WWDC 2024 – AI, avagy bemutatkozott az Apple Intelligence

Apple Hírek   |   2024.06.10 - 21:40   |   Írta: ARPII   |   24299
10. jún WWDC 2024 – AI, avagy bemutatkozott az Apple Intelligence

Rengeteg új funkció, ami piacvezetővé teheti az Apple-t ezen a téren is.

Az Apple megtartotta éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC 2024-et, ahol bemutatta legújabb szoftveres újításait, valamint végre ők is úgy döntöttek, hogy beszállnak a mesterséges intelligencia versenybe.Nekik azonban az AI nem artifical intelligence-et (mesterséges intelligencia) jelent, hanem Apple Intelligence-et, milyen találó, nem?

Ebben a cikkben a VisionOS 2-ről lesz szó, azonban ha nem szeretnétek lemaradni a további szoftveres újdonságokról sem, akkor itt megtaláljátok az összes bejelentést egy helyen, jó olvasást!

 

 

Az Apple a 2024-es WWDC-n bejelentette az „Apple Intelligence” nevet, amely az iPhone, a Mac és más eszközök új, mesterséges intelligencia funkcióit jelenti. Az Apple az év későbbi szakaszától kezdődően bevezet egy, az Apple szerint sokkal beszédesebb Siri-t, egyedi, AI által generált „Genmojikat” és GPT-4o hozzáférést, amellyel Siri az OpenAI chatbotjához fordulhat, ha nem tudja kezelni, amit kérsz tőle.

A vállalat, amely egykor nem volt hajlandó használni a „mesterséges intelligencia” kifejezést, amikor a gépi tanulási funkcióiról beszélt, mostanra - amennyire meg tudjuk állapítani - felzárkózik szinte az összes olyan, asztalon lévő funkcióhoz, amelyet a Google, a Microsoft és mások az elmúlt évben vezettek be. Persze, mivel WWDC-ről van szó, az Apple ma bejelentett újdonságai közül semmi sem most jelenik meg, hanem inkább ősszel, vagy később az idei év során.

 

 

Az „Apple Intelligence” az alkalmazásokban intézkedik helyetted

Az Apple elmondta, hogy az AI funkciói képesek lesznek dolgokat elvégezni helyetted az alkalmazásokban. Képes lesz kezelni az értesítéseidet, automatikusan írni dolgokat helyetted, vagy összefoglalni a szöveget a levelezésben és más alkalmazásokban. A vállalat szerint olyan dolgokat is meg tud tenni, mint például hivatkozni egy alkalmazásra, hogy egy másikban elvégezzen egy műveletet, például megkérni, hogy játsszon le egy podcast-ot, amit a párod küldött neked.

Introducing Apple Intelligence for iPhone, iPad, and Mac - Apple

 

Persze ez az Apple, tehát kell, hogy legyen adatvédelmi sztori. A vállalat szerint a mesterséges intelligencia funkcióit az eszközön dolgozzák fel, hogy az információk bizalmasan kezelhetők legyenek. De az előnyök kihasználásához A17 Pro vagy M-sorozatú chipre lesz szükséged. A történet része azonban egy „szemantikus index” is, amely szükség esetén megragadja a személyes adatokat, és felszínre hozza azokat az alkalmazásokban.

De amikor az AI funkcióknak a felhőbe kell kerülniük, az Apple szerint a „privát felhőnek” nevezett felhőbe kerülnek, és az adatokat soha nem fogják tárolni a szervereken, és az Apple szerint soha nem fognak tudni hozzáférni. Független szakértők fogják ellenőrizni, hogy az Apple állításai igazak-e - áll a közleményben.

 

 

A Siri mesterséges intelligenciát kap

Az Apple szerint az iOS 18-ban a felhasználók sokkal természetesebben tudnak majd beszélni Sirivel. A vállalat azt is elmondja, hogy ahelyett, hogy csak beszélnénk, gépelhetünk is majd Siri-nek, hogy elintézzük a dolgokat.

Emellett az Apple szerint Siri olyan dolgokra is képes lesz, mint az ütemezett szöveges üzenetek beállítása, sőt a mondanivaló kontextusából megérti, hogy milyen alkalmazásokat kérünk tőle.

 

Az Apple szerint Siri új képességet kap arra, hogy az alkalmazásokon belül is elvégezzen dolgokat helyetted - például megkérheted Siri-t, hogy „készítsen egy fotót”, és küldje el egy barátodnak. A vállalat ezt „képernyőn belüli tudatosságnak” nevezte el. Egy másik példaként a vállalat szerint Siri képes lesz olyan dolgokra, mint például a fényképek között keresni a jogosítványodat, előhúzni a jogosítványod számát, és beilleszteni egy webes űrlapba - hasonlóan a jelenlegi automatikus kitöltési funkciókhoz, csak... sokkal jobban.

 

 

"Segíts nekem írni" funkciók jönnek az Apple ökoszisztémába

Állíts meg, ha már hallottad, de az Apple új e-mail-írási javaslatokat és szöveges összefoglalókat vezet be. A Emailben, miközben begépelsz egy üzenetet, megkérheted Siri-t, hogy írja meg helyetted, és megkérheted, hogy változtassa meg a levél hangszínét. A vállalat szerint az ehhez hasonló írási funkciók az egész rendszerben elérhetőek, bárhol, ahol gépelni lehet.

 

Az Apple képgeneráló funkciói

Az Apple azt mondja, hogy bevezetésre kerül a „Genmoji”, egy új funkció, amely menet közben generál emoji-szerű reakciókat, így ha nem találod a kívántat, egyszerűen létrehozhatja neked az AI. Hasonlóképpen egy új képgeneráló funkció is érkezik az iOS 18-ra, Image Playground néven. Az Apple szerint a funkció több alkalmazásban is működik, de van saját, azonos nevű app is. A fejlesztők számára is lehetővé teszi majd egy API elérését, hogy az Image Playground-ot beépíthessék a készülékeikbe.

Picture of an iPhone with a genmoji smiley wearing cucumber slices on its eyes.

 

Emellett az Apple mesterséges intelligenciát visz a Fotók alkalmazásba. A könyvtárban már most is lehet keresni a képeken látható tárgyakra, de az Apple szerint a jövőben javítja ennek működését, így például olyan dolgokra is lehet majd keresni, mint egy cigánykerekező személy. Emellett a Google Magic Eraserhez hasonló funkciókat is hozzáad, például azt, hogy egy személyt ki lehet törölni egy fotóról.

 

Az Apple OpenAI üzlete valós

A GPT-4o által működtetett ChatGPT „még idén” érkezik iOS-re, macOS-re és iPadOS-re, mint olyan chatbot, amelyhez a Siri fordulhat, ha nem tudja megtenni, amit kérsz tőle. Amikor ezt megteszi, az Apple szerint először az engedélyedet fogja kérni. Az Apple azt mondta, hogy a legjobb chatbottal kezdi, de később más AI-modelleket is támogatni fog.

Screenshot of Siri confirming whether you want to use ChatGPT to process a request.

 

Forrás - Apple

 

Kapcsolódó tartalmak
Kommentek megjelenítése