Minden, amit az iPhone SE 4-ről tudni lehet - 2. rész

Apple Hírek   |   2023.12.10 - 22:21   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9817
10. dec Minden, amit az iPhone SE 4-ről tudni lehet - 2. rész

Érkezési időpont, specifikációk, ár, és minden más is.

Az iPhone SE talán nem olyan ismert, mint az Apple zászlóshajó iPhone-családja, de az elmúlt években komoly visszatérést mutatott be a 2020-ban és 2022-ben érkezett új modellekkel. Az iPhone SE jövője azonban meglehetősen bizonytalan. Ennek jelentőségéről és konklúziójáról a cikksorozatunk első felében számoltunk be, amit ide kattintva tudsz elérni.

Ebben a részben pedig azt fogjuk végigvenni, hogy milyen részleteket tudunk az iPhone SE 4 kialakításáról és funkcióiról.

 

A pletykák iPhone 14 vagy XR-szerű kialakítást sejtetnek.

Ha a vállalat egy újabb iPhone SE-n dolgozik, akkor van rá esély, hogy az az Apple modern zászlóshajó telefonjaihoz hasonló, 6,1 hüvelykes képernyővel rendelkezik majd. A jelenlegi iPhone SE-nek ehhez képest 4,7 hüvelykes képernyője van, vastag fekete kávákkal a kijelző tetején és az alján, hasonlóan az iPhone 8-hoz. Ehhez képest tehát mindenképp facelift várható a kinézetet tekintve.

Az már kevésbé egyértelmű viszont, hogy az Apple melyik iPhone után fogja modellezni az SE-t. Kuo 2019-es jelentésén kívül Jon Prosser és Ross Young nagy történelemmel rendelkező Apple-elemzők is azt sugallták, hogy a következő iPhone SE 4 a jelenlegi modellnél nagyobb képernyőt és az iPhone XR-re hasonlító dizájnt tartalmazhat majd. A MacRumors cikke 2023 szeptemberében arról számolt be, hogy az iPhone SE 4 az iPhone 14 készülékházának módosított változatával fog rendelkezni, és ezt novemberben ismét megismételte. Tekintettel arra, hogy a MacRumors jelentései újabbak, ésszerűnek tűnik arra számítani, hogy a következő iPhone SE az iPhone 14-et mintázza megjelenését tekintve, feltéve persze, hogy a hírportál értesülései pontosak és még mindig aktuálisak.

Kuo 2023. februári posztja azt is sugallta egyébként, hogy az iPhone SE 4 LCD-kijelző helyett OLED-képernyővel rendelkezhet majd, ami jelentős előrelépést jelentene az Apple olcsóbb telefonja számára. A MacRumors ehhez hasonlóan arról számol be, hogy a következő iPhone SE OLED kijelzővel rendelkezik majd.

Az OLED képernyők jellemzően mélyebb feketéket és jobb kontrasztot mutatnak az LCD kijelzőkhöz képest, és az Apple korábban ezt a kijelzőtechnológiát kizárólag a Pro sorozatához használta. Ezek ismeretében valóban nagy lépésnek tűnik az Apple részéről a technológiát az olcsóbb kategóriás mobilokhoz is felhasználni. Kuo áprilisi folytatásában egyébként azt is megemlítette, hogy az a készülék, amelyről azt gondolta, hogy a jövőbeli SE készülék lesz majd, csak egy mérnöki prototípus is lehet a valóságban. Mindenesetre ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban elég egybehangzóak a vélemények.

 

 

Touch ID vagy Face ID? Meg kell néznünk Az Apple Touch ID ujjlenyomat-érzékelőjének rajongói szerencsétlenül járhatnak. A legftissebb értesülések szerint ugyanis a következő iPhone SE-ben az Apple ujjlenyomat-érzékelője helyett a többi modern iPhone-hoz hasonlóan Face ID lesz majd a biometrikus azonosításért felelős szenzor. Ez ellentmond Kuo 2019-es jelentésének, amely szerint a következő iPhone SE-nek kisebb notch területe lesz Face ID nélkül, a Touch ID pedig a bekapcsológombba ágyazva jelenik majd meg a készülékben. Ez hasonlóan hangzik, mint az Apple megközelítése a 10. generációs iPad, az ötödik generációs iPad Air és a hatodik generációs iPad Mini esetében, amelyeknél a Touch ID a felső gombban található. Ehelyett azonban úgy tűnik, hogy végülis arcfelismerő technológiával és gombba épített ujjlenyomat-érzékelőm nélkül érkezik majd az új iPhone SE.

 

Megkaphatja az iPhone 15 kameráját, USB-C-t és az Action gombot is

Az Apple következő, pénztárcabarát iPhone-jának lehet néhány közös vonása az iPhone 15-tel. Mivel az Apple az új európai szabályoknak való megfelelés érdekében USB-C-re váltott az iPhone 15 termékcsaládnál, valószínűnek tűnik, hogy az iPhone SE 4 is elhagyhatja a Lightning-csatlakozót. Ehelyett logikusan következik, hogy az iPhone SE 4 USB-C-vel fog rendelkezni.

Az utóbbi idők pletykáinak egyik legmeglepőbb aspektusa az, hogy az iPhone SE 4 esélyes, hogy megkaphatja az iPhone 15-tel bemutatott Action gombot, amely a korábbi némító gomb helyén található, és egy új lehetőség a gyorsbillentyűk programozásához, amely jelenleg kizárólag az iPhone 15 Pro és Pro Max modellekhez tartozik. Érdekes választás lenne, tekintve, hogy az Action gomb jelenleg az egyik legnagyobb különbség, ami megkülönbözteti az Apple új, prémium iPhone-párját a belépőszintű modellektől.

Ezek mellett arról is lehetett hallani híreket a közelmúltban, hogy a következő iPhone SE-ben egy 48 megapixeles szimpla kamera is helyet kaphat. Ez egy újabb hasonlóságot jelezne, amelyet az Se az iPhone 15-tel oszt meg, amely szintén 48 megapixeles fő kamerával rendelkezik. Ha a jelentés pontos, akkor az iPhone SE-nek csak egy hátlapi kamerája lesz, ellentétben az Apple drágább telefonjaival. A normál iPhone 15-nek széles és ultraszéles kamerája is van, míg a Pro verzióknak széles, ultraszéles és telefotó kamerájuk van.

 

Új processzor, Apple 5G modem

Az iPhone SE jellemzően ugyanazt a processzort kapja, mint az Apple legutóbbi zászlóshajó iPhone-ja. A 2022-es iPhone SE például ugyanazt a chipet kapta, mint a 2021 szeptemberében bemutatott iPhone 13-as. Mivel az Apple legújabb mobilchipje általában az iPhone SE kiemelkedő jellemzője, nehéz elképzelni, hogy az Apple eltérne ettől a mintától.

Kuo azt is felvetette, hogy a következő iPhone SE egy Apple által készített 5G-s chipet is tartalmazhat. Azonban nehéz tudni, hogy ez a jóslat még mindig érvényes-e, mivel később módosította becslését, és azt mondta, hogy ez a készülék valószínűleg egy mérnöki prototípus volt az 5G chip tesztelésére. Azóta viszont már más források is beszámoltak arról, hogy az iPhone SE 4 az Apple által gyártott 5G modemmel fog rendelkezni.

Az Apple 2019-ben felvásárolta az Intel modemüzletágát, ami olyan spekulációkhoz vezetett, hogy végül saját 5G modemeket fog építeni, ahelyett, hogy a Qualcommra támaszkodna beszállítóként. A saját chipek előállítása lehetővé teszi az Apple számára, hogy nagyobb kontrollt tartson fenn a bevezetési határidők és a termékjellemzők felett, ez a megközelítés pedig a főbb termékcsaládjaiban a stratégiájának kulcsfontosságú részét képezi. Bár az Apple nem hozta nyilvánosságra jövőbeli terveit, Cristiano Amon, a Qualcomm vezérigazgatója márciusban a CNBC-nek elmondta, hogy arra számít, hogy az Apple 2024-ben kezdi el használni a saját fejlesztésű modemeit. Ezek alapján tehát logikus következtetésnek tűnik, hogy az új SE modell már ezzel a chippel fog érkezni.

 

Összegzés

A negyedik generációs iPhone SE az elmúlt évek egyik legizgalmasabb iPhone-frissítése lehet, egyszerűen azért, mert nem tudjuk pontosan, mire számíthatunk. Ha a kiszivárgások, pletykák és jelentések igaznak bizonyulnak, akkor az Apple olcsó iPhone-ja nagyot ugorhat előre a dizájn, a funkcionalitás és a képernyő mérete tekintetében akár már jövőre érkezik, akár 2025-ben.

Forrás: Cnet

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése