Minden, amit az iPhone SE 4-ről tudni lehet - 1. rész

Apple Hírek   |   2023.12.07 - 20:58   |   Írta: Hidasi Ákos   |   23852
07. dec Minden, amit az iPhone SE 4-ről tudni lehet - 1. rész

Érkezési időpont, specifikációk, ár, és minden más is.

Az iPhone SE talán nem olyan ismert, mint az Apple zászlóshajó iPhone-családja, de az elmúlt években komoly visszatérést mutatott be a 2020-ban és 2022-ben érkezett új modellekkel. Az iPhone SE jövője azonban meglehetősen bizonytalan. A legfrissebb pletykák és jelentések arról, hogy az Apple vajon kiad-e (illetve ha igen, akkor mikor) az iPhone SE 4-et, ellentmondásosak voltak. A jól ismert Apple-elemző, Ming-Chi Kuo néhány előrejelzése szerint például a készüléket egy darabig úgy tűnt, hogy elkaszálta az Apple.

Az Apple hivatalosan egészen a mai napig nem erősítette meg, hogy tervez-e új iPhone SE modellt kiadni a közeljövőben, ami viszont aligha meglepő vagy jelentőségteljes, mivel köztudott, hogy a gyártó nagyon ritkán beszél a jövőbeli termékeiről. Most, hogy az Apple tett egy lépést hátra az iPhone Mini-től, az iPhone SE fontos szerepet játszik, mint a kisebb és megfizethetőbb iPhone az Apple kínálatában.

Az Apple-nek még rengeteg lehetősége van arra, hogy tovább fejlessze a kisebb méretű iPhone-t. Míg egyes elemzők az eredeti megjelenéskor dicsérték a 2022-es iPhone SE-t elérhető ára és ismerős home gomb kialakítása miatt, sokan kemény kritikával is illették többek közt az éjszakai üzemmódú fotók hiánya és az elavult dizájn miatt. Az androidos versenytársak, például a Samsung és a Google is javítottak hasonlóan kedvező árkategóriába tartozó telefonjaikon az elmúlt években. A Google Pixel 7A és a Samsung Galaxy A54 5G egyaránt olyan funkciókat kínál, amelyek egykor a prémium készülékek számára voltak fenntartva, mint például a nagy képfrissítési sebesség és a több kamerás kialakítás.

Jelenleg tehát nem lehet pontosan tudni, hogy mit várhatunk az Apple-től, amíg a vállalat nem tesz hivatalos bejelentést az ügyben. Azonban megalapozott tippeket tehetünk. A gyakran pontosnak bizonyuló Kuo predikciói alapján, illetve más kiszivárogtatásokat és az Apple termékbemutatóinak történelméből leszűrt tanulságokat összesítve arra jutottunk, hogy az alábbiakat várjuk az Apple következő olcsó iPhone-jától:

 

Az iPhone SE 4 megjelenési dátuma

Az iPhone SE 4-gyel kapcsolatban talán az a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e valaha is iPhone SE 4. Erről a kérdésről Kuo előrejelzései, illetve az általános közvélemény is ide-oda ingadozott az elmúlt években. Az elemző 2019-ben azt mondta, hogy az Apple az iPhone XR-hez hasonló, teljes képernyős kialakítású iPhone SE-n dolgozik, ahogy arról akkoriban sok tech-oldal is beszámolt. Az Apple azóta az iPhone SE két olyan változatát adta ki, amelyek megtartották a régi, iPhone 8 ihlette dizájnt, ami találgatásokhoz vezetett arról, hogy a Kuo által említett modell vajon törlésre vagy halasztásra került-e. Természetesen az is megeshet, hogy az elemző csak rossz információkkal rendelkezett, ugyanakkor azt fontos észbentartanunk, hogy a tippjei általában beigazolódnak, így nagyobb eséllyel volt akkoriban valóságalapja a predikcióinak.

 

 

Azonban Kuo 2023-ra vonatkozó előrejelzései az iPhone SE 4-gyel kapcsolatban finoman fogalmazba sem voltak egyértelműek. Mondhatjuk azt is, hogy elég vegyesek voltak. Januárban arról számolt be, hogy az eredetileg 2024-re tervezett iPhone SE-t törölték, de februárban ezt követően azt mondta, hogy a projektet újjáélesztették. Áprilisban ismét megváltoztatta előrejelzését, és azt mondta, hogy az általa korábban említett modell lehet, hogy csak egy mérnöki prototípus az Apple házon belüli 5G-s alapsávú chipjének teszteléséhez. Korábbi megjegyzései egyébként azt is sugallták, hogy az iPhone SE 4 tartalmazni fogja ezt az 5G chipet.

A MacRumors jelentése szerint az Apple valóban fejleszt egy új iPhone SE-t, amely állítólag néhány kifejezetten drámai fejlesztést is tartalmaz. A MacRumors újabb jelentése szerint azonban nem biztos, hogy ez a modell 2025 előtt piacra is fog kerülni.

Ez csak két példa arra, hogy nagy presztízsű, kifejezetten jólinformált források is milyen drasztikusan és milyen gyakran változtatták a véleményüket az elmúlt időszakban a témáról. Ez nem az ő hiányosságaikat hangsúlyozza, sokkal inkább a kérdés eredeti bizonytalan jellegére világít rá. Nehezen lehet ugyanis megmondani, hogy mikorra várható az új iPhone SE 4, ha ezt valószínűleg még az Apple sem tudja teljesen biztosra.

Az iPhone SE kiadási ritmusa nem volt olyan rutinszerű, mint az Apple zászlóshajó iPhone-jaié. Az Apple 2016 márciusában dobta piacra az első iPhone SE-t, míg a második generációs változat 2020 áprilisában jelent meg. A legújabb, harmadik generációs iPhone SE 2022 márciusában érkezett. A 2024-es megjelenés illeszkedne az Apple által az elmúlt években követett ütemtervbe, bár nehéz biztosra menni, mivel az első két modell között négy év különbség volt.

Összesítve tehát azt mondhatjuk el, hogy valószínűleg az Apple jelenleg is dolgozik egy új iPhone SE 4 modellen, amelynek kiadási dátuma valamikor 2024-re vagy 2025-re tehető.

 

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat első része, a következő részben fejtjük ki, hogy mit várhatunk majd a jövőben érkező iPhone SE 4 modelltől, mik a legjobban várt új funkciók és minden mást, amit még tudni lehet a modellről. A második rész ide kattintva elérhető.

Forrás: Cnet

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése