Tör előre a szélsebes 5G

Tech Hírek   |   2023.12.04 - 08:31   |   Írta: L Ferenc   |   14221
04. dec Tör előre a szélsebes 5G

Világszerte emelkedik az 5G mobilelőfizetések száma, 2023 végére már több mint 1,6 milliárdnyian fogjuk használni az 5G-t.

Az 5G előfizetések száma a világ minden régiójában növekszik, és az év végére várhatóan átlépi az 1,6 milliárdot – derül ki az Ericsson legfrissebb jelentéséből. Ez százmillióval több, mint amire a korábbi prognózisokból számítani lehetett. Az idén egyetlen év alatt 610 millióval nőtt az 5G előfizetések száma, ez 63 százalékos gyorsulást jelent 2022-höz képest. Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,3 milliárd 5G előfizetés lesz. Míg idén a Föld lakosságának 45 százaléka számára elérhető a legmodernebb hálózat, az évtized végére ez az arány 85 százalékra nő majd.

A jelentés külön fejezetet szentel az infokommunikációs technológiai (IKT) szektor környezeti lábnyomának. Az Ericsson által gyűjtött adatokból kiderül, hogy 2007 és 2020 között mintegy 40-szeresére nőtt a vezetékes és mobil hálózatokon bonyolított adatforgalom, és 2,75-szeresére az előfizetések száma. Ám egyre több adatközpont és hálózati eszköz használ karbonmentes (megújuló vagy nukleáris) forrásból származó villamos energiát, így az egy előfizetésre jutó éves szén-dioxid-kibocsátás 125-ről 70 kilogramm CO2-egyenértékre csökkent. 

Egy szélessávú mobilinternet-kapcsolatot használó okostelefon-tulajdonos éves karbonlábnyoma pedig szinten maradt 2007, az érintőképernyős okostelefonok megjelenése óta. Méghozzá annak dacára, hogy közben az adatforgalom szinte nulláról havi 21 gigabájtra nőtt (ez a szám Közép-és Kelet-Európában 19 GB). Utóbbi trend folytatódni fog, bár lassuló mértékben. Az elmúlt 12 hónapban 33 százalékkal fogyasztottunk több mobilinternetet globálisan, mint a megelőző esztendőben, de a növekedési ütem az évtized végére 20 százalék alá csökken majd. Az Ericsson számításai szerint 2029-ben havi 56 gigabájt lesz az átlagos mobil adatforgalom.

Az 5G terjedésének ütemében továbbra is nagy regionális különbségek figyelhetők meg. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 2023 végére elérte a 61 százalékot az 5G penetrációja, míg Északkelet-Ázsiában a 41 százalékot. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5 százalék az ötödik generáció aránya az összes előfizetésen belül. Térségünk sok országában késett az 5G frekvenciák kiosztása, Lengyelországban például csak 2023 folyamán került rá sor, de ahol ez a lépés megtörtént, gyors növekedés indult meg. Csehországban főleg a gyártó cégek építettek ki nagy számban 5G alapú magánhálózatokat az okos ipari megoldások megvalósítására.

Világszerte eddig 280 mobilkommunikációs cég indított el kereskedelmi 5G szolgáltatást, és ebből 40 dedikált hálózati architektúrára épülő, úgynevezett standalone 5G-t. A legelterjedtebb 5G felhasználási módok közé tartozik a fejlett mobil szélessáv (enhanced mobile broadband, EMBB, vagyis a nagy sebességű adatátvitelre és alacsony késleltetési időre épülő alkalmazások, például a nagy felbontású video streaming), a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés, az online játék, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR).

"Miután idén világszerte 600 millióval nőtt az 5G-előfizetések száma, és a növekedés minden régióban látszik, nyilvánvaló, hogy továbbra is erős igény mutatkozik a nagy teljesítményű hálózatokra. Gőzerővel folytatódik az 5G kiépítése, és különösen örömteli, hogy a távközlési szolgáltatók egyre több dedikált 5G hálózatot adnak át, ami utat nyit az új generációs mobilszolgáltatások előtt mind a fogyasztók, mind a vállalatok számára" – mondta el Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető alelnöke és hálózati igazgatója.

"Az adatforgalom növekedési üteme tükrözi a fogyasztók igényét az emelt szintű szélessávú alkalmazásokra. Ez a tendencia gyorsulni fog, ahogy világszerte egyre több fogyasztó vált az 5G-re. Új felhasználási esetek jelennek meg, ami az adatforgalom további növekedését vonja maga után. Mivel a forgalom nagy része az épületek belterében keletkezik, ahol az emberek jellemzően a legtöbb időt töltik, egyre nagyobb szükség lesz az 5G lefedettség kiterjesztésére a közepes frekvenciatartományban (mid-band) mind beltéren, mind kültéren" – tette hozzá Peter Jonsson, a jelentés főszerkesztője. 

Jó ideje nyílt titok, hogy az Apple saját kézbe kívánja venni az 5G modem fejlesztését és gyártását. A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy az amerikai gyártó első saját 5G chipje várhatóan 2026-ban lát majd napvilágot, addig pedig továbbra is Qualcomm modemek kerülnek az iPhone-okba.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése