek megfelelően működik.

"A platformot olyan oktatási eszközként tervezték, amely elősegíti az egészséges szokások kialakulását, a pénzügyi műveltséget és az önfegyelmet, és több ezer életre gyakorolt pozitív hatást. A Google Play döntése ellen fellebbezést nyújtunk be".

 

Mi a tanulság?

A történetből azonban több tanulság is levonható. Az első, hogy jelen esetben a Google gyorsabb volt a felhasználói megvédésével kapcsolatban, hamarabb hozta meg az alkalmazás kitiltásáról szóló döntését, mint a biztonságosságról és felhasználóközpontúságról híres Apple. Ebből természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, inkább csak egy érdekesség. Ami viszont egy fokkal érdekesebb tanulság, hogy amint az Apple látókörébe került a biztonsági kockázat, a vállalat azonnal hatékony lépéseket hozott annak kiküszöbölésére. Ezt pedig megnyugtató látni.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése