5 titkos AirPods Pro 2 funkció

Tippek és trükkök   |   2023.12.07 - 21:11   |   Írta: Hidasi Ákos   |   19026
07. dec 5 titkos AirPods Pro 2 funkció

Ezeket mindenképp ki kell próbálnod.

Az Apple az AirPods Pro 2 megjelenésével 2022-ben egy komoly frissítést adott a legjobb vezeték nélküli fülhallgatóinak. Az Apple azóta a legfelső fokozatba kapcsolt, és további öt funkcióval bővítette a második generációs AirPods Pro funkcióinak számát, ami már eleve is magas volt. Ebben a cikkben összegyűjtöttük ezeket az új funkciókat, amiket mindenképp ki kell próbálnod.

 

Adaptív hangzás

Az AirPods Pro 2 három zajszabályozási móddal indult. Az aktív zajszűrés hatékonyan elnémítja a körülötted lévő világot, hogy a lehető legzavartalanabbul és tisztábban tudd élvezni a zenét, podcastet, vagy bármilyen más audiotartalmat, amit éppen fogyasztasz. A Transparency mód a körülötted lévő hangokat monitorozza és hatékonyan közvetíti, miközben a füled be van dugva, hogy akkor is megfelelően halld a külvilágot, miközben zenét hallgatsz. Ez például közlekedés közbeni zenehallgatáskor tud célszerű lenni, amikor fontos hallani a minket körülvevő eseményeket, viszont szívesen hallgatnánk zenét is. A harmadik opció pedig a kikapcsolt állapot volt... kikapcsolva - így szóltak a fülhallgatók az AirPods Pro előtt. Párás és tompa. Valószínűleg a Noise Cancellation vagy az Átlátszóság van  jelenleg neked is bekapcsolva.

Azonban azóta van egy negyedik választásod is. Kapcsold be az Adaptív hangzást. Lehet, hogy soha többé nem lesz szükséged a másik két üzemmódra.

Az Adaptív mód "dinamikusan keveri a transparency módot és az Aktív zajszűrést a felhasználó környezetének körülményei alapján, hogy a pillanatnyi legjobb élményt nyújtsa" - mondja az Apple.

És ez valóban úgy működik, mint a karikacsapás.

Az Adaptív hangzás lehetővé teszi, hogy kiélvezd a Transparency mód jelenlétét, miközben mosogatsz, majd zökkenőmentesen átáll magától az Aktív zajszűrésre, amikor bekapcsolod a porszívót. Észre sem fogod venni, hogy módváltás történt, mert a hanglejátszás olyan egyenletesen történik meg. A körülötted lévő környezeti hangok visszatérése lenyűgöz majd, amikor észreveszed, mi is történt.

De hogy ez mégis hogyan működik? Nos, az Apple szerint az Adaptive Audio három különböző automatikus funkcióból áll.

Először is, az Adaptive Audio magában foglalja az "Adaptive Noise Controlt", ami "dinamikusan beállítja a külső zajokat, amelyeknek ki vagy téve", a zajszűrés és az átlátszósági szintek automatikus keverésével. Másodszor, a "Személyre szabott hangerő" a "környezethez igazítja a média hangerejét", harmadszor pedig a "Beszélgetés tudatosság", amely átlátszó üzemmódba kapcsol, amikor beszélgetésbe kezdesz, és csökkenti a média hangerejét.

Egyébként tényleg lenyűgöző dolog, hogy az Adaptive Audio ezen aspektusai hogyan kombinálódnak, hogy egy olyan sima élményt nyújtsanak, amely végeredményben zökkenőmentesnek és varázslatosnak tűnik.

Azt hiszem, ez nagyrészt a crossfade-szerű hatásnak köszönhető, ami azt jelenti, hogy a szoftver nem vált hirtelen az üzemmódok között, hanem igazán sima a beállítás/átmenet a zajszűrés, az átláthatóság és a hangerő csökkentése/emelése között. Azonban az előbb említettem egy olyan funkciót, amit szintén nem rég mutatott be az Apple és ami szintén megér egy saját bekezdést.

 

Beszélgetés-tudatosság

Az AirPods a legelső, 2017-es verziótól kezdve mindig is nagyszerűen lehetővé tette, hogy megállítsd a lejátszást, és ráhangolódj a világra. Az Auto-Pause funkcióval csak kiveszed az AirPodot a füledből, és a lejátszás leáll. Elegáns.

A Beszélgetés-tudatosság (Conversation Awareness) egy hasonló ötlet újragondolása.

Ha bekapcsolt Conversation Awareness funkcióval beszélsz, az AirPods Pro 2 automatikusan csökkenti a hangerőt, és felerősíti az előtted beszélők hangját. Miközben ez történik, a Conversation Awareness aktívan csökkenti a háttérzajt mögötted.

Ez lehetővé teszi a zenehallgatás közbeni köszönést egy arra járó ismerősnek anélkül, hogy hozzá kellene érned az AirPodshoz.

Azonban ez a funkció még mindig elég friss, és vannak, akik szerint még nem működik megfelelően. Egy népszerű megjegyzés szerint például: "Nem tetszik a társalgási tudatosság funkció. Nem elég gyors és érzékeny ahhoz, hogy megszakítás nélkül lehetővé tegye a rögtönzött beszélgetést, viszont azt tapasztaltam, hogy időnként véletlenül aktiváltam, és a hangerő lecsökkent, bármit is hallgattam éppen, ráadásul túl hosszú időre, amíg arra várt, hogy beszéljek. Ezért egyelőre letiltom ezt a funkciót."

Valószínűleg az Apple a jövőben tovább javít majd a funkció működésén.

 

Némítás vagy némítás feloldása

A némítás vagy némítás feloldása talán nem hangzik olyan észbontóan, mint az Adaptív hang és a Beszélgetés-tudatosság funkciók, de ugyanolyan kényelmes, ha valaha is telefonhívás közben használod az AirPods Pro 2-t. Ezzel az AirPods-odon keresztül bármely hívás közben könnyedén elnémíthatod magad a szár megnyomásával. A némítás feloldásához pedig csak nyomd meg újra. Nem kell elővenned a telefonodat

 

Személyre szabott hangerő

A személyre szabott hangerő a gépi tanulásra támaszkodik, hogy az AirPods "idővel megértse a környezeti körülményeket és a hallgatási preferenciákat, hogy automatikusan finomhangolja a médiaélményt".

 

Automatikus váltás

Az automatikus váltás az Apple-eszközök közötti mozgásra szolgáló funkció, amely már egy ideje létezik. A funkció legújabb frissítése viszont azt jelenti, hogy az Apple szerint "a felhasználó Apple-eszközei közötti kapcsolódási idő jelentősen gyorsabb és megbízhatóbb".

 

Az Apple először az iOS 17 és az AirPods Pro 2 esetében vezette be ezeket a funkciókat. Az Adaptív hangzás, a beszélgetéstudatosság, a némítás vagy némítás megszüntetése, a személyre szabott hangerő és az automatikus váltás fejlesztései az iOS 17-re való frissítés után érhetők el.

Forrás: 9to5mac

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése