Tim Cook 5 trükkje a sikerhez

Tippek és trükkök   |   2023.10.15 - 19:57   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7528
15. okt Tim Cook 5 trükkje a sikerhez

Ezeket megtanulva mi is sokat fejlődhetünk.

A siker mindenkinek mást jelent. Van aki egy összeghez köti a bankszámláján, van aki autókban méri, megint mások az emberi kapcsolataikat tekintik a siker fokmérőjének. Tim Cook a világ egyik legnagyobb vállalatának a CEO-jaként azonban a legtöbb ember mércéje szerint sikeresnek számít. Ebben a cikkben összeszedtük azt az öt tippet és stratégiát, amit tőle tanulhatunk. Tény, hogy valószínűleg nem vagyunk ugyanabban a helyzetben, mint Tim Cook, kevesen vezetünk ugyanis hasonló méretű multimillliárd dolláros vállalatóriásokat, azonban ha a saját életünk egyes területeire vetítjük ezeket az elveket, az jó eséllyel minket is előre mozdíthat. Lássuk is tehát őket:

 

1. Találd meg a saját víziódat

Tim Cook kiindulópontja a Jobs által létrehozott vállalat volt, de tudta, hogy ezen túl kell lépnie, különben az Apple stagnálni fog, és idővel irrelevánssá válik a tech piacon. Nyitott volt a változásokra és kiigazításokra, majd különböző utakat követett, többek között olyan streaming platformot hozott létre, amely Oscar-jelölt filmeket (például a Jennifer Lawrence főszereplésével készült Causewayt) forgalmazott.

A lényeg, hogy fontos, hogy legyenek saját céljaid, ötleteid és projektjeid, amelyeken dolgozni szeretnél. Gondolkodj el azon, hogyan hozhatsz létre valami egyedit és mást, ami tükrözi az eszményeidet és azt, amit a világnak szeretnél nyújtani, anélkül, hogy bárki az utadba állna. Ez mindenféle munkára és ambícióra vonatkozik, a művészektől a vállalkozókig. Ha saját céljaid vannak, az segít a sikerhez vezető útra terelni, amely számodra megfelelő, ahelyett, hogy az életed és a karriered egy olyan utat követne, amely jobban megfelel valaki másnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden jól működő rendszert le kell rombolni egy saját verzióért, de időnként mindennel kapcsolatban érdemes feltenni a kérdést: Vajon tudnám jobban csinálni?

 

2. Koncentrálj a jövőre, anélkül, hogy elfelejtenéd a múltat.

Nagyon fontos, hogy odafigyelj arra, hogy mi történik a világban, és mire van szüksége az embereknek most - és arra is, hogy te mit tehetsz, hogy segítsd ezeket az igényeket kielégíteni -, de ne feledd, hogy a világ változhat. Ami ma működik, holnap már nem biztos, hogy működik. Tervet kell készítenie arra, hogyan fogsz alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Cook saját hozzáállását például váve: Ő arra összpontosít, hogy a mai fogyasztók mit várnak el egy okostelefontól, ugyanakkor folyamatosan új funkciókat keres az Apple termékeihez, amelyek lehetővé teszik a vállalat további növekedését. Az Apple a Jobs által létrehozott céggel indult, de a fejlődés soha nem állt meg. A vállalat jelenlegi céljai között szerepel az akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása, a fenntarthatóbb anyagok használatának megtalálása a termékekben, valamint új módszerek feltárása arra, hogyan tudnánk összekapcsolódni egymással, miközben a technológia egyre hasznosabbá és a mindennapi élet központi elemévé válik.

A fontos tanulság az, hogy meg kell értenünk a múltat, a jelenben kell cselekednünk, de hajlandónak kell lennünk a változásra, hogy megfelelhessünk a jövő kihívásainak.

 

 

3. Merjünk mások lenni

Cook és az Apple közös hozzáállása, hogy a siker érdekében fontos, hogy ne egyszerűen azt csináljuk, amit mindenki más. Ha ugyanazt az utat követed, mint mindenki más, elveszel a felcserélhető alternatívák tömegében. Ha saját utat kovácsolsz magadnak, akkor kitűnhetsz.

Bár lehet követni a mások által kitaposott ösvényeket, és besétálni az általuk már megnyitott ajtókon, nagyobb sikert érhetsz el, ha megtalálod a saját identitásodat, hangodat és stílusodat. Ha hiteles és hű maradsz a saját elképzelésedhez, akkor kitűnhetsz és felülmúlhatod a versenytársaidat, legyen szó bármilyen területről.

 

4. Ne függj a technológiától

Akár hiszed, akár nem, Cook nem kapcsolódik egész nap az okostelefon-jához és a laptop-jához. Tudja, hogy fontos letenni az eszközeinket, felfedezni, mi vár ránk a világban, és mélyebb kapcsolatokat kialakítani más emberekkel.

Állítólag Steve Jobs is hasonlóan gondolkodott, és fontosnak tartotta, hogy a felnőttek és a gyerekek egyaránt töltsenek időt a szabadban, olyan manuális és fizikai tevékenységekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy kiaknázzuk kreatív oldalunkat, miközben biztosítják, hogy elménk ne váljon lomhává és lustává.

Igen, a technológia segíthet a tanulásban és az általános életben való előrejutásban, de ugyanakkor el kell kerülnünk, hogy ne ez legyen az egyetlen forrás, amelyhez fordulunk.

 

5. Fogadjuk el a kínos csendeket

Cook fontosnak tartja, hogy időt szánjunk arra, hogy átgondoljuk a dolgokat, mielőtt cselekednénk vagy válaszolnánk. Állítólag követi az úgynevezett "kínos csend szabályát", ami lehetővé teszi számára, hogy jobb döntéseket hozzon, elkerülje a hibákat és jobban kommunikáljon.

A szabály egyszerű: Amikor kérdést tesznek fel neked, vagy elvárják, hogy véleményt nyilváníts, néhány percig maradj csendben, hogy alaposan átgondolhasd a választ. Csak akkor szólalj meg, ha biztos benne, hogy a legjobb válaszra vagy megoldásra jutottál, és készen állsz arra, hogy megoszd azt.

 

Összefoglalva

Ez csak pár azok közül a leckék közül, amiket az Apple vezérigazgatója taníthat nekünk, azonban meg vagyok róla győződve, hogy már ezek megfontolásával és megfogadásával is rengeteget haladhatunk előre. Természetesen a legfontosabb mindig az, hogy hogyan implementáljuk ezeket a leckéket. Ezt azonban mindenkinek magának kell végiggondolnia és eldöntenie.

 

Forrás: HT tech

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése