10 érdekes tény az Apple-ről, amit te sem tudtál - 1. rész

AlmaBlogger   |   2023.09.19 - 21:43   |   Írta: Hidasi Ákos   |   16884
19. szept 10 érdekes tény az Apple-ről, amit te sem tudtál -  1. rész

Ezekről még te sem hallottál.

Az Apple a világ egyik legértékesebb vállalata, amelynek története tele van lenyűgöző tényekkel, amelyek közül néhány kimondottan meglepő. Tudtad például, hogy az Apple-nek több készpénze van, mint az amerikai kormánynak, vagy hogy egy MacBook Pro valójában képes megállítani egy lövedéket?

Ebben a cikkben összeszedtünk 10 olyan érdekes tényt, amit valószínűleg te sem tudtál. Eddig legalábbis...

 

1. Az Apple-nek több készpénze van, mint az amerikai kormánynak

Az valószínűleg számodra sem újdonság, hogy az Apple a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata a világon. Amit azonban talán te sem tudtál és ami valószínűleg téged is meg fog lepni az az, hogy az az almás vállalat Cupertinoból több készpénzzel rendelkezik, mint a világ gazdasági (és több más szempontból nézve is) egyik elegerősebb kormánya. Sőt, mint arról a Forbes beszámolt, volt olyan időszak, amikor az Apple kétszer annyi készpénzzel rendelkezett, mint az Amerikai Egyesült Államok kormánya.

 

 

2. Az Apple első számítógépét 666,66 dollárért adták el.

Az Apple I 1976-ban jelent meg ördögi áron, 666,66 dollárért. Bár ez az ár az összeesküvés-elméletek hívei körében pezsgést keltett, az igazság mögötte sokkal evilágibb. Az Apple társalapítója, Steve Wozniak többször is állította, hogy az ár minden, csak nem ördögi, és hogy egyszerűen csak szerette a számjegyek ismétlését. Ugyanakkor valóban furcsa választás éppen ez a szám. Az ördögi beavatkozásnál számomra mindenesetre egy kicsit valószínűbbnek hat az a magyarázat, amit az Apple hivatalosan is állít erről a kérdésről: A nagykereskedelmi ár (500 dollár) egyharmados megemelésével képzett kiskereskedelmi ár alapvetően is 666 dollár körülre esett. A 66 cent pedig csak amiatt került a szám végére, hogy az ár méginkább megragadja a vásárlók figyelmét. Az biztos azonban, hogy bármi is volt az ok, egy elég érdekes választás volt ez az Apple részéről.

 

 

3. Az Apple első logójában Isaac Newton szerepelt.

Erről a tényről egyszer egy teljes cikket is írtam, viszont ez egy olyan érdekesség, amit nem lehet kigyani egy ilyen cikkből. Az Apple logója az egyik legfelismerhetőbb logo az egész világon. Azonban természetesen ez nem mindig volt így. Ráadásul a ma is jól ismert, letisztult, elegáns logo közel sem így nézett ki először. Az eredeti Apple-logót ugyanis az Apple társalapítója, Ronald Wayne tervezte, és Sir Isaac Newtont ábrázolta, aki egy almafa alatt ült, William Wordsworth angol költő idézetével: "Newton... egy elme, aki örökké egyedül utazik a gondolatok különös tengerein".

Hogy mégis mi miatt nem így ismerjük ma az Apple logoját? Nos, mint sok hasonló esetben, Steve Jobs itt is látta azt, amit mások először nem: ahhoz az úthoz, amire az Apple készült, nem ez a logo volt a megfelelő választás. Az eredeti logó nem tetszett Steve Jobsnak, ugyanis úgy gondolta, hogy az régimódi, és kisebb méretben (mint például egy számítógép oldalán) nem mutat olyan jól, nem kivehető. Rob Janoff grafikust bízták meg végül egy új logó kitalálásával, így jutottunk tehát végül el a ma ismert, harapott alma logóhoz.

 

 

4. Az Apple 1986-ban ruhakollekciót indított

Amikor az emberek az Apple legnagyobb sikereire gondolnak, az iPhone és az iPad jut eszükbe. A legtöbben talán nem is tudják, hogy az Apple 1986-ban rövid kitérőt tett a divat világába, amikor is megjelentette "The Apple Collection" nevű ruházati vonalát.

Az Apple jól ismert minimalista esztétikájától távol állt a márkás ruhákat, kiegészítőket és életmódtárgyakat tartalmazó termékcsalád, amely élénk színekkel és merész mintákkal volt tele. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy rövid idő alatt megszűntetésre is került ez a divízió. Azonban valószínűleg most te is azon gondolkozol, hogy mégis hogy engedhette ezt a káoszt megvalósulni az a Steve Jobs, aki legendásan híres arról, hogy milyen könyörtelenséggel "gyomlált ki" minden az alapvető víziója útjába álló tényezőt, és aki maga általában egy fekete garbót és sötétkék farmernadrágot hordott mindig? Nos, erre egyszerűbb a válasz, mint gondolnád. Steve Jobs ugyanis ekkor nem volt az Apple berkein belül, a vállalat ugyanis 1985-ben kirúgta őt.

 

 

5. A készülékek szinte mindig 9:41-re vannak állítva az Apple reklámjaiban

Akik odafigyelnek az Apple reklámjaira és készülékbemutatóira, azok már észrevehették, hogy az Apple készülékein gyakran 9:41-et mutat az idő. Ez természetesen mint már megszokhattuk, nem a véletlen műve.

 

 

Az Apple-reklámokban eredetileg 9:42 volt az idő - ez volt az az időpont, amikor Steve Jobs 2007-ben bemutatta az első iPhone-t. Amikor viszont 2010-ben megjelent az első iPad, ez az idő 9:41-re változott.

De miért 9:41? Az egész nagyon egyszerű Scott Forstall, az iOS egykori vezető alelnöke ugyanis egyszer elárulta, hogy az ok annyi, hogy az új termékek bevezetése szinte mindig a keynote beszédek 40. perce körül történik.

 

Forrás: Makeuseof

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése