Hasznos egyáltalán az új iPhone-ok új funkciója?

Apple Hírek   |   2023.09.25 - 23:01   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7816
25. szept Hasznos egyáltalán az új iPhone-ok új funkciója?

Vagy az a sors vár rá, mint a Touch Bar-ra?

Hétfő van, azaz új hét indult, viszont az elmúlt hét bőven tartogatott izgalmas történéseket az Apple háza táján. Ebben a cikkben arról ejtünk szót, hogy vajon az iPhone 15 Pro modellek egyik exklúzív újítása, az újonan bevezetett Action gomb vajon mennyire olyan újítás, amire ténylegesen szükségünk van.

 

Kimaradsz, ha lemaradsz?

A jelenlegi cikket olvasó emberek feltehetően két csoportra oszthatók: azokra, akik pénteken új iPhone-t vásároltak, és azokra, akik sajnálják magukat, amiért nem. Lehet vitatkozni az idei készülékek frissítéseinek értékéről, de az Apple-nek páratlan képessége van arra, hogy felerősítse az egyébként is könnyen kialakuló FOMO érzésünket a termékeivel kapcsolatban.

 

Megkérdőjelezhető hasznosság

Az egyik frissítés, amiről ennek ellenére különösen szívesen vitatkozom, az az iPhone 15 Pro akciógombja. Az idő majd megmutatja, hogy ez az új hardverelem népszerűnek bizonyul-e, de az Apple Watch Ultra-val szerzett tapasztalataim alapján enyhén szólva szkeptikus vagyok. A testreszabási lehetőségek vonzóak, és a gomb képességei a jövőben bővülhetnek, ahogy az Apple (és - feltéve, hogy az Apple hajlandó az ötlet megfontolására - a harmadik felek) érdekes funkciókkal állnak elő, amelyekre be lehet majd állítani a gombot. Mindezek mellett viszont nem lepődnék meg, ha karácsonyra a 15 Pro tulajdonosok többsége megállapodna a gomb egyetlen hétköznapi használata mellett, vagy teljesen felhagy a használatával.

Igaz, a korai vélemények túlnyomórészt pozitívak. Egyesek az Action gombot "igazán nagyszerű életminőség-javulásnak" nevezték, amely "munkafolyamat-változtató" lehet. A közösségi médiában pedig már a hétvégén is sokan osztották meg az Action gomb okos felhasználási módjait a Shortcuts parancson keresztül.

De emlékszem az Apple-termékek korábbi hardverfrissítéseinek hasonlóan optimista fogadtatására, amelyek aztán kihasználatlanul porosodtak, és kétlem, hogy ezek a túlnyomórészt a valódi bevezetés előtt készült értékelések, valamint az első lelkesedéstől fűtött vásárlói visszajelzések képesek lennének igazán felmérni egy olyan funkció hosszú távú kilátásait, amelynek be kell nőnie a felhasználó mindennapi szokásaiba.

 

 

Keserű tapasztalatból beszélek itt, mivel például a tavaly kiadott Apple Watch Ultrával is hasonló volt a helyzet. Az Action gomb azon is egy "egy "szép, hogy van", nem pedig egy "muszáj" funkció", de némi optimizmust sejtettünk a jövővel kapcsolatban. "Most, hogy a hardver a helyén van, az Apple ötletelhet különböző funkciókon, amelyeket a felhasználók a gombhoz köthetnek majd" - jegyezték meg anno egyesek. Azonban már akkor is az volt a nézőpont, hogy "amint megszokjuk ezt az új dizájnt, csak pozitívnak fog bizonyulni".

Mondanom sem kell, hogy a felhasználók nagy része alig használta az Action gombot, miután véget ért a mézeshetek időszaka, és semmi, amit a második generációs Ultra-ról hallottam, nem engedi azt hinnem, hogy nélkülözhetetlen lenne az életemből egy új Apple Watch.

 

Nem az első

Hasonló dolog azonban nem egyszer történt már az Apple történetében. Egy tökéletes példa erre a 2016-ban az első Touch Barral felszerelt MacBook Pro is. Hasonló módon, rövid távon fenntartásaiknak adtak hangot sokan a Touch Barral kapcsolatban, ugyanakkor azt is jósolták, hogy a felhasználói szokások és a fejlesztők ezirányú fókuszáltsága a jövőben a felhasználói repertoár elengedhetetlen részévé teheti majd ezt a funkciót. Valójában valószínűleg már a kezdetektől fogva halálra volt ítélve, egészen elemi ergonómiai okokból.

Az iPhone 15 Pro Action gombja, akárcsak az Apple Watch Ultra Action gombja, nem rendelkezik ugyanazokkal a fizikai hiányosságokkal, mint a Touch Bar: fizikai visszajelzést ad, így vakon is használható, és ugyanazt a helyet foglalja el, mint egy korábbi vezérlőelem. Minden bizonnyal nagyobb esélye van a sikerre, mint a pórul járt Touch Barnak. De ez az a probléma, hogy nem jelent sokat még mindig, és összességében nem igazán bítok az őj funkció hosszútávú túlélési esélyeiben. Az alapvető probléma az, hogy az okostelefonok már több mint másfél évtizede léteznek, és mindannyian tudjuk, hogyan kell használni őket. A vezérlési mechanizmusok mostanra annyira beivódtak a mindennapi életünkbe, annyira jól mennek tudatos odafigyelés nélkül is, hogy minden ettől valamelyest eltérő megközelítésnek nagyságrendekkel hatékonyabbnak kell lennie ahhoz, hogy legyőzze a hosszú távú szokások és az izommemória tehetetlenségét, és nem látom, hogy "egy extra gomb, amely nagyjából kilenc dolgot tud csinálni, és előre el kell dönteni, hogy melyiket" hogyan felel meg ennek a leírásnak. Az okostelefon paradigma a kontextusérzékenységről szól. Ez az egész azért fura, mert nem tűnik hatékony megoldásnak, szinte már pazarló hozzáállásnak tűnik, ami nem az Apple-re vall.

 

Mindazonáltal úgy érzem, hogy arra érdemes rámutatni, hogy még nem próbáltam ki az új iPhone-okat, így ez az egész szkepticizmus pusztán spekulatív. És lehetséges, hogy a funkció hosszútávú története majd csúfosan megcáfolja a károgásomat. Akárhogy is alakul, kíváncsian várom.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése